Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αίτημα για λειτουργία του Νοσοκομείου Πρέβεζας υπό "έκτακτες συνθήκες"



Αίτημα για έγκριση λειτουργίας "υπό έκτακτες συνθήκες" υπέβαλε προς τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφερειας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας  ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω απόφαση την οποία  δεν την υπερψήφισε η εκπρόσωπος των γιατρών

ΘΕΜΑ 2ο: «Λειτουργία Νοσοκομείου για τον μήνα ΜΑΙΟ 2013».
Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του την ΔΣ/529/26/4/2013 εισήγηση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, που έχει ως εξής:
«Πρόταση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου υπό τις υφιστάμενες έκτακτες συνθήκες.
Τα συσσωρευθέντα προβλήματα του Νοσοκομείου καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη λειτουργία του σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και διατάξεις. Η κατ’ επανάληψη αγωνιώδης αναφορά αυτών των προβλημάτων στην 6η ΥΠΕ και κατ’ επέκταση στο Υπουργείο για εξεύρεση λύσεων δεν έδωσε δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα, πλην της προσωρινής μετακίνησης αναισθησιολόγου που και αυτή θα λύσει προσωρινά και εν μέρει μόνο το πρόβλημα.
Τα προβλήματα έχουν επισημανθεί από το διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής κ. Μπαΐλη Ιωάννη με το υπ.αριθμ. πρωτ. 2448/20/03/2013 έγγραφο. Μετά όμως το υπ. αριθμ. πρωτ. ΕΜΠ/ 63/24/04/2013 νέο έγγραφό του και κάτω από αυτά τα δεδομένα νομίζω ότι σε καμιά των περιπτώσεων δεν πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία των ΤΕΠ του Παθολογικού Τομέα, καθόσον τούτο σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο του Νοσοκομείου. Προκειμένου όμως να καταστεί δυνατή η λειτουργία του προτείνεται:
1. Οι αγροτικοί ιατροί των Κ.Υ. Θεσπρωτικού και Καναλακίου να εφημερεύουν στα ΤΕΠ του Παθολογικού και κατά το πρωινό τακτικό ωράριο να είναι κανονικά στα Κ.Υ.
2. Οι υπηρετούντες ειδικευόμενοι της Γενικής Ιατρικής να πραγματοποιούν τις εφημερίες τους επίσης στα ΤΕΠ του Παθολογικού.
3. Το ίδιο προφανώς προτείνεται και για τους ειδικευόμενους της Καρδιολογικής και για τους αγροτικούς της ΜΤΝ. Οι εφημερεύοντες ειδικευόμενοι και αγροτικοί στα ΤΕΠ, πλην των ειδικευόμενων της Παθολογίας, δε θα ασχολούνται με προβλήματα των νοσηλευομένων στην Παθολογική Κλινική ασθενών.
4. Λόγω των εκτάκτων αναγκών και παρά τη σεβαστή απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, οι αιμοδοσίες δεν είναι απαραίτητο να γίνονται με την παρουσία ιατρού, αλλά υπό την κάλυψη των ιατρών των ΤΕΠ. Όποτε γίνεται αιμοδοσία σε Κ.Υ. θα καλύπτεται ομοίως από τον εφημερεύοντα με ενεργό εφημερία ιατρό.
5. Οι εφημερεύοντες Μικροβιολόγοι στο Τμήμα Αιμοδοσίας θα καλύπτουν τις κενές εφημερίες του Μικροβιολογικού Τμήματος
6. Η συνταγογράφηση χρονίων παθήσεων να συνεχίσει ως έχει.
7. Οι ειδικότητες της Παθολογίας (Γαστρεντερολόγος, Πνευμονολόγος, Νευρολόγος και Νεφρολόγος) να πραγματοποιούν από τέσσερεις εφημερίες τετράωρης διάρκειας (05.00 έως 09.00 μμ) στα ΤΕΠ του Παθολογικού, ενώ
ταυτόχρονα θα εφημερεύει Παθολόγος σε ενεργό εφημερία. Ο Παθολόγος τις ώρες αυτές θα φροντίζει για την επίλυση των προβλημάτων της Κλινικής και την απογευματινή επίσκεψη. Τις ημέρες εκείνες θα εφημερεύουν κατά προτεραιότητα οι αγροτικοί ιατροί, ενώ όταν οι Παθολόγοι έχουν εφημερία ετοιμότητας θα εφημερεύουν με τους ειδικευόμενους της Παθολογίας.
8. Όσες τυχόν διακομιδές γίνονται από τα Κ.Υ. θα είναι χωρίς συνοδό ιατρό εφόσον εφημερεύει ένας μόνο ιατρός. Θα πρέπει όμως να προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τα ΤΕΠ Παθολογικού ή Χειρουργικού αντίστοιχα, ώστε να διασφαλίζεται η κάλυψη του περιστατικού από το Νοσοκομείο.
Όλες οι ως άνω προτάσεις δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις κείμενες διατάξεις γίνονται όμως από αίσθημα ευθύνης των ιατρών του Νοσοκομείου προκειμένου να μην κλείσει το Νοσοκομείο και να συνεχίζει να εξυπηρετείται ο κόσμος. Ως εκ τούτου οι προτάσεις αυτές θα έχουν ισχύ μόνο εφόσον τις εγκρίνει η 6η ΥΠΕ.
Ο Δ/ντης Παθολογικού Τομέα , Ο Δ/ντης Χειρουργικού Τομέα , Ο Δ/ντης Εργαστηριακού Τομέα, αποδέχονται τις παραπάνω προτάσεις με την προϋπόθεση να βρεθούν λύσεις μέχρι 31/5/2013».
Μετά από διαλογική συζήτηση
Κατά πλειοψηφία αποφασίζει
Να διαβιβασθεί στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια επειγόντως αίτημα για την έγκριση από την Διοίκηση της παραπάνω εισήγησης των Διευθυντών Τομέων και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας με τις προτάσεις για την λειτουργία του Νοσοκομείου.
Το μέλος του ΔΣ Λαμπρινή Σούρδη δήλωσε παρούσα.