Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ερώτηση του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Στις 15 Μάρτη 2013 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας κατεθεσε την παρακατω ερωτηση στη Βουλή σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου  Πρέβεζας.




                              
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

- Οικονομικών
-Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Το νέο μνημονιακό οργανόγραμμα του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας και η ραγδαία υποβάθμιση που προκαλεί στις παροχές υγείας για τους πολίτες του Νομού Πρέβεζας.

Στις 31-12-2012 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ΦΕΚ με τα νέα μνημονιακά οργανογράμματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Σε αυτά προκύπτουν τυφλές μειώσεις τμημάτων, κλινικών και οργανικών θέσεων ακόμα και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Τα νέα Οργανογράμματα τα οποία δεν βασίζονται στην καταγραφή των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας σε κάθε περιοχή με επιστημονικό τρόπο, μέσα από επιδημιολογικές μελέτες, και στην κατάρτιση ενός υγειονομικού χάρτη που να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες και τις υπηρεσίες που χρειάζονται σε κάθε γεωγραφική περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε νομού (π.χ. τουριστική περιοχή με πολλαπλασιασμό των κατοίκων τους θερινούς μήνες, οδικό δίκτυο κ.λ.π.).
Απεναντίας κατατέθηκαν οργανογράμματα, που στερούνται κάποιου ενιαίου κριτηρίου και στοιχειώδους επιστημονικής μεθοδολογίας με μοναδικό κριτήριο  τον περιορισμό των δαπανών για τη δημόσια υγεία, όχι στο πλαίσιο του περιορισμού της σπατάλης και της ρεμούλας που γινόταν με το δημόσιο χρήμα στον τομέα της υγείας τόσες δεκαετίες, το οποίο ανέχονταν και συνήθως συντηρούσαν  οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, αλλά του περιορισμού του κοινωνικού κράτους και της παραχώρησης του τομέα της υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η αντιμετώπιση δηλαδή της υγείας σαν εμπόρευμα και όχι σαν δημόσιο αγαθό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη ένα «χτύπημα» υποβάθμισης δέχεται το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, έπειτα από τη δημοσίευση του ΦΕΚ Β 3497 / 31.12.2012, με το οποίο τα Υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης-Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας, ανακοινώνουν το νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου της Πρέβεζας.
Με το ΦΕΚ αυτό, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος συγχωνεύσεων ή καταργήσεων μονάδων. Τα βασικά σημεία του νέου οργανογράμματος, φέρνουν μπροστά μας την ουσιαστική υποβάθμιση του Νοσοκομείου, μειώνοντας τις οργανικές θέσεις των γιατρών, μειώνοντας το προσωπικό στη διοικητική υπηρεσία, ενώ καταργείται το τμήμα προμηθειών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περάσματος των προμηθειών σε ιδιώτες. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που παραθέτονται παρακάτω, με το νέο οργανόγραμμα υποχωρούν οι δυνατότητες ικανοποίησης των αναγκών των πολιτών, πίσω ακόμη και από το 2005.

Ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα, είναι η κατάργηση της οργανικής θέσης δερματολόγου, όπως επίσης και του ουρολογικού τμήματος. Ειδικά το ουρολογικό τμήμα έχει προσφέρει πάρα πολλά στους ασθενείς του Νομού Πρέβεζας και όχι μόνο. Με τις καταργήσεις αυτές, θα λειτουργεί το τμήμα υποτυπωδώς, μόνο με υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων ενώ θα μπορούσαν να γίνουν χειρουργεία, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του προς το κοινό. Υποβαθμίζεται επίσης το αναισθησιολογικό τμήμα με μείωση προσωπικού.

Όσον αφορά τις δομές της  ψυχικής υγείας του Νοσοκομείου το Κέντρο Ψυχικής Υγείας & Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο και τις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Ξενώνας «Εστία» και προστατευόμενα διαμερίσματα) όχι μόνο δεν αναβαθμίζονται με την δημιουργία ξεχωριστού Τομέα Ψυχικής Υγείας στο νέο οργανόγραμμα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο αύξησης των ψυχικών διαταραχών και της αυξημένης προσέλευσης σε δημόσιες υπηρεσίε ψυχικής υγείας αλλά δεν περιλαμβάνονται καν στο οργανόγραμμα σαν ξεχωριστά τμήματα  και συρρικνώνονται με μειώσεις του αριθμού των θέσεων που είχαν προβλεφθεί κατά την δημιουργία τους και που αποτελούσε και την πρόταση του ΔΣ του Νοσοκομείου.

Ας σημειωθεί ότι οι δομές αυτές είναι μοναδικές σε μια ευρύτερη περιοχή και λόγω τομεοπόιησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας καλύπτουν εκτός από τις ανάγκες του Νομού Πρέβεζας και το Νομό Λευκάδας. Το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο παρέχει επιλέον τις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες του στο Νομό Άρτας και το  Βόρειο τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η σύνολη λογική του νέου μνημονιακού οργανογράμματος οδηγεί στην ραγδαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας.
 Πιο συγκεκριμένα:
Με λίγα λόγια, στο νέο οργανόγραμμα, σε σχέση με το προηγούμενο έχουμε:
1.Μείωση των θέσεων ιατρών ΕΣΥ
2.Μείωση των θέσεων του μη ιατρικού προσωπικού που υπάγεται στην ιατρική υπηρεσία
3.Μείωση των θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας
4.Μείωση των θέσεων της διοικητικής υπηρεσίας
5. Κατάργηση  ενός νοσηλευτικού τομέα
6. Κατάργηση ενός τμήματος (Ουρολογικού*), το οποίο μετατρέπεται σε μη αυτόνομη μονάδα 
7. Κατάργηση της θέσης Δερματολογίας 
8. Κατάργηση  του Τμήματος Προμηθειών **
9. Κατάργηση  των γραφείων ιματισμού και επιστασίας και μετατροπή τους σε ένα τμήμα ( Τμήμα Επιστασίας -Ιματισμού)

* Στο αρχικό οργανόγραμμα έχουν αθροιστεί τα αρχικά οργανογράμματα του Νοσοκομείου, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας -Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου (ΚΨΥ), του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) και της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης-Ξενώνας "ΕΣΤΙΑ".
*Στην πρόταση της διοίκησης και για το ιατρικό προσωπικό περιλαμβάνονται οι θέσεις γιατρών του ΕΣΥ του οργανογράμματος του 2005 μαζί με τις :
α).Την Υ10α/ΓΠ.οικ..132169/2/10/2009 έγκριση για σύσταση και προκήρυξη τριών θέσεων ήτοι μιας Επ. Β΄ ΩΡΛ, μιας Επ. Β΄ Οφθαλμίατρου και μιας Επ. Β΄ Παθολογικής Ανατομικής για το Γ.Ν. Πρέβεζας και δύο για το Πολυδύναμο ιατρείο Λούρου του Κ.Υ. Θεσπρωτικού.
β). Την Υ10α/ΓΠ.οικ..40972/6/4/2010 έγκριση για σύσταση και προκήρυξη έντεκα θέσεων ήτοι μιας Επ. Β΄ Ακτινοδιαγνωστικής, μιας Επ. Β΄ Γαστρεντερολογίας, μιας Επ. Β΄ Καρδιολογίας, δύο Επ. Β΄ Αναισθησιολογίας, μιας Επ. Β΄ Νευρολογίας, μιας Επ. Β΄ Παθολογίας, μιας Επ. Β΄ Παιδιατρικής, μιας Επ. Β΄ Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας, μιας Επ. Β΄ Χειρουργικής και μιας Επ. Β΄ Ψυχιατρικής για το Γ.Ν. Πρέβεζας.

 Άρα οι περικοπές οργανικών θέσεων που φέρνει το νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας είναι:

  • στο ιατρικό προσωπικό
        - 8 θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο οργανόγραμμα και -22 θέσεις σε σχέση με την πρόταση της διοίκησης

  • στο μη ιατρικό προσωπικό που υπάγεται στην ιατρική υπηρεσία
        -4 θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο οργανόγραμμα και -5 θέσεις σε σχέση με την πρόταση της διοίκησης

  • στο προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας
        -10 θέσεις τόσο σε  σχέση με το προηγούμενο οργανόγραμμα όσο και σε σχέση με την πρόταση της διοίκησης

  • στο προσωπικό της διοικητικής υπηρεσίας
        -28 θέσεις σε  σχέση με το προηγούμενο οργανόγραμμα και -22 θέσεις σε σχέση με την πρόταση της διοίκησης

Πέρα από  τις άγριες περικοπές  των οργανικών θέσεων του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Πρέβεζας, το νέο οργανόγραμμα έχει και τις παρακάτω μεταβολές στη διάθρωση των τμημάτων του
1.Καταργεί ως αυτοτελές τμήμα το Ουρολογικό Τμήμα της ιατρικής υπηρεσίας και το εντάσσει ως μη αυτόνομη Ειδική Μονάδα ( με 1 γιατρό) που λειτουργεί στα πλαίσια  των ιατρικών τμημάτων του χειρουργικού τομέα.
 2. Το πρώην ενιαίο Μικροβιολογικό- Βιοχημικό Τμήμα διασπάται σε δυο αυτοτελή τμήματα το
 α. Βιοπαθολογικό
 β. Βιοχημικό
 3. Καταργείται το Τμήμα Προμηθειών της Διοικητικής Υπηρεσίας.
4.Τα πρώην αυτοτελή γραφεία α. Επιστασίας και β. Ιματισμού, πλέον εντάσσονται σε ένα αυτοτελές νέο τμήμα  το Τμήμα Επιστασίας -Ιματισμού.
 5. Το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Πρέβεζας (ΚΕΦΙΑΠ- πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) εντάσσεται ως αυτοτελές Διατομεακό τμήμα στα τμήματα της Ιατρικής Υπηρεσίας και γραμματειακή υποστήριξη έχει από το Τμήμα Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων, Επειγόντων Περιστατικών και ΚΕΦΙΑΠ της Διοικητικής Υπηρεσίας
6. Δεν εμφανίζεται πουθενά στο νέο οργανόγραμμα είτε ως τμήμα είτε ως αυτοτελής μονάδα το Κέντρο Ψυχικής Υγείας –Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Νοσοκομείου της Πρέβεζας!!!
7. Καταργείται ο ένας από τους τρεις νοσηλευτικούς τομείς και τα 8 νοσηλευτικά τμήματα εντάσσονται σε δυο νοσηλευτικούς τομείς .
8. Δεν εμφανίζεται πουθενά στο νέο οργανόγραμμα είτε ως τμήμα είτε ως μονάδα η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης- Ξενώνας "Εστία" του Νοσοκομείου Πρέβεζας!!!
  
Επειδή τα νέα οργανογράμματα, με τις άγριες περικοπές δημόσιων  δαπανών, πρόκειται  για κατασκευάσματα που το μόνο που κάνουν είναι να προάγουν παραπέρα την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων (τα δυσμενή αποτελέσματά τους στην περίθαλψη εκατομμυρίων πολιτών και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του πληθυσμού  πολύ σύντομα θα γίνουν ορατά).
Επειδή η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας, καθώς αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων στο μοναδικό Δημόσιο πυλώνα παροχής υπηρεσιών υγείας σε μια ευρύτερη περιοχή που κατοικείται από εκατό και πλέον χιλιάδες κατοίκους (με την επαρκή χρηματοδότησή του, την επαρκή στελέχωση του και τον εξοπλισμό του), είναι πλέον καθολική λαϊκή απαίτηση, όπως αποδεικνύουν οι χιλιάδες των υπογραφών των κατοίκων της περιοχής στο Ψήφισμα των πολιτών της Πρέβεζας που ξεπερνούν τις 10.500 και συνεχίζονται.
Επειδή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι υποχρεωμένες να υπακούσουν στην θέληση των χιλιάδων συμπολιτών μας, της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα ενισχύσουν άμεσα με κρατική χρηματοδότηση το Νοσοκομείο για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού της περιοχής;
2. Θα προχωρήσουν άμεσα στη στελέχωση του Νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς μια σειρά από ιατρικές ειδικότητες αρχίζουν να έχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και το πρόβλημα θα γίνει οξύτατο τις επόμενες μέρες καθώς λήγουν οι συμβάσεις επικουρικών γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες  και τμήματα;
3. Θα κάνουν δεκτή χωρίς τερτίπια και κωλυσιεργίες  την πρόταση οργανογράμματος  εργαζομένων και διοίκησης (επισυνάπτεται στο τέλος);
4. Θα δεχθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνάντηση των εκπροσώπων  των εργαζομένων, της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα, κατοίκων της περιοχής  και θεσμικών φορέων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
5. Θα δεσμευτεί ότι δεν θα κλείσει το Νοσοκομείο Πρέβεζας, τόσο με την τυπική, όσο και με την ουσιαστική έννοια του κλεισίματος τμημάτων και μονάδων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Κώστας Μπάρκας