Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Από τη συνέντευξη τύπου της ΟΕΝΓΕ


Αθήνα, Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΕΝΓΕ
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την κοινωνία η οποία, πέρα από την αγωνία της για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης στην απασχόληση και στα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, βρίσκεται καθημερινά ενώπιον εξαγγελιών για νέα σκληρά μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής» που θέτουν σε αμφισβήτηση όχι μόνο την αγοραστική δύναμη των μισθωτών αλλά όλο το πλέγμα των εργασιακών -ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων στη χώρα μας.
Η πολιτική μας εκτίμηση είναι ότι τα μέτρα που προωθούνται στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ( ΠΣΑ ) της ελληνικής κυβέρνησης, δεν είναι ούτε επιβεβλημένα, ούτε δίκαια, ούτε αποτελεσματικά. Είναι απόρροια μιας πολιτικής επιλογής για «συμμόρφωση» - και μάλιστα άνευ όρων- με τις απαιτήσεις των αγορών και του πολιτικού «διευθυντηρίου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος τους δεν
είναι το «δημοσιονομικό νοικοκύρεμα» αλλά η μακροπρόθεσμη εξασφάλιση απρόσκοπτης κερδοφορίας για τα πιο επιθετικά τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων της λαϊκής πλειοψηφίας.
Ανεξάρτητα όμως από τις διαφορετικές απόψεις για την κρίση, για τις αιτίες της διόγκωσης των ελλειμμάτων και του χρέους και για τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων της οικονομίας, πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν τομείς κρίσιμης σημασίας για την κοινωνική συνοχή που οφείλουμε όχι μόνο να προστατεύσουμε αλλά και να αναβαθμίσουμε. Τέτοιος προφανώς είναι ο τομέας της Δημόσιας Περίθαλψης που, ειδικά στη σημερινή συγκυρία
της διεύρυνσης της ανεργίας και της ανέχειας, έχει ανάγκη από αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες και κατοίκους αυτής της χώρας.
Παρά τις επανειλημμένες όμως κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η Υγεία αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, αυτό που βλέπουμε στην πράξη είναι δραματικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, στις αποδοχές των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, στα κονδύλια των εφημεριών και των υπερωριών, ακόμα και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που αρχικά είχαν εξαιρεθεί από το γενικότερο «πάγωμα» σε όλο το Δημόσιο Τομέα. Με την πρωτοφανή μείωση των πιστώσεων για τις εφημερίες του 2010, πλήττεται όχι τόσο το εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών, όσο ο «σκληρός πυρήνας» του ΕΣΥ που είναι η επείγουσα περίθαλψη. Γιατί τίθεται υπό αίρεση η ασφαλής στελέχωση και λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας την ώρα του επείγοντος περιστατικού, την ώρα δηλαδή που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για τον πολίτη πέρα από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Είναι φανερό λοιπόν ότι το ήδη προβληματικό και υποβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αντί να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό όπως είχε δεσμευτεί η νέα κυβέρνηση, θα δεχθεί στο όνομα της κρίσης και της υποτιθέμενης δημοσιονομικής «εξυγίανσης» τη χαριστική βολή.
Όσοι επομένως συνηγορούν στην υλοποίηση των παραπάνω μέτρων, αναλαμβάνουν και την πολιτική ευθύνη της οριστικής κατεδάφισης και εκποίησης του ΕΣΥ.
Αυτή την εξέλιξη είμαστε αποφασισμένοι να την αποτρέψουμε.
Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι, αυτό το μίζερο και δυσλειτουργικό ΕΣΥ, προσφέρει ακόμα αναντικατάστατες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης στους συμπολίτες μας, χάρις στο φιλότιμο, το ζήλο και την υπερπροσπάθεια του λιγοστού και γερασμένου πια ανθρώπινου δυναμικού του.
Εμείς έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψιν τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ (υποχρηματοδότηση – ανεπαρκής στελέχωση – ελλείψεις σε υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό- ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας). Έχουμε τονίσει ότι, λόγω ακριβώς αυτών των προβλημάτων, η διαχρονική υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης λειτουργεί σε όφελος των οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του ιδιωτικού τομέα που κερδοσκοπούν εις βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων και των οικογενειακών προϋπολογισμών. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και το μερίδιο ευθυνών των γιατρών για το σημερινό χάλι της δημόσιας περίθαλψης. Είμαστε διατεθειμένοι να παρέμβουμε συλλογικά για την αντιμετώπιση όλων των στρεβλώσεων στη λειτουργία των νοσοκομείων, για να περιορίσουμε δραστικά τα τεράστια ελλείμματα, τα φαινόμενα της
αποδιοργάνωσης, της διαφθοράς, της σπατάλης, της υπερσυνταγογράφησης, της παραίτησης και του βολέματος. Γιατί είμαστε απόλυτα πεισμένοι ότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε καμιά βελτίωση της θέσης μας μέσα σ΄ ένα Σύστημα Υγείας που απαξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών, που ταλαιπωρεί αντί να λύνει προβλήματα, που διαβρώνεται καθημερινά από την παραοικονομία και τη διαφθορά, που δεν προσφέρει σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όσους δεν έχουν πραγματικά άλλη επιλογή την ώρα της αρρώστιας.
Γι’ αυτό και δεν κουραζόμαστε με κάθε ευκαιρία, να επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό μίζερο και προβληματικό ΕΣΥ αλλά διεκδικούμε ένα άλλο νέο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με δωρεάν και καθολική κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού και κυρίως με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Θα συνεχίσουμε ν΄ αγωνιζόμαστε γι’ αυτό το στόχο, μαζί με τους γιατρούς που εργάζονται ευσυνείδητα και θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους, μαζί με τους άλλους υγειονομικούς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους ασθενείς, τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς.
Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν έμπρακτα αυτό τον αγώνα.
Να απαιτήσουν την «απόσυρση» των κυβερνητικών μέτρων.
Να μην επιτρέψουν να πληρώσει την κρίση η δημόσια περίθαλψη και το Κοινωνικό Κράτος.
Οι ανάγκες Υγείας των ανθρώπων είναι πάνω από τις επιταγές των αγορών.
Στην παρούσα συγκυρία η ΟΕΝΓΕ απαιτεί ρητά τον απόλυτο σεβασμό και τήρηση της κλαδικής συμφωνίας.
Αυτό για μας σημαίνει ότι:
· θα ολοκληρωθούν άμεσα οι προκηρύξεις των 1000 θέσεων ειδικευμένων και 300 θέσεων ειδικευομένων
· θα δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες κρίσεων και πλήρωσης των προκηρυγμένων θέσεων (παλαιών και 750 νέων)
· θα καταργηθούν κάθε είδους ελαστικές εργασιακές σχέσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Μείζον θέμα αποτελεί η άμεση απόσυρση του πρωτοφανούς μέτρου καθιέρωσης σύμβασης έργου για γιατρούς των ΜΕΘ
· θα εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο για περικοπή των επιδομάτων των νοσοκομειακών γιατρών
· θα παραμείνει ως έχει η αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών και το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης
· θα εξοφληθούν άμεσα όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες του 2009
· θα ξεκινήσει η εκταμίευση των εφημεριών 2010 προσαυξάνοντας το κονδύλιο που έχει εγγραφεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό κατά 100 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν τα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης που έχουν καταρτίσει τα Επιστημονικά Συμβούλια και τα οποία
καταγράφονται ως βασικός όρος στην κλαδική συμφωνία.
Ζητάμε λοιπόν να υπάρξει ρητή και δημόσια δήλωση της κυβέρνησης ότι αποδεδειγμένα δεν πρόκειται να θίξει όσα συμφωνήθηκαν μέσω της κλαδικής συμφωνίας και ταυτόχρονα θα δοθεί επαρκής χρηματοδότηση για πραγματοποίηση των ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών.
Επειδή από την Υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση δεν δόθηκαν μέχρι στιγμής αυτές οι διασφαλίσεις από 1ης Μαρτίου ειδικοί και ειδικευόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί:
· καταθέτουν προγράμματα εφημέρευσης με 4 εφημερίες ανά γιατρό καλύπτοντας όσες μέρες του μήνα είναι δυνατόν να καλυφθούν με ασφάλεια και επάρκεια
· κατέρχονται σε επισχέσεις εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένες εφημερίες.
· Συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφασίζονται σε συντονισμό με άλλους κλάδους (άμεσα νέα 24ωρη από ΑΔΕΔΥ το 1ο15θήμερο του Μαρτίου). Ειδικά επιδιώκουν αγωνιστικό συντονισμό με τους υπόλοιπους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, με τη λογική ότι τόσο η δημόσια εκπαίδευση όσο και η δημόσια περίθαλψη είναι κοινωνικά αγαθά που πρέπει να προστατευθούν από τις επιταγές ΕΕ και αγορών.
Η κατάθεση προγραμμάτων με 4 εφημερίες ανά γιατρό δεν συνιστά κινητοποίηση, άλλα εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, δεδομένης της κραυγαλέα αθέτησης της κλαδικής συμφωνίας από την κυβερνητική πλευρά, η οποία επωμίζεται εξολοκλήρου την ευθύνη για το εφημεριακό κραχ που θα επέλθει.
Από πλευράς ΟΕΝΓΕ τίθενται αρκετά σοβαρά ζητήματα λειτουργίας του Δημόσιου συστήματος υγείας. Ενδεικτικά:
: Η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία και τα ΚΥ λόγω τραγικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Λόγω της κατάστασης αυτής πολλοί χρήστες υγείας ωθούνται προς τον ιδιωτικό τομέα περίθαλψης, με αποτέλεσμα την κατασπατάληση των πόρων
των ασφαλιστικών ταμείων.
: Το ζήτημα της διαφθοράς και της παραοικονομίας στο χώρο της δημόσιας και της ιδιωτικής περίθαλψης και η δεδηλωμένη διάθεσή μας να συμβάλουμε ενεργά στην αντιμετώπισή τους. Στο πρόσφατο συνέδριό μας επαναδιατυπώσαμε συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο προμήθειας ιατρικών υλικών,
που είχε ήδη κατατεθεί προφορικά στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Είναι σαφές ότι η περικοπή των υπερτιμολογήσεων χωρίς περικοπές στην παρεχόμενη ποιότητα περίθαλψης είναι θέμα πολιτικής βούλησης
των κυβερνώντων, και όχι οργανοτεχνικό θέμα.
: Το ζήτημα των ιδιωτικών συνεργείων φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας στα Νοσοκομεία, τα οποία όχι μόνο κοστίζουν περισσότερο, αλλά παρέχουν και κατώτερης ποιότητας υπηρεσίες. Ζητάμε να καταργηθούν και να προχωρήσει το Υπουργείο σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
: Το ζήτημα των γιατρών με μπλοκάκια και των επικουρικών, πολλοί εκ των οποίων διορίζονται σε θέσεις που εκκρεμούν προς προκήρυξη. Επισημαίνουμε ότι η κλαδική συμφωνία κάνει λόγο για σταθερές εργασιακές σχέσεις και οι παραπάνω μορφές εργασίας είναι ελαστικότατες.
: Ο ρόλος των φαρμακευτικών εταιρειών, στις οποίες το Υπουργείο έχει εκχωρήσει το ζήτημα της εκπαίδευσης. Ζητάμε ν΄ αναλάβει η πολιτεία εξ ολοκλήρου το ζήτημα της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, απομακρύνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες από τόσο κρίσιμους τομείς.
: Το ζήτημα της ανυπαρξίας ΠΦΥ, το οποίο προκαλεί τεράστιες στρεβλώσεις σε όλο το σύστημα υγείας. Η ΠΦΥ πρέπει να είναι πλήρως δημόσια και δωρεάν, οργανικά ενταγμένη στο ΕΣΥ.
: Το ζήτημα του επιδόματος τροφής για το οποίο έχουμε εδώ και τρεις μήνες καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης και η οποία δεν προχώρησε, ενώ ήδη σε αρκετά Νοσοκομεία ζητούν από συναδέλφους επιστροφές ποσών που εγγίζουν τις 3000 ευρώ.
: Η τεράστια καθυστέρηση τοποθέτησης Διοικητών και ενεργοποίησης των κρίσεων τόσο για τις θέσεις που προβλέπονται από την κλαδική συμφωνία, όσο και θέσεις που εκκρεμούσαν στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ.


Ο Προεδρεύων του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ
Δημήτρης Βαρνάβας

Πηγή:Ygeianet