Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Η νεκρανάσταση των ΣΔΙΤ, ο θάνατος του ΕΣΥ και το ψάρεμα στα θολά νερά.



Η συνέντευξη του υπουργού Υγείας Α.  Λυκουρέντζου  στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) είναι αρκετά αποκαλυπτική των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στο χώρο της υγείας.

Κατά αρχήν φαίνεται καθαρά ότι η  πολιτική ηγεσία κάτω από το γεγονός της ουσιαστικής κατάρρευσης του συστήματος Υγείας   κάνει μια στροφή –ελιγμό σε σχέση με παλιότερες θέσεις της τόσο επί υπουργίας του νυν υπουργού όσο  και των προηγουμένων.
Αποδέχεται ( αναγκαστικά ) την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος έστω και με «στρογγυλεμένες»  τις εκφράσεις.
Αναφέρει ο υπουργός: “Οι συνέπειες στον τομέα της Υγείας είναι ορατές, τόσο με τον περιορισμό των διαθέσιμων πόρων όσο και με την αδυναμία άμεσης αναπλήρωσης του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο εξέρχεται από το ΕΣΥ, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης".

Βεβαίως ό υπουργός  δεν θεωρεί ως αιτία των προβλημάτων στη χώρα μας και στο χώρο της υγείας  τη διεθνή καπιταλιστική κρίση και τις προσπάθειες του συστήματος να την ξεπεράσει σε βάρος των δυνάμεων της  εργασίας ούτε βεβαίως την  σύναψη των μνημονίων εκ μέρους των αστικών ελληνικών κυβερνήσεων  με  ΕΕ-ΔΝΤ- ΕΚΤ
Θεωρεί ως αιτία των προβλημάτων τη « διεθνή  οικονομική κρίση»  (εξ άλλου ο όρος  «καπιταλιστική κρίση»  είναι … απαγορευτικός  για τον κ.  υπουργό)  και την  «ανορθολογική ανάπτυξη του κρατισμού στη χώρα μας»!
Δεν είναι τυχαία η επιλογή  των λέξεων από τον Α. Λυκουρέντζο.
Γιατί αν  θεωρήσεις ως αιτία της κρίσης στη χώρα μας τον «κρατισμό», έρχεται σα λογική συνέπεια  να προσπαθήσεις να την ξεπεράσεις  (την κρίση ) –και στο χώρο της υγείας - με το αντίθετό  του …
Και  η «λογική συνέπεια» είναι η μαζική είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων και ιδιωτικών επενδύσεων στο ΕΣΥ  .
Εξ ου και η πανάκεια για έξοδο από τη κρίση με τον Τουρισμό Υγείας …
Λέει ο υπουργός: « Να πάρουμε το δρόμο της ανάπτυξης. Διαθέτουμε παγκοσμίου κύρους και καταξίωσης επιστημονικό δυναμικό,  χρειαζόμαστε καλύτερες υποδομές και οργάνωση για να κερδίσουμε ένα σημαντικό μερίδιο της διεθνούς αγοράς Τουρισμού Υγείας. Χωρίς δογματισμούς και προκαταλήψεις, τολμούμε να υιοθετήσουμε συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να πιστοποιήσουμε δημόσιες και ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες και να δημιουργήσουμε στο σύνολο της χώρας το δίκτυο «Παρόχων Τουρισμού Υγείας».  Σκεφτόμαστε ανοιχτά, τολμούμε με την προσοχή μας στραμμένη στο μέλλον και διαμορφώνουμε ένα φιλελεύθερο πλαίσιο κανόνων, στη βάση των οποίων καθορίζουμε τις επιλογές μας για τον Τουρισμό Υγείας».

[Ανάμεσα στα πολλά προηγούμενα σχετικά  δημοσιεύματά μας συνιστούμε 
1) ΚΛΙΚ ΕΔΩ
2) ΚΛΙΚ ΕΔΩ ]

Τι κι αν ταυτόχρονα άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δεν βρίσκουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ.
Τι κι αν  ταυτόχρονα χιλιάδες συνάνθρωποι μας δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
Τι κι αν ταυτόχρονα  χιλιάδες συνάνθρωποι μας ναρκοθετούν την ίδια τους τη ζωή, καθώς αδυνατούν να αγοράσουν την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή ή καθυστερούν για οικονομικούς λόγους να απευθυνθούν στο γιατρό τους για προβλήματα υγείας.
Τι κι  αν  τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πνέουν τα λοίσθια…

Ο τουρισμός Υγείας να’ ναι  καλά..
με αξιοποίηση των δομών του ΕΣΥ..
από επιχειρηματικούς ομίλους ..
που θα φέρει «ανάπτυξη»…
και κέρδη πολλά, σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο ..
για τους επιχειρηματίες επενδυτές..

Δυο άλλα σημεία της συνέντευξης που αξίζει να επισημανθούν:

Για το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης   υγείας   
Θα αφορά 100.000 μόνο (το έτος και για δυο χρόνια)  από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους  συνανθρώπους μας «το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και δευτεροβάθμιας. Επίσης, θα καλύπτει τον προγεννητικό έλεγχο ανασφάλιστων εγκύων γυναικών και τους εμβολιασμούς παιδιών ανασφάλιστων οικογενειών». Άρα ακόμη και στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των 100.000 συμπολιτών μας δεν θα καλύπτεται  η δευτεροβάθμια περίθαλψη  (νοσηλεία σε νοσοκομεία, χειρουργεία κλπ)  αλλά μόνο σε «συγκεκριμένες περιπτώσεις» 

( ΚΛΙΚ ΕΔΩ για ένα επίσης από τα ανάλογα δημοσιεύματά  μας)

Για τα τεράστια προβλήματα λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης των μονάδων υγείας
«Ξεκινήσαμε τη διαδικασία για την πρόσληψη τακτικού και επικουρικού ιατρικού προσωπικού. Θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις νοσηλευτικές μονάδες της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδος και ακολούθως την κάλυψη αναγκών σε ειδικότητες ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία  του ΕΣΥ. Σε ένα επόμενο στάδιο, φυσικά και θα επιχειρήσουμε προσλήψεις τακτικού και επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού. Θυμίζω ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία οκτακοσίων περίπου προσλήψεων νοσηλευτών και στελεχών παραϊατρικών επαγγελμάτων».

Όταν το 2012 και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία(ΚΛΙΚ ΕΔΩ) είχαμε  καθαρή μείωση στο  τακτικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ  κατά 4103 άτομα, ο υπουργός Υγείας ψαρεύει στα θολά νερά με υποσχέσεις κάποιων εκατοντάδων επικουρικών-συμβασιουχων ενός έτους  (ακόμη και αυτοί θα είναι πολύ λιγότεροι από πέρυσι),  που θα αντικαταστήσουν ένα μέρος των επικουρικών συμβασιούχων που αποχώρησαν ή αποχωρούν αυτή την περίοδο.

Ας είμαστε ξεκάθαροι.
Έρχονται δύσκολες, παρά πολύ δύσκολες εποχές στο ΕΣΥ.
Έρχονται δύσκολες , πάρα πολύ δύσκολες εποχές και για το  νοσοκομείο της Πρέβεζας αλλά και για τους συμπολίτες μας που έχουν ή θα έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης .
Ο κοινός αγώνας των υγειονομικών με τον υπόλοιπο  αγωνιζόμενο λαό είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την απόκρουση  αλλά και την ανατροπή των βάρβαρων αυτών πολιτικών.
Γι αυτό και αποκτά  εξαιρετική σημασία στη περιοχή μας , στην Πρέβεζα , η επιτυχία  του συλλαλητηρίου που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Υγείας Πρέβεζας στο χώρο του Νοσοκομείου Πρέβεζας  στις 17 Απρίλη,  ενάντια  στις πολιτικές που υποβαθμίζουν και διαλύουν το νοσοκομείο.
Για να διεκδικήσουμε όλοι οι κάτοικοι της Πρέβεζας:
Την αναβάθμιση του Νοσοκομείου,  αλλά και αποκλειστικά δημόσιες , υψηλού επίπεδου και  δωρεάν υπηρεσίες υγείας  για όλους ( από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση  ) χωρίς χαράτσια, συμμετοχές και αποκλεισμούς.