Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Επιτροπή Αγώνα Υγείας Ικαρίας: Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγ. Κήρυκος, 20 Απριλίου 2013

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19/4 η κατάληψη της διοίκησης του νοσοκομείου Σάμου από εργαζόμενους, κατοίκους και εκπροσώπους φορέων της Ικαρίας. Περίπου 80 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση, η οποία διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία.
Ήταν μια κινητοποίηση, η οποία λόγω της απαράδεκτης και αδιάλλακτης στάσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να πληροφορήσει τους συγκεντρωμένους για το ζήτημα της του νοσοκομείου Ικαρίας, μετατράπηκε από παράσταση διαμαρτυρίας (όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί) σε κατάληψη του γραφείου της διοίκησης, με τη διοικήτρια να παραμένει στο γραφείο της μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης. 
Η αγωνιστική διάθεση των συγκεντρωμένων, η αδιάκοπη παρέμβαση σε τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ και η συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Παρασκευή 19/4, ανέδειξαν τα ζητήματα υγείας στα νησιά μας, ασκώντας μεγάλη πίεση τόσο στην διοίκηση της Σάμου, όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας. Έτσι, υπό την πίεση αυτή, το υπουργείο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την διοικήτρια των νοσοκομείων Σάμου-Ικαρίας, ζήτησε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων, του Δήμου και της διοικήτριας του νοσ/μείου Ικαρίας, με ραντεβού που θα οριστικοποιηθεί  την προσεχή εβδομάδα.
Όσον αφορά τα ζητήματα που συζητήθηκαν με την διοίκηση στη Σάμο όσο και με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καταλάβαμε ότι
  • Η διανομή των -έστω και κουτσουρεμένων- επιχορηγήσεων και για τα δύο νοσοκομεία μπορεί να γίνει κατόπιν συνεννόησης των δύο νοσοκομείων (εκτός φυσικά των επιχορηγήσεων που έρχονται ήδη κατανεμημένα από το υπουργείο) και όχι αυθαίρετα και άδικα, όπως έγινε με την διανομή κονδυλίου 400.000 ευρώ (όπου η Ικαρία πήρε 2%, δηλ. 8000 ευρώ!), χωρίς μάλιστα να προσκαλείται η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Ικαρίας. Μας κοινοποιήθηκαν επίσης έγγραφα που αποσαφηνίζουν λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό. Πρέπει να τονίσουμε εδώ πως την αύξηση της χρηματοδότησης που διεκδικούμε για τις δομές υγείας των νησιών μας δεν την αντιλαμβανόμαστε ανταγωνιστικά με τη Σάμο. Δεν φταίνε οι «κακοί Σάμιοι» για την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου μας ή για την συγχώνευσή του, αλλά οι εφαρμοζόμενες πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Θέλουμε κοινό μέτωπο διεκδίκησης με το Σαμιώτικο λαό και όχι μόνο.•Μετακινήσεις προσωπικού θα γίνουν, εφόσον αυτό χρειαστεί!
    •Το ζήτημα της συγχώνευσης και η τύχη του νοσοκομείου μας παραπέμπεται στις καλένδες και στο σχέδιο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ που αναμένεται έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Ύστερα από πρωτοβουλία της βουλευτού του νομού Σάμου κας Καλογερή, έχουν ζητηθεί και θα της κοινοποιηθούν τα έγγραφα της απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ της 18 Φλεβάρη, όπου αποφασίστηκε η αποσύνδεση των νοσοκομείων Ικαρίας και Λήμνου από αυτά σε Σάμο και Μυτιλήνη αντίστοιχα.
Γυρίζουμε από αυτήν την κινητοποίηση έχοντας καθαρό πως αυτό που μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις, αυτό που πραγματικά υπολογίζουν και φοβούνται είναι οι αγώνες μας. 
Ενδεικτικά:
Ύστερα από την παρέμβασή μας στον αντιπεριφερειάρχη Σάμου συζητήθηκε το θέμα προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο πήρε απόφαση καταγγελίας για την ασυνέπεια του υπουργείου στο θέμα της μη κατοχύρωσης σε νόμο της απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ. Επίσης, το υπουργείο μπορεί να μην ήθελε να μιλήσει με εμάς, ωστόσο ήταν θορυβημένο  σε διαρκή επικοινωνία με την διοίκηση στη Σάμο για την κινητοποίηση που βρισκόταν σε εξέλιξη. Η παρουσία της ασφάλειας και της αστυνομίας ήταν διαρκής (πρωί-βράδυ) μέχρι και την οριστική μας αποχώρηση στο λιμάνι του Καρλοβασίου (για να βεβαιωθούν ότι φεύγουμε)!
Τις επόμενες μέρες θα κανονιστεί νέα συνάντηση της επιτροπής για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων μας τοπικά αλλά και κεντρικά, σε συντονισμό πάντα με φορείς,  νοσοκομεία και επιτροπές αγώνα από όλη τη χώρα.
Κλείνουμε με το σύνθημα που αναγραφόταν στο χαρτοπανό που αναρτήθηκε στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής 19/4: «ΚΑΘΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΚΑΡΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ»!
Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!