Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Να αυξηθούν και να στελεχωθούν επαρκώς τα ιατρεία πόνου στα Νοσοκομεία της χώρας


Ξεκινούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αλγολογίας που διοργανώνει η  Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας.

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου μεταξύ άλλων τονίστηκαν

Απαλλαγή και ανακούφιση από τον καρκινικό και χρόνιο πόνο, που καταδυναστεύουν εκατομμύρια ασθενείς και κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία , προσφέρουν πλέον μια σειρά αναλγητικών φαρμάκων και θεραπευτικών μεθόδων.
Η ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ασθενών ανά τον κόσμο και στην χώρα μας έχει βελτιωθεί ποιοτικά τα τελευταία χρόνια χάρις στα νέα αναλγητικά φάρμακα, αλλά και μια σειρά θεραπευτικών μεθόδων

Ο καρκινικός και ο χρόνιος πόνος είναι συνυφασμένος με την καθημερινότητα εκατομμυρίων πασχόντων. Στις περιπτώσεις της καρκινικής νόσου το 30 με 40% των ασθενών υποφέρουν στο αρχικό στάδιο ενώ το 80 με 90% στο τελικό στάδιο της νόσου.

Ο πόνος έχει σημαντική επίπτωση στην καθημερινότητα του πάσχοντα, επηρεάζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία, τις διαπροσωπικές του σχέσεις και την οικογένεια του.
Ειδικότερα ο καρκινικός πόνος είναι πολύ διαδεδομένο και σοβαρό πρόβλημα αφού κάθε χρόνο, παγκοσμίως ,πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ διαγιγνώσκονται επτά εκατομμύρια νέα περιστατικά της νόσου. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι το 2015 θα φθάσει τα 15 εκατομμύρια.
Παράλληλα , εκτός από κατάθλιψη, το αίσθημα που προκαλεί ο πόνος στους πάσχοντες είναι :
Στο 25% ότι δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Στο 27% ότι δεν είναι ικανοί να διατηρήσουν φιλικές η οικογενειακές σχέσεις.
Στο 30% ότι έχουν μειωμένη ικανότητα διατήρησης ενός ανεξάρτητου τρόπου ζωής.
Στο 19% ότι δεν είναι ικανοί να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις.
Στο 50% της συνεχούς κόπωσης.
Στο 43% ότι είναι αβοήθητοι.
Στο 44% ότι τους εμποδίζει να έχουν καθαρή σκέψη και συγκέντρωση.
Στο 16% όταν κάποιες ημέρες είναι τόσο έντονος πως θα ήθελαν να πεθάνουν!!!
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
Το κόστος του πόνου (οξύ, καρκινικού και χρόνιου) γενικότερα είναι πολύ μεγάλο και ανέρχεται σύμφωνα με ειδικούς σε δεκάδες δις δολάρια. Κι αυτό γιατί είναι η πιο συχνή αιτία που οδηγεί τους ανθρώπους στα επείγοντα των νοσοκομείων η στους παθολόγους και οικογενειακούς γιατρούς.
ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΟΝΟΥ (Μια... πονεμένη ιστορία στη χώρα μας)
Παρά την εξέλιξη της επιστήμης, στη χώρα μας η αντιμετώπιση του καρκινικού και χρόνιου πόνου σήμερα δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η έλλειψη υποδομών και στελεχωμένων ιατρικών μονάδων από ειδικούς επιτείνει το πρόβλημα .
Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν, με εθελοντική προσφορά των γιατρών, 52 ιατρεία πόνου, τα οποία όμως δεν επαρκούν. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα στον πάσχοντα , πέρα από το νοσοκομείο πρέπει να αντιμετωπιστεί και μετά την επιστροφή του στο σπίτι.
Άμεσα  τα ιατρεία πόνου, σύμφωνα με του οργανωτές του συνεδρίου, πρέπει να γίνουν 70 και ταυτόχρονα να στελεχωθούν από ειδικούς επιστήμονες (φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους, νευρολόγους κλπ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν  οι ανάγκες των χιλιάδων πασχόντων. Αντίστοιχη πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας και στους αρμόδιους φορείς. Όλα τα Ιατρεία Πόνου , στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι πάσχοντες η οι συγγενείς του, βρίσκονται εντός των νοσοκομείων και λειτουργούν υπό την επίβλεψη των αναισθησιολόγων.


Σημ: Και στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας , με βάση και τα περιστατικά που καταγράφονται στο Νομό, είναι ανάγκη να οργανωθεί ένα ανάλογο ιατρείο και τέτοια πρόταση είχαμε  καταθέσει τα προηγούμενα έτη.
Δυστυχώς όμως οι ελλείψεις σε ιατρικό κυρίως αλλά  και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επέτρεψαν …ούτε τη συζήτηση για μια τέτοια υπηρεσία!
Και έτσι αρκετοί συμπολίτες μας υποφέρουν χωρίς μια σοβαρή και υπεύθυνη καθοδήγηση  και βοήθεια από ειδικούς.