Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ορισμένες σκέψεις για το Κοινωνικό Ιατρείο της Πρέβεζας


Έχουν κλείσει περίπου 15 μήνες αφ' ότου , εν μέσω της ελαύνουσας καπιταλιστικής κρίσης, ξεκίνησε τα πρώτα βήματά του το Kοινωνικό Ιατρείο της Πρέβεζας.

Αν και όντως ήταν μια αρχική ιδέα συμπολιτών, συναγωνιστών  και συναδέλφων μας που δραστηριοποιούνται στη Δημοτική Παράταξη της Πρέβεζας «Δημόσιος Χώρος»- όπως και είναι επίσης αλήθεια ότι  ο μέχρι τώρα χώρος λειτουργίας του ήταν μια ευγενική δωρεάν προσφορά του επικεφαλής της συγκριμένης Δημοτικής Παράταξης κ. Γ. Ρέντζου- η ίδρυση του Κοινωνικού Ιατρείου δεν ήταν αποκλειστικότητα της συγκεκριμένης παράταξης, όπως  αφήνει σαφώς να εννοηθεί από δελτία τύπου της (ΚΛΙΚ ΕΔΩ),  αλλά στην ίδρυση , στο στήσιμο και στη λειτουργία του συμμετείχαν  και συμμετέχουν και άλλες δημοτικές κινήσεις-παρατάξεις (όπως πχ  η Αριστερή Παρέμβαση) , συνδικαλιστικές κινήσεις εργαζομένων, σύλλογοι (όπως ιατρικός, φαρμακευτικός κλπ) και άλλοι φορείς και απλοί πολίτες της Πρέβεζας.

Ήδη το Κοινωνικό ιατρείο της Πρέβεζας έχει μια σημαντική  δράση και προσφορά στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας που αναγνωρίζεται συνεχώς και από περισσότερους πολίτες .

Έχει όμως σημασία να επισημάνουμε μερικά ακόμη πράγματα.

Το κοινωνικό ιατρείο παρέχοντας μόνο  υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ανασφάλιστους,  αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας .. 
  • δεν είχε ούτε έχει σκοπό, ούτε άλλωστε μπορεί,  να υποκαταστήσει τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες  πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πολύ δε περισσότερο τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης..
  • ούτε την ΑΜΕΣΗ  ανάγκη για πάλη, από την πλευρά του λαϊκού κινήματος (σωματείων, συλλόγων, λαϊκών συνελεύσεων πόλης και γειτονιάς), για αποκλειστικά δημόσιες , υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης σε όλους του ανθρώπους που κατοικούν στη χώρα και στην πόλη μας..
  • ούτε βεβαίως υπάρχει πρόθεση και σκοπός να υποκαταστήσει την ΑΜΕΣΗ  ανάγκη για ανάπτυξη πρωτοβουλιών και αγώνων, ώστε  τα νοσοκομεία, τα ΚΥ, όλες οι υγειονομικές και προνοιακές δομές να δέχονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλες τις λαϊκές οικογένειες.

Ίσα ίσα .

Το Κοινωνικό ιατρείο αποτελεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μια δομή που θα δρα και  θα λειτουργεί μέσα και  στα πλαίσια του συνολικού λαϊκού-εργατικού   κινήματος και στα πλαίσια της απαραίτητης  κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης  στα πληττόμενα στρώματα,  από την βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, σε συνεργασία με την  περιβόητη τρόικα (ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ).

Ταυτόχρονα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μια  ανοιχτή σε όλους, αυτόνομη συλλογικότητα , που θα δρα και θα λειτουργεί με πραγματικά αμεσοδημοκρατικούς όρους και διαδικασίες. 

Κάθε προσπάθεια να αλλοιωθεί και να  ευνουχιστεί  αυτός ο τρόπος ύπαρξης, λειτουργίας και δράσης του, θα το απαξιώσει, θα το εκφυλίσει σε ένα θεσμό και μια δομή εξαρτημένη από πολυποίκιλα κομματικά  αλλά και κρατικά  συμφέροντα και τελικά σε ένα υποκατάστατο - που θα διαχειρίζεται σε επίπεδο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας  υγείας, τα συνεχώς διογκούμενα και  περιθωριοποιούμενα  στρώματα της κοινωνίας μας, που θα δημιουργεί η  άγρια ταξική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων

Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε και την ανάγκη και οικονομικής στήριξης του Κοινωνικού Ιατρείου Πρέβεζας.  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ό ρόλος του Κοινωνικού Ιατρείου και η αναγκαιότητά του θα αναβαθμιστεί έτι περαιτέρω το προσεχές χρονικό διάστημα. Όποιος οσμίζεται την ήδη επελαύνουσα, με τεράστιες δρασκελιές, ανθρωπιστική κρίση και καταστροφή, αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι λέμε.

Επόμενο είναι ότι θα μεγαλώσουν και οι οικονομικές απαιτήσεις και ανάγκες  για τη συνέχιση του εγχειρήματος. Δεν μπορούν και δεν θα μπορούν πλέον να καλύπτονται από τη συνεχή οικονομική συμμετοχή των ακτιβιστών υγειονομικών που δρουν μέσα σε αυτό .

Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία το πού θα απευθυνθούμε..

Άποψή μας είναι ότι στο Κοινωνικό Ιατρείο πρέπει να συμμετάσχουν με αποφάσεις των  γενικών τους συνελεύσεων όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και σύλλογοι της πόλης μας και του νομού μας και μέσα από τη συμμετοχή  τους αυτή να συμβάλουν και στην οικονομική στήριξη του κοινωνικού ιατρείου. Ο καθένας με όσα μπορεί.
Μια άλλη πηγή ενίσχυσης μπορεί να είναι οι ίδιοι οι πολίτες της Πρέβεζας , σε ένα ανοιχτό κάλεσμα του κοινωνικού ιατρείου προς αυτούς.

Θα είναι λάθος, κατά τη άποψή μας, η καταφυγή και τα αιτήματα ενίσχυσης σε φορείς και κρατικές υπηρεσίες που:
  •  από τη μια μεριά είναι συμμέτοχoι/-ες, με τη μια ή την άλλη μορφή,  στην καταστροφή του υπάρχοντος δημόσιου συστήματος υγείας  της χώρας μας, υλοποιούν απαρέγκλιτα την πολιτική των μνημονίων.. 
  •  από την άλλη ζητούν ένα  «πλυντήριο» ,  μια «κολυμβήθρα του Σιλωάμ»  για να εξαγνιστούν στα μάτια των πολιτών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για τα πολιτικά τους ανομήματα.. 
  • και ταυτόχρονα καραδοκούν για να "καπελώσουν" και να στρέψουν το όλο εγχείρημα σε εντελώς ανώδυνες κατευθύνσεις γι αυτούς και τα πολιτικά, ταξικά και κομματικά  συμφέροντα που εξυπηρετούν.