Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Για το νοσοκομείο της Άρτας (συζήτηση στη Βουλή).Όταν η υφυπουργός Υγείας διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική ...συμφωνώντας!



Διαφωνώ με την κυβερνητική πολιτική  αλλά… συμφωνώ με την κυβέρνηση!

Αυτή είναι η θέση της υφυπουργού Υγείας Φ. Σκοπούλη για την κυβερνητική πολιτική καρατόμησης των δημοσίων δαπανών  υγείας!

Και εκφράστηκε κατά τη συζήτηση  επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη για το Νοσοκομείο της Άρτας.Και με αρκετά επίσης "ΘΑ"...
 
Παραθέτουμε όλη τη συζήτηση(οι υπογραμμίσεις δικές μας και έχουν τη σημασία τους)
  
Εισερχόμαστε τώρα στην με αριθμό 1233/26-3-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραϊτη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τα προβλήματα στη ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Άρτας.
Ο κ. Μωραίτης έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αναγκαζόμαστε για μία ακόμη φορά να φέρουμε στη Βουλή το ζήτημα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Άρτας, γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά καθημερινά και προκαλεί ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής και στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου.
Το τελευταίο διάστημα είχαμε σοβαρά προβλήματα σε ό, τι αφορά την αγορά αναλώσιμων υλικών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις –σήμερα κάπως έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση- αγόραζαν οι ίδιοι εργαζόμενοι, οι ίδιοι οι νοσηλευτές. Μιλάμε για μία τραγική κατάσταση.
Έχουμε απλήρωτους εργαζόμενους για βάρδιες νυχτερινές και για αργίες. Υπάρχει συνεχής υποβάθμιση, αλλά η κορύφωση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η οριακή λειτουργία –το κλείσιμο, μπορώ να πω- της ψυχιατρικής κλινικής, η οποία το τελευταίο διάστημα υπολειτουργεί. Υπάρχει διαβεβαίωση από τον διευθυντή ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει -και θα αναφερθώ περισσότερο στη δευτερολογία μου για το ζήτημα αυτό- και μιλάμε ότι σε αρκετούς ασθενείς δεν καλύπτονται οι βασικές ανάγκες, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, τις μέρες που διανύουμε, που είναι κλειστή.
Έχουμε επίσης σοβαρά προβλήματα σε ό, τι αφορά και το κέντρο αποκατάστασης ατόμων, το οποίο υπάγεται σήμερα στο Νοσοκομείο. Τα προβλήματα, βέβαια, δεν είναι μόνο στο Νοσοκομείο της Άρτας, αλλά είναι και στα τρία Κέντρα Υγείας του Νομού και μιλάμε για ορεινές περιοχές, δηλαδή είναι Κέντρα Υγείας που λειτουργούν με αγροτικούς γιατρούς και μόνο και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική είναι μία συνειδητή πολιτική που υποβαθμίζει καθημερινά το δημόσιο σύστημα υγείας, για να μπορούν πραγματικά να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες. Στη συνέχεια θα αναφερθώ για τον αξονικό τομογράφο, που πριν λίγες μέρες τέθηκε εκτός λειτουργίας, αλλά πια οι ασθενείς τις περιοχής αναγκάζονται να καταφεύγουν στους ιδιώτες γιατρούς, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ήδη οι λαϊκές οικογένειες με περιττά έξοδα. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι πρέπει να διεκδικήσουν οι κάτοικοι της περιοχής τη λειτουργία του Νοσοκομείου με τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες.
Σας ρωτάμε, κυρία Υφυπουργέ, θα υπάρχει κάλυψη των αναγκών με απαιτούμενο προσωπικό για τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής; Θα υπάρξει χρηματοδότηση στο Νοσοκομείο Άρτας και στα άλλα νοσοκομεία βέβαια, αλλά ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο Άρτας, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι όπως είπα από νυχτερινές και αργίες έχουν να πληρωθούν πέντε μήνες από το 2012 και άλλους τρεις μήνες από το 2013; Θα υπάρχει εξοπλισμός και στα Κέντρα Υγείας του Νομού ώστε να προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής;
        Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κ. Μωραϊτη.
Η κ. Σκοπούλη έχει το λόγο, για τρία λεπτά.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ πολύ.
Θα ήθελα να σας πω ότι συμφωνώ σε ορισμένα πράγματα μαζί σας και διαφωνώ σε ορισμένα άλλα.
Όντως τα προβλήματα στην υγεία είναι πολύ σημαντικά και είναι πολύ σημαντικά για δύο λόγους: Ο ένας είναι ότι έχει πέσει δραστικά η χρηματοδότηση και ο άλλος λόγος είναι ότι η οργάνωση της παροχής φροντίδας υγείας ήταν ήδη ανοργάνωτη και τώρα με μικρότερη χρηματοδότηση αυτό φαίνεται πάρα πολύ.
Θέλω να σας δώσω κάποια νούμερα, το 2010 οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία αφορούσαν το 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σήμερα, το 2013 ο προϋπολογισμός για τις δημόσιες δαπάνες υγείας πέφτει κάτω από το 3,5%. Άρα, η χρηματοδότηση για τις δημόσιες δαπάνες υγείας έχει μειωθεί δραστικά και αυτό θα πρέπει όλοι να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε και θεωρώ ότι -εφόσον όντως θέλουμε να κρατήσουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας- ο προϋπολογισμός αυτός πρέπει να ανεβεί.
Όλα τα κράτη της Ευρώπης κρατάνε από 5,5% μέχρι 8% -και πολλές χώρες και παραπάνω- του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για τις δημόσιες δαπάνες υγείας. Φανταστείτε εμάς, το 2013 με ένα υπολογιζόμενο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν γύρω στα 180.000.000.000 ευρώ, τι σημαίνει αυτό! Επομένως σε αυτό συμφωνούμε και νομίζω συμφωνούν όλοι.
Από την άλλη μεριά όμως το πρόβλημα είναι πού πάει αυτό το μικρό, έστω, ποσοστό για την υγεία και πώς είναι οργανωμένη η κατανομή αυτού του ποσού.
Το 70% πάει στα νοσοκομεία και τι σημαίνει αυτό; Είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό το οποίο πάει στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία οφείλουν να λειτουργήσουν διαφορετικά, οφείλουν να λειτουργήσουν μη γραφειοκρατικά, να κατανείμουν τα ποσά ανάλογα με τις ανάγκες του τόπου και ανάλογα με τη διαμόρφωση των μονάδων υγείας μέσα στα νοσοκομεία. Δεν θεωρούμε ότι σε ένα νοσοκομείο επειδή ορίστηκε ένας οργανισμός εδώ και κάποια χρόνια πρέπει να παραμείνει ο ίδιος. Οι ανάγκες είναι διαφορετικές και πρέπει να είναι ευέλικτο το νοσοκομείο.
Επίσης, θέλω να σας τονίσω κι άλλο ένα θέμα: Δεν μπορεί πλέον ένας γιατρός ο οποίος δουλεύει σε ένα νοσοκομείο να μην πάει να δουλέψει τριάντα χιλιόμετρα έξω, σε ένα άλλο νοσοκομείο.Αυτό είναι απαράδεκτο. Η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία είναι απαραίτητη, δεν είναι μόνον ποσοτική, δηλαδή δεν είναι ότι πρέπει να μειώσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους. Πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι αποτελεσματικοί, λειτουργικοί και να μετακινούνται χωρίς να αλλάζουν οι οικογενειακές τους συνθήκες.
Όταν σήμερα για την Ψυχιατρική Κλινική επικοινωνώ, εκτός από τον διευθυντή της κλινικής, από τον διοικητή της κλινικής, από τον περιφερειάρχη και από τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου, με τα όμορα νοσοκομεία, με τα γειτονικά νοσοκομεία και μου λένε ότι: «Έχουμε, μπορούμε να στείλουμε γιατρούς, αλλά δεν θέλουν». Αυτό είναι απαράδεκτο.
Μήπως πέρασα το χρόνο και πρέπει να δευτερολογήσω μετά ή να συνεχίσω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος):   Μπορείτε να συνεχίσετε.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Η παραίτηση του επικουρικού γιατρού, η οποία έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου για λόγους υγείας, δημιούργησε αυτήν την εμφανή αναστάτωση στην Ψυχιατρική Κλινική. Υπάρχει αλληλογραφία αμέσως μετά. Στις 12 παραιτήθηκε, στις 14 ο διοικητής του νοσοκομείου στέλνει προς την ΥΠΕ γράμμα και λέει: «Καλύψτε μας». Έχει περάσει ένας μήνας και όχι μόνο και υπάρχει συνεχή αλληλογραφία και προς τα όμορα νοσοκομεία κατευθείαν και προς την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Ελπίζω ότι θα λυθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Δεν είμαι σίγουρη όμως. Ειλικρινά σας λέω ότι αυτό το πρόβλημα αφορά τη διοικητική οργάνωση. Είναι δυνατόν να επιλαμβάνεται το Υπουργείο Υγείας για τη διευθέτηση αυτών των αναγκών; Είναι δυνατόν να γίνεται αυτό;
 Επίσης, θέλω να τονίσω πάρα πολύ έντονα ότι είναι στο χέρι μας και δεν είναι κανένας μνημονιακός όρος, κλπ, να πούμε ότι εκεί είναι οι ανάγκες και εκεί θα διορίσουμε κόσμο, εκεί δεν έχουμε ανάγκες και θα καταργήσουμε οργανικές θέσεις. Η νοοτροπία, όμως, του δημοσίου είναι καθηλωμένη μέσα σε ένα άκαμπτο πλαίσιο, το οποίο είναι μη λειτουργικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο κ. Μωραΐτης για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κυρία Υφυπουργέ, περιγράψατε μια κατάσταση. Στα ερωτήματα, όμως, δεν απαντήσατε ούτε στο ζήτημα της Ψυχιατρικής Κλινικής, ούτε στις άλλες σημαντικές ελλείψεις.
Βέβαια, η κατάσταση για εμάς είναι δραματική. Και δεν μιλάει μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Εδώ υπάρχει επιστολή του κ. Μπιλανάκη, που λέει τα εξής: «Αδυνατώ εκ των πραγμάτων να καταρτίσω πρόγραμμα εφημεριών για το μήνα Μάρτιο μετά τις 24 του μήνα. Η φροντίδα ψυχικής υγείας των ασθενών υπολείπεται ποιοτικά του επιθυμητού επιπέδου λόγω της ανεπάρκειας του προσωπικού και όλα αυτά». Και λέει ότι στην Ψυχιατρική Κλινική σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν τιμούν την ανθρώπινη φύση. Αυτός ο κύριος δεν είναι κομμουνιστής. Επομένως, δεν μιλάμε μόνο εμείς για αυτήν την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Είπατε νωρίτερα ότι δεν είναι θέμα της Τρόικας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι, κυρία Υφυπουργέ. Είπα ότι η συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι για να παραδοθεί στους ιδιώτες η περίθαλψη. Βλέπεται τα νοσοκομεία -και το είπατε με μισόλογα βέβαια- σαν επιχειρήσεις και τους ασθενείς σαν πελάτες, γιατί διαφορετικά δεν θα επιβάλλατε χαράτσια σε ό,τι αφορά τις συνταγογραφήσεις, δεν θα επιβάλλατε χαράτσια για τις εισαγωγές των νοσοκομείων. Πέρα από εκεί, όμως, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα. Δεν απαντήσατε για τους εργαζόμενους που είπα ότι είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ξέρετε, κυρία Υφυπουργέ, ότι το Σάββατο τέθηκε εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ασθενής, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε άλλο νοσοκομείο, κατά πάσα πιθανότητα στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Επομένως, υπάρχουν αυτά και είναι πάρα πολύ σοβαρά τα προβλήματα. Δεν είναι μόνο η Ψυχιατρική Κλινική. Πρέπει να γνωρίζετε προφανώς ότι υπολειτουργεί και η Πνευμονολογική Κλινική. Τα ακτινολογικά εργαστήρια και τα μικροβιολογικά δουλεύουν οριακά. Δεν υπάρχουν παρασκευαστές, δεν υπάρχουν μικροβιολόγοι που να προσφέρουν πραγματικά υπηρεσίες.
Εμείς θεωρούμε, όπως είπα, ότι είναι μια συνειδητή πολιτική. Σήμερα, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας και σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς καλούμε τους κατοίκους της περιοχής, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν.
Κοιτάξτε, κυρία Υφυπουργέ, πώς αποδεικνύονται περίτρανα όλα αυτά τα οποία εμείς λέμε και είναι πραγματικότητα. Υπάρχει νέος Οργανισμός στο νοσοκομείο Άρτας και μιλάμε για ένα καινούργιο νοσοκομείο και ξέρετε ασφαλώς τι περιλαμβάνει. Περιλαμβάνει μείωση 110 κρεβατιών. Αν αυτό δεν είναι απαξίωση και δεν είναι μια πολιτική που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της υγείας τι είναι; Έχουμε μείωση με τον νέο Οργανισμό και στις θέσεις των γιατρών από 98 σε 88. Αυτά είναι δικά σας στοιχεία, δεν τα λέμε εμείς.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν τώρα μέτρα στο νοσοκομείο, γιατί διαφορετικά οι επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής θα είναι δραματικές. Θεωρούμε ότι πρέπει σήμερα να υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις και για το Κέντρο Αποθεραπείας. Βέβαια δεν είναι το μόνο στη Δυτική Ελλάδα. Είναι και η περίπτωση της Αμφιλοχίας που γίνεται ακριβώς το ίδιο, που υπήρχαν 13 ασθενείς, άνθρωποι τραυματίες από τροχαία ή από άλλα ατυχήματα τους οποίους τους διώξατε γιατί δεν υπήρχε προσωπικό για να διανυχτερεύσουν και το μόνο που κάνει το Κέντρο Αποκατάστασης και στην Άρτα και στην Αμφιλοχία είναι να δέχεται κάποιες επισκέψεις το πρωί.
Γι’ αυτό εμείς θεωρούμε ότι σήμερα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα συγκερκιμένα ερωτήματα, τα οποία ταλαιπωρούν τους κατοίκους της περιοχής.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος):   Ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει η κ. Σκοπούλη.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Δυστυχώς, δεν θα πάρετε απάντηση από εμένα σε ορισμένα ερωτήματα, διότι συμφωνώ μαζί σας ότι η πολιτική της συρρίκνωσης των δαπανών για τη δημόσια υγεία είναι πολιτική βούληση. Είναι ξεκαθαρισμένο αυτό και δεν συμφωνώ με αυτό.
Από την άλλη μεριά, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να διορθώσουμε κακώς κείμενα μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν συμφωνώ με τίποτα να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη μόνο για το δημόσιο και να παραμείνει ουσιαστικά στον ιδιωτικό φορέα και στην τσέπη του ασθενή. Διαφωνώ κάθετα με αυτό. Υπάρχουν σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων και υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες το ευοδώνουν αυτό. Διαφωνώ κάθετα και μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, αλλά δεν είναι στο χέρι μου να το κάνω.
Αυτό που μπορώ, όμως, να σας πω είναι ότι το νοσοκομείο Άρτας έχει έναν προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια για το 2013. Έχει χρωστούμενα γύρω στα 8 εκατομμύρια. Έχει πάρει μέχρι σήμερα 9 και κάτι εκατομμύρια. Θα υπάρχει εισροή αμέσως τους επόμενους μήνες άλλα 4 εκατομμύρια. Οπότε, άμεσα θα ανακουφιστεί.
Όσον αφορά, όμως, το κομμάτι της ψυχική υγείας που ανήκει στο νοσοκομείο θα έπρεπε να αφορά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γύρω στο 5%. Αυτό δεν είναι ούτε 3%. Άρα, το κομμάτι μέσα στο νοσοκομείο που αφορά την ψυχική υγεία θα έπρεπε να αυξηθεί.
Επίσης, υπάρχουν εκκρεμούντα κοινοτικά χρήματα. Είναι ακόμη πάνω από 500.000 και περιμένουν με γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να παρθεί ένας γιατρός για να δουλέψει τη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Και αυτό θα γίνει. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.
Σας είπα ότι συμφωνώ σε ορισμένα με τη δικιά σας αντίληψη, αλλά και διαφωνώ στο ότι πρέπει να γίνει άριστος χειρισμός των χρημάτων των οποίων διατίθενται.
Ειλικρινά, δεν είμαι υπεύθυνη για τα νοσοκομεία, είμαι μόνο για την ψυχική υγεία και δεν είμαι υπεύθυνη ούτε για τον προϋπολογισμό.
Ευχαριστώ.

Πηγή: Βουλή των Ελλήνων