Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Υγεία με μεσολάβηση πιστωτικών καρτών, τραπεζών και δόσεων .

Υγεία με μεσολάβηση  πιστωτικών  καρτών,  τραπεζών και δόσεων .


Μερικές πρώτες  παρατηρήσεις για το προσχέδιο  νόμου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Υγείας.

Υπάρχει μια κλωστή που διαπερνά την όλη φιλοσοφία του προσχεδίου και είναι αυτή της παραπέρα προσαρμογής του συστήματος  παροχών υπηρεσιών υγείας σε επίπεδο  λειτουργίας επιχειρηματικών μονάδων  καθώς και η περαιτέρω παραχώρηση δραστηριοτήτων στο επιχειρηματικό ιδιωτικό κεφάλαιο και στις τράπεζες.
Από αυτή την άποψη το παρόν προσχέδιο αποτελεί «απαραίτητο»  κρίκο σε μια αλυσίδα νόμων και αποφάσεων (πχ ολοήμερα) του πρόσφατου και απώτερου    παρελθόντος αλλά και επόμενων,  που στόχο έχουν και θα έχουν τη βαθμιαία πλήρη ιδιωτικοποίηση του όλου πλέγματος παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Τη μετατροπή του αγαθού της υγείας σε εμπόρευμα, που θα πωλείται και θα παρέχεται με όρους αγοράς.
Και όλα αυτά στα πλαίσια  ενός ψευδεπίγραφου "νοικοκυρέματος".
Είναι επίσης σαφές ότι το προτεινόμενο  νομοσχέδιο σπρώχνει ακόμη περισσότερο τις μονάδες παροχής  υπηρεσιών υγείας (πχ. νοσοκομεία) , να λειτουργήσουν σαν αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες, που θα εξασφαλίζουν τα προς τη λειτουργία τους ( κάλυψη  λειτουργικών εξόδων τους, αγορά νέου εξοπλισμού, πληρωμή μέρους των εφημεριών, αμοιβές επικουρικού προσωπικού, υπερωρίες κ.ά) από τη πώληση υπηρεσιών τους. Όποια νοσοκομεία και μονάδες παροχής υγείας  δε φέρνουν αρκετά έσοδα, θα "τιμωρούνται " με αδυναμία  πληρωμής  εργαζομένων τους και εκ των πραγμάτων οι διοικήσεις τους  θα κλείνουν ή θα συγχωνεύουν τμήματα, ακόμα και ολόκληρες νοσοκομειακές μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα σημεία του προσχεδίου:
Προμήθειες-Υπηρεσίες
Ακόμα και η ίδια η αιτιολογική  έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει σαν πιο σημαντική καινοτομία του προτεινόμενου νόμου τη πρόβλεψη της δυνατότητας εκχώρησης, εν μέρει ή πλήρως, της αρμοδιότητας διενέργειας, σύναψης και εκτέλεσης των διαγωνισμών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών από αναθέτουσα αρχή σε φορέα που δεν έχει την ιδιότητα της αναθέτουσας αρχής, όπως μια ιδιωτική επιχείρηση !!!
Μάλιστα  αντικείμενο των συμβάσεων υπηρεσιών δύναται να είναι οι εξής υπηρεσίες: Εστίασης, καθαρισμού, ασφάλειας – φύλαξης, συντήρησης, διαχείρισης ακινήτων, ακινήτων, πληροφορικής, πλύσης - καθαρισμού - σιδερώματος ιματισμού, αποκομιδής αποβλήτων, λογιστικής υποστήριξης, εξειδικευμένων μεταφορών (π.χ. αίματος - παραγώγων αίματος - μοσχευμάτων κ.λπ.), διανομής και αποθήκευσης προϊόντων και εξοπλισμού, ενώ παρακάτω διασαφηνίζεται ότι «Προσθήκη άλλων υπηρεσιών είναι δυνατή με την έκδοση κοινής απόφασης των συναρμόδιων Υπουργών»!!!  Επίσης «εντάσσονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες η διακίνηση των προϊόντων και η αποθήκευση αυτών, προκειμένου να ελεγχθεί η αποθήκευση και η κατανάλωση των προϊόντων και να τεθεί τέλος στη λεηλασία των αποθεμάτων των δημόσιων φορέων υγείας». Το ιδιωτικό κεφάλαιο δηλαδή θα ελέγχει ακόμη και την αποθήκευση αλλά και τη διακίνηση –κατανάλωση προϊόντων!!!
 Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι  μέσα από μια τέτοια λογική που διαπερνα το προσχέδιο, βαθμιαία όλες οι υπηρεσίες μπορούν να βγουν σε "πλειστηριασμό" στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως επίσης τα «καρτέλ»  και τις  «συμμαχίες» που θα συνάπτονται ανάμεσα στους ιδιωτικούς ομίλους που θα αναλαμβάνουν τη διενέργεια διαγωνισμών και τις ιδιωτικές  εταιρείες παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων.

Το τραπεζικό κεφάλαιο μπαίνει χοντρά στο χορό, καθώς «προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης εξόφλησης των προμηθευτών μέσω της χρηματοδότησης του Προγράμματος Προμηθειών Προϊόντων και Υπηρεσιών από εμπορικές Τράπεζες»!
Οι οποίες βεβαίως  δεν δανείζουν χρήμα για τη ψυχή της γιαγιάς τους αλλά για να κερδίσουν. Πράγμα που σημαίνει ότι επίσης θα υποθηκεύουν (ως εγγύηση και ασφάλεια )  περιουσιακά στοιχεία των ΝΠΔΔ  (πχ νοσοκομείων)  για να χορηγήσουν το χρήμα.
Παρεμπιπτόντως μια παρατήρηση:
Οι ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλαμβάνουν τη διενέργεια ,σύναψη και εκτέλεση διαγωνισμών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν και το κέρδος τους.
Οι τράπεζες που θα δανείζουν το χρήμα για τις  προμήθειες, θα πρέπει να έχουν και το κέρδος τους.
Άρα η όποια εξοικονόμηση χρημάτων θα γίνεται ( αν τελικά θα γίνεται)  από το νέο σύστημα προμηθειών, θα πηγαίνει κατευθείαν σαν κέρδος στις τσέπες πάλι των ιδιωτικών εταιρειών. Αυτό είναι το «μεγαλείο» του  καπιταλισμού!!!.
Ο λαουτζίκος θα πληρώνει και οι ιδιώτες επιχειρηματίες θα θησαυρίζουν.
Να σημειώσουμε επίσης ότι οι προμήθειες θα μπαίνουν σε ένα ιεραρχικά δομημένο προκρούστειο τούνελ (διαδοχικά κόσκινα),  όπου τα πάντα θα καθορίζονται από τον  ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου. Και γνωρίζουμε όλοι ότι τα κονδύλια κάθε χρόνο περικόπτονται…
Υγεία  με πίστωση και «φέσωμα» στις τράπεζες
«Δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, να κάνουν πάσης φύσεως εισπράξεις νοσηλείων, ιατροδιαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών επεμβάσεων, εξέταστρων και άλλων από τους πολίτες μέσω πιστωτικών καρτών (VISA – MASTERCARD»!!!
«Η εγκατάσταση των συστημάτων στα νοσοκομεία μπορεί να γίνει άμεσα και δωρεάν, δεν απαιτεί αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των εσόδων των νοσοκομείων, δεν απαιτούνται διαγωνισμοί και δεν επιβαρύνεται με κρατήσεις το κάθε νοσοκομείο. Επιπρόσθετα με την εφαρμογή του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων αναμένεται να αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών και οι συναλλαγές με τους πολίτες. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η παρακάτω νομοθετική ρύθμιση»
Ε, χρειάζεται και σχόλια;
Υποθηκεύεται η  Υγεία των εργαζομένων , των λαϊκών στρωμάτων που θα φεσώνονται στις τράπεζες αν θέλουν να κάνουν μια ιατρική επίσκεψη ή να κάνουν κάποιες εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις ή κάποια επέμβαση…

Οργανισμός Παροχών  Υγείας
Στην ουσία πρόκειται για μια φόρμουλα ώστε  με την ένταξη αρχικά δομών  παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας - με δυνατότητα αργότερα να ενταχθούν και άλλοι φορείς (υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγείας;)- να αλλοιωθεί  ακόμα παραπέρα ο χαρακτήρας  του ΕΣΥ,.

Για τη ακρίβεια έχουμε την άποψη ότι εδώ  πρόκειται για τη έναρξη ωδίνων  για  τη γέννηση του διαδόχου …του ΕΣΥ!!!
Ένας οργανισμός -μάλλον μεταβατικός με την αρχική του μορφή -που  θα συμβιώνουν (αρχικά!) εργαζόμενοι διαφόρων ταχυτήτων , εργασιακών σχέσεων , γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης  του ΕΣΥ (πχ κέντρων υγείας) με γιατρούς που θα διατηρούν  και τα ιδιωτικά τους ιατρεία κλπ.
Χαρακτηριστικά είναι μερικά σημεία  του προσχεδίου νόμου που τα επισημαίνουμε:
1.Συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία Οργανισμός Παροχών Υγείας (Ο.Π.Υ), το οποίο τελεί υπό εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με έδρα την Αθήνα
2. Στον Οργανισμό εντάσσονται τα Κέντρα Υγείας, οι αγροτικοί ιατροί, οι Κλάδοι Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις μονάδες υγείας του, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ ως προς τις παροχές σε είδος, ο ΟΠΑΔ και ο Οίκος Ναύτη
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δύναται να εντάσσονται στον Ο.Π.Υ. και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και κάθε άλλη κατηγορία δικαιούχων υγειονομικής περίθαλψης.
4. Σκοπός του Οργανισμού Υγείας είναι:
Α) Η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και μέλη οικογενείας αυτών, των εντασσόμενων φορέων και κλάδων υγείας, σύμφωνα με κατά το άρθρο 13 παράγραφος 3 του παρόντος Κανονισμό Παροχών Υγείας.
Β) Ο καθορισμός των κριτηρίων και των όρων σύναψης συμβάσεων για παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης με φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η αναθεώρηση και τροποποίηση των όρων αυτών όπου και όποτε αυτό απαιτείται.
Γ) Η οργάνωση, ο προγραμματισμός, η λειτουργία των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, η θεσμοθέτηση κανόνων ποιότητας και αποτελεσματικότητας, η διαχείριση και ο έλεγχος της χρηματοδότησης καθώς και η ορθολογική αξιοποίηση των διατιθέμενων.
5. Τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΥ συγκροτούν οι υφιστάμενες μονάδες των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των αγροτικών ιατρείων, των περιφερειακών υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πλην των υπηρεσιών νοσοκομειακής υποστήριξης αυτού, οι οποίες εντάσσονται στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καθώς και των υπηρεσιών υγείας των λοιπών εντασσομένων φορέων και κλάδων υγείας.

Θα επανέλθουμε και με νέα στοιχεία.