Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΕΠΑΧΘΕΣΤΕΡΟ ΟΛΩΝ!
Der Spiegel: «Οχι» ΔΝΤ σε περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας
Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012 12:52
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=2212933


«Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη τον Σεπτέμβριο» αναφέρει το γερμανικό «Der Spiegel» στην αυριανή του έκδοση και συμπληρώνει ότι «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της».

Σύμφωνα με το περιοδικό μάλιστα «υψηλόβαθμα στελέχη του έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το Ταμείο δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για τη βοήθεια προς την Ελλάδα».

Το Der Spiegel αναφέρει ακόμη ότι αυτή την περίοδο η τρόικα εξετάζει κατά πόσο η χώρα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι είναι ήδη βέβαιο πως η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί.

«Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», επισημαίνεται και τονίζεται ότι «πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη δική τους βοήθεια με την συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κρίνεται πλέον διαχειρίσιμος». 

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης προς άλλες χώρες, θέλουν οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Spiegel, να περιμένουν την έναρξη λειτουργίας του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ΕSΜ, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από την έκδοση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Σεπτεμβρίου.