Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τα υπάρχοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Η προσεκτική ανάγνωση της παρακάτω παραγράφου, όπως ακριβώς αυτή διατυπώνεται στην επιστολή προθέσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ  της 22ας Νοεμβρίου 2010 (επικαιροποιημένο μνημόνιο) δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις δράσεις  που έχει σκοπό να αναπτύξει η κυβέρνηση, όσο και για τις αλλαγές που έχει πρόθεση να επιβάλλει στη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και του προσωπικού( ιατρικού, νοσηλευτικού κλπ).

Αντιγράφουμε (σελ. 46 )

...Για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση ποιότητας περίθαλψης των ασθενών η κυβέρνηση:
-Αναπροσαρμόζει τον κανονισμό για τα δημόσια νοσοκομεία, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής κοινής διαχείρισης/κοινής λειτουργίας μεταξύ μικρών σε κλίμακα νοσοκομείων και μεγάλων σε κλίμακα νοσοκομείων που βρίσκονται στη ίδια γεωγραφική περιοχή και υγειονομική περιφέρεια .
-Αναθεωρεί τους τομείς δραστηριοποίησης των μικρών νοσοκομείων προς την κατεύθυνση της εξειδίκευσης σε τομείς όπως η αποκατάσταση ή η θεραπεία του καρκίνου όπου κρίνεται αναγκαίο.
-Σε περιοχές με περισσότερα του ενός νοσοκομεία (εξαιρουμένων των πανεπιστημιακών) προβλέπει τη χρήση κοινής διοίκησης/κοινής διοικητικής και λειτουργικής υποδομής.
-Αυξάνει τη κινητικότητα του προσωπικού στο εσωτερικό των υγειονομικών περιφερειών....

Κάθε νοήμων αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν για τους γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό  οι φράσεις: "μείωση του κόστους", "βελτίωση ποιότητας περίθαλψης",  «κοινή λειτουργία», «κοινή λειτουργική υποδομή» και ιδιαίτερα  η τελευταία πρόταση του κειμένου « αυξάνει τη κινητικότητα του προσωπικού στο εσωτερικό των υγειονομικών περιφερειών».
Με απλά ελληνικά: Όχι νέες προσλήψεις, μεταφορά και συνεχή κινητικότητα  του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού κλπ) μέσα στη γεωγραφική περιοχή και υγειονομική περιφέρεια,  κάθε φορά εκεί που υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες, χωρίς επιλέον μισθοδοτικό κόστος για το κράτος.

Ποδοσφαιρικά δηλαδή : Σύστημα Μπαρτσελόνα!!! Mόνο που αυτοί ...χρυσώνονται.

Εργασιακή περιοδεία θα κάνουμε συνάδελφοι  στο εσωτερικό των υγειονομικών περιφερειών!

Όσο για το Νοσοκομείο Πρέβεζας: ή θα συμπτυχθεί με κάποιο παρακείμενο (στην ουσία υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο σαν μονάδα ) ή θα δραστηριοποιηθεί σε εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών .
Η μόνη περίπτωση να προχωρήσουν σε νέο νοσοκομείο στη περιοχή της Πρέβεζας είναι η δεύτερη περίπτωση (πχ η δραστηριοποίηση του νέου νοσοκομείου στο τομέα της ογκολογίας-ογκοθεραπείας) .