Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Οι Συγχωνεύσεις νοσοκομείων ξεκινούν από τον Ιούλιο

Αυτό ανέφερε στην ομιλία του χθες στη Βουλή  ο Υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος

…«Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχει σύνθεση, συνεργατικότητα και ανταλλαγή δυνάμεων. Δεν μπορεί να έχεις επτά καρδιολογικές κλινικές στα δέκα χιλιόμετρα και όλες να έχουν ανάγκη προσωπικού! Εμείς, επίσης, λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνένωση δυνάμεων και μετατροπές. Και έχουμε πει ναι στον κοινωνικό διάλογο 1η και 2 Απριλίου, για να τελειώσει τον Ιούνιο και από τον Ιούλιο να μπούμε στις εφαρμογές. Εμείς ετοιμαζόμαστε γι’ αυτό, αλλά θα πρέπει να ετοιμαστούν και όλοι οι άλλοι»….

Από τα λεγόμενα του Υπουργού γίνεται σαφές ότι το κριτήριο των συγχωνεύσεων τμημάτων , κλινικών και νοσοκομείων δεν θα είναι οι πραγματικές  κοινωνικές ανάγκες  σε υπηρεσίες  δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας  σε κάθε περιοχή, με ένα καλά δομημένο και λειτουργικό Δημόσιο  σύστημα  ΠΦΥ και ένα άριστο και καλά οργανωμένο σύστημα διακομιδών αλλά καθαρά λογιστικά (για την ακρίβεια …Μνημονιακά) κριτήρια με στόχο να προσαρμοστεί η λειτουργία της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στις μηδενικές προσλήψεις που θα ισχύσουν από το 2011 και στις επιταγές της τρόικας και του ΔΝΤ.

Εξ άλλου κανένα επιστημονικό πόρισμα,  που να πατά σε τεκμηριωμένες και αδιαμφισβήτητες μελέτες ,με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας ,  δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα για τα συγκεκριμένα μέτρα που εξαγγέλλει και διαρρέει από το υπουργείο του εδώ και μήνες!.
Το τραγελαφικό είναι ότι εξαγγέλλει συγχωνεύσεις και μάλιστα  προσδιορίζει χρονικά την έναρξή τους (Ιούλης 2011),  όταν ακόμη και τότε κανένα βήμα ουσιαστικό στη συγκρότηση ενός Δημόσιου Πανεθνικού και καλά οργανωμένου συστήματος ΠΦΥ δεν θα έχει υλοποιηθεί.

Ο Υπουργός  χωλαίνει ακόμα και στα επιχειρήματα που αβασάνιστα χρησιμοποιεί.
Είπε στη Βουλή: Δεν μπορεί να έχεις επτά καρδιολογικές κλινικές στα δέκα χιλιόμετρα και όλες να έχουν ανάγκη προσωπικού!
Αυτό  που απέφυγε να σχολιάσει ο Υπουργός και να απαντήσει είναι:
Οι 7 αυτές καρδιολογικές κλινικές έχουν ένα αριθμό κλινών  και νοσηλεύουν ένα αριθμό ασθενών. Το ερώτημα είναι χρειάζονται τόσα κρεβάτια για τη  πληθυσμιακή κάλυψη που έχουν οι 7 αυτές καρδιολογικές κλινικές ; Δεν το απάντησε γιατί δεν έχει επιστημονικά στοιχεία. Ή αν έχει,  αυτά είναι αντίθετα με τις προθέσεις του και επιμελώς τα κρύβει.
Διότι αν  χρειάζονται πράγματι  αυτές οι  καρδιολογικές κλίνες είτε σε ένα νοσοκομείο τις έχεις είτε σε 7  στην ίδια περιοχή, το ίδιο είναι από πλευράς στελέχωσης. .
Διότι όπως δεν γνωρίζει(;) ο Υπουργός,  η αναλογία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με βάση τις κλίνες ορίζεται και όχι με βάση στο πόσα νοσοκομεία είναι αυτές κατανεμημένες!
Επόμενα, αν τώρα που αυτές οι κλίνες  είναι κατανεμημένες σε 7 νοσοκομεία και έχεις υποστελέχωση,  τότε και όταν αυτές θα συμπτυχθούν, ακόμη και σε  ένα νοσοκομείο, πάλι  το ίδιο ποσοστό υποστελέχωσης θα έχεις!

Αλλού λοιπόν είναι η πρεμούρα του Υπουργού.

Ή να κλείσει κρεβάτια, πιστός στα μνημόνια που υπογράφουν ως κυβέρνηση ή  να λειτουργήσει  έστω και τον ίδιο αριθμό κλινών   με σαφώς λιγότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εντατικοποιώντας την εργασία  και εξουθενώνοντας στο μέγιστο βαθμό τους λειτουργούς της υγείας (πάλι πιστός στα μνημόνια) .

Γι αυτό και επάξια κερδίζει το τίτλο, που εξ άλλου εκείνος τον απένειμε στον εαυτό του , όχι του Υπουργού Υγείας αλλά του … (ΔΝΤ)-Λογιστή Υγείας!