Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κλείνει ή όχι το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων;



Τελικά τι σημαίνει κλείνει  ένα  γενικό νοσοκομείο;

Όμως τι είναι ένα γενικό  νοσοκομείο;
Είναι μια μπουτίκ ρούχων που κάποια στιγμή μπορεί να πτωχεύσει και να κλείσει;
Όχι βέβαια ! Είναι μια νοσηλευτική μονάδα που παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη. Δηλαδή έχει κλινικές ,κρεβάτια, χειρουργεία κλπ.  
Πως  κλείνει  λοιπόν ένα γενικό  νοσοκομείο;
Ένα γενικό  νοσοκομείο κλείνει  όταν χάνει το ρόλο του σαν μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Από αυτή  την άποψη οι πόρτες του μπορεί να είναι ανοικτές, ασθενείς και προσωπικό να πηγαινοέρχονται στους διαδρόμους αλλά το νοσοκομείο να είναι κλειστό...Να έχει καταργηθεί σαν γενικό νοσοκομείο. Να έχει μετατραπεί σε κάτι άλλο. Μερικότερο. Αποσπαματικό . Υποβαθμισμένο.

Τα γράφουμε αυτά για να τονίσουμε ότι σε μια μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης,  όπως ένα γενικό νοσοκομείο,  το κλείσιμο   μπορεί να  συνοδεύεται ή και να μη συνοδεύεται  με… λουκέτο  στην εξωτερική  του πύλη.
Όταν σε ένα  γενικό νοσοκομείο δε λειτουργούν   λχ η καρδιολογική και η παθολογική κλινική του, αυτό το… «γενικό  νοσοκομείο»  τελικά  είναι ανοικτό ή κλειστό;
Για έναν ασθενή που έχει ανάγκη νοσηλείας σε καρδιολογική κλινική αυτό το γενικό  νοσοκομείο είναι ανοικτό ή κλειστό;
Για έναν ασθενή που έχει ανάγκη νοσηλείας σε παθολογική κλινική είναι ανοικτό ή κλειστό;

Παίξαμε μαζί σας και ίσως σας κουράσαμε  με το παιχνίδι των λέξεων , γιατί και ο υπουργός υγείας Α. Λυκουρέντζος παίζει με τις λέξεις και το ίδιο έκανε και σήμερα  στη Βουλή.
Και θα το καταλάβετε αμέσως παρακάτω….
Όπως επίσης  ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε πόσο  αγαπά τους  λειτουργούς της  υγείας,   ώστε μέριμνά του είναι, μέσω των συγχωνεύσεων, να τους μεταφέρει σε ...αξιοπρεπέστερα εργασιακά περιβάλοντα!! 
Και τους ασθενείς σε καλύτερους χώρους..
Γι αυτο συγχωνεύει τα νοσοκομεία;
 
Συζήτηση λοιπόν σήμερα  στη Βουλή για το Γενικό  Νοσοκομείο  Πατησίων με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Μαρίας Μπόλαρη
 ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Από τις 15 Μαρτίου η καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων δεν λειτουργεί. Επίσης, από τις 19 Μαρτίου δεν λειτουργεί και η παθολογική κλινική. 
Ερωτά λοιπον η βουλευτής:
"Θα κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων; Θα συνεχίσει η υποβάθμισή του; Θα έχει την τύχη του 7ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ; Θα μείνει η μεγάλη περιοχή την οποία καλύπτει χωρίς ένα τοπικό δημόσιο νοσοκομείο"; 

Και απαντά ανάμεσα στα άλλα ο υπουργός:
"Το Νοσοκομείο Πατησίων παραμένει σε λειτουργία και θα παραμείνει. Υπάρχουν σοβαρά θέματα στο σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ως Υπουργός έχω το θάρρος και τη δύναμη να τα αναγνωρίζω. Δεν ωραιοποιώ καταστάσεις. Κυρίως, όμως, έχω τη δύναμη να αναγνωρίζω το που βρίσκεται η πατρίδα μου, η Ελλάδα, κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργεί, τι πραγματικά συμβαίνει στην οικονομία μας και ποιοι λόγοι μας έφεραν μέχρι εδώ. Και έχω το θάρρος να υπερασπίζομαι τις επιλογές εκείνες που δεν θα οδηγήσουν την πατρίδα σε χειρότερες καταστάσεις.
Και ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι η αδυναμία εξεύρεσης πόρων

Με ποιους πόρους θα κατασκευάσουμε αυτό το μαγικό κόσμο που μπορεί ο καθένας να υπόσχεται ακόπως και ανεξόδως στον ελληνικό λαό;
Μια Βουλευτής, η οποία κάνει αυτή την ερώτηση στον Υπουργό, καλό θα ήταν να συνοδεύει τις προτάσεις της και με το κόστος και να μας πει όχι μόνο το κόστος των απαιτούμενων δαπανών, αλλά και από πού θα εξευρεθούν οι πόροι.
Πρώτον, το Νοσοκομείο των Πατησίων, λοιπόν, δεν κλείνει. Δεύτερον, το Θεραπευτήριο του ΙΚΑ που έκλεισε, έπρεπε να κλείσει, όπως όλα αυτά τα Θεραπευτήρια, διότι οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες ούτε να προσφέρονται άθλιες υπηρεσίες σε χώρους που δεν τολμώ να χαρακτηρίσω ποιας μορφής.
Τι έπαθαν οι εργαζόμενοι; Πήγαν σε καλύτερα νοσοκομεία και εργάζονται σε καλύτερο περιβάλλον. Οι ασθενείς που επισκέπτονται αυτά τα νοσοκομεία φιλοξενούνται σε καλύτερους χώρους. Αυτή είναι η αλήθεια. Απολύθηκε κανένας εργαζόμενος; Όχι. Υπάρχει ένας ασθενείς που δεν εξυπηρετείται; Όχι. «Έκλεισε, όμως, το 7ο Θεραπευτήριο». «Έκλεισε το 3ο Θεραπευτήριο». Εκεί έχετε μείνει ακόμα; Κοιτάξτε μπροστά. κοιτάξτε το μέλλον και τις ευθύνες που έχουμε όλοι.
Εγώ απέναντι σε αυτές τις ευθύνες σας λέγω, λοιπόν, ότι για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει μέριμνα. Θα προσληφθούν και επικουρικοί ιατροί και τακτικό προσωπικό, μόλις πάρουμε τις εγκρίσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία".
Στη δευτερολογία της η βουλευτής Μ. Μπόλαρη αναφέρει:
"«Εκεί μείνατε;» με ρωτήσατε.Θα σας πω πού έχω μείνει πραγματικά. 
Το 1975 η υποφαίνουσα έτυχε να κάνει μια εγχείρηση στο τότε Νοσοκομείο Πατησίων, που ήταν Ίδρυμα της Εκκλησίας. Μετά από χρόνια και κάτω από τους αγώνες, νομίζω, της Μεταπολίτευσης που τόσο λοιδορείτε, αυτό το Νοσοκομείο πέρασε στο ΕΣΥ. Αυτό το Νοσοκομείο παρήγαγε τεράστιο ιατρικό έργο και έχει ειδικές ειδικεύσεις και όχι μόνο ειδικές ειδικεύσεις, αλλά και μεγάλη προσφορά στην περιοχή.
Αντίστοιχα ήταν το 7ο Θεραπευτήριο, κύριε Υπουργέ. Το 7ο Θεραπευτήριο κάποτε ήταν πρότυπο αγγειολογικό, πρότυπο καρδιολογικό, πρότυπο νευρολογικό, πρότυπο σε διάφορα, με αξονικούς τομογράφους και τελικά κάτω από αυτό το φοβερό –ας πούμε- λαϊκισμό για τον οποίο μας κατηγορείτε, από τις επανειλημμένες περικοπές προηγούμενων κυβερνήσεων και τις δικές σας, το 7ο Θεραπευτήριο κλείνει και το προσωπικό του είναι στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα, στο «Κωνσταντοπούλειο»".
Για τις υποχέσεις του υπουργού  περί  προσλήψεων  η Μ. Μπόλαρη ανέφερε:
Επειδή ξέρω ότι στις 6 Φεβρουαρίου απευθύνατε ερώτημα για προσλήψεις, σας ερωτώ: Οι εξακόσιοι μόνιμοι και οι οκτακόσιοι επίκουροι που αιτείστε αντίστοιχα από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αρκετοί για να καλύψουν το κενό των 6.000 οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού και των 22.000 οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού;
Απαντώντας στις αιτιάσεις   περί λαϊκισμού:
Όταν το ζήτημα της υγείας φτάνει σε τέτοια επίπεδα και όταν –η μητέρα μου νοσηλεύτηκε πριν μία εβδομάδα στο «ΕΛΠΙΣ»- και για το Holter ζητάτε μπαταρίες, δεν είναι δικός μου ο λαϊκισμός, κύριε Υπουργέ. Είναι δικός σας, όταν έχετε εγκαταλείψει τα έσοδα των νοσοκομείων στη μοίρα των ιδιωτών προμηθευτών. Μπαταρίες για το Holter! Υπάρχουν δεδουλευμένα απλήρωτα, εξωτερικά συνεργεία που τα εκμεταλλεύονται εργολάβοι και εξαιρετικά νοσηλευτικά ιδρύματα που είναι μέσα στη βρώμα.
 Κλείνοντας τη συζήτηση ο Υπουργός είπε:
"Επανέρχομαι στο θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Πατησίων. Δεν υπάρχει απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει το νοσοκομείο. Τελεία!
Όσον αφορά το 7ο Θεραπευτήριο, ήταν κάποτε, όπως είπατε, στις δόξες του. Το νέο ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» δεν είναι ένα εξαιρετικό νοσοκομείο; Είναι. Οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες και το διοικητικό προσωπικό πήγαν σε καλύτερο περιβάλλον.
Δεν αξιοποιείται, είπατε, το προσωπικό στο «Κωνσταντοπούλειο». Εδώ είμαστε. Θα έλθω, λοιπόν, με πρόταση αξιοποίησης του προσωπικού. Μην ακούσω από οποιαδήποτε πτέρυγα της Βουλής ότι μετακινούμε τους εργαζόμενους, διότι αντιπαραθέτω ότι ο κάθε κρατικός λειτουργός καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του εκεί που η πολιτεία τον ορίζει. Δεν είναι φέουδο τους καθενός το κάθε νοσοκομείο και ο κάθε χώρος της δημόσιας υπηρεσίας.
Εάν έχει κριθεί ιατρός παθολόγος ως τακτικό προσωπικό, θα είναι από τις πρώτες προσλήψεις, οι οποίες θα γίνουν και σε συνέχεια κάλυψης αυτών των αναγκών θα προσλάβουμε και επικουρικούς. Σας βεβαιώνω και δεσμεύομαι γι’ αυτό το οποίο σας λέγω". 

Τώρα τι να σας πω εσας εκεί τους συναδέλφους  στο Νοσοκομείο Πατησίων..
Αφού  κοτζαμ υπουργός σας βεβαιώνει ότι δεν κλείνει..
Πρωταπριλιάτικα...