Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΙΑ "ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ"Ορθότατη  η εκτίμηση και ο στόχος της ΟΕΝΓΕ όπως καταγραφεται στην τελευταία απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου.(ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

«Στις σημερινές συνθήκες απόγνωσης για τον ελληνικό λαό, με όλο και αυξανόμενο το τμήμα του πληθυσμού (άνω του 30% ) που δεν έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επειδή είναι ανασφάλιστο, η υπεράσπιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας, της καθολικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της κοινωνίας.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι 27 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΥ επείγει ΤΩΡΑ η δυναμική παρέμβαση ενός ενωτικού κοινωνικού-πολιτικού κινήματος διεκδίκησης στην Ελλάδα, απαιτώντας την θεμελίωση ενιαίου, καθολικού, απαλλαγμένου από επιχειρηματικές και εμπορευματικές σχέσεις, ΔΩΡΕΑΝ Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

Να φτιάξουμε και  Παλλαϊκό μέτωπο από συνδικάτα και κοινωνία για «λόγους υγείας» 

ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ!

Και αυτό που ΠΡΟΕΧΕΙ,  μαζί βέβαια με τους αγώνες,τις κινητοποιήσεις και τα μέτωπα, είναι να αρχίσουμε να ανοίγουμε ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ  το δρόμο για την ελεύθερη και ισότιμη και δωρεάν  πρόσβαση όλων των κατοίκων στο ΕΣΥ.

Και πρώτα απ΄ όλα αυτών που σήμερα υφίστανται  για οικονομικούς λόγους καθολικό αποκλεισμό.

Και είναι σήμερα πάρα πολλοί (30% αναφέρει η ΟΕΝΓΕ).
Και αύριο θα είναι πολύ περισσότεροι.
Και μεθαύριο ακόμα πιο πολλοί.

Είναι τέτοια  πλέον σήμερα η κλίμακα μεγέθους του πληθυσμού που ωθείται στην άβυσσο ( σε λίγο οι πραγματικά άνεργοι θα πλησιάζουν τα δύο εκατομμύρια!), που οι κατά τα άλλα  αξιόλογες και αξιέπαινες διάσπαρτες προσπάθειες δημιουργίας κοινωνικών ιατρείων έξω από το ΕΣΥ , με όλους βέβαια τους περιορισμούς τους, τις ανεπάρκειες, τις πιθανές εξαρτήσεις τους  και την περιορισμένη εμβέλειά  τους, δεν μπορούν αντιμετωπίσουν ή και πολύ περισσότερο  να ελέγξουν  τη συντελούμενη  σήμερα ανθρωπιστική καταστροφή και για λόγους υγείας.

Χρειάζεται πλέον μια  άλλη απάντηση, ανάλογης  κλίμακας μεγέθους και από εμάς

Να γιατί υποβάλλαμε δημόσια σε όλους τους υγειονομικούς του ΕΣΥ, σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας την πρόταση για δημιουργία και οργάνωση  δικτύων  αλληλεγγύης  Υγείας μέσα σε αυτά, με ευθύνη των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων, των σωματείων, των συνδικαλιστών επιτροπών και  των ενώσεων γιατρών . (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Δίκτυα  δηλαδή που  ΑΜΕΣΑ , ΤΩΡΑ , ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ  θα  ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ  για πρόσβαση στις υπηρεσίες των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων , των ιατρείων των κέντρων υγείας , των τμημάτων  εμβολιασμών, των εργαστηριακών εξετάσεων , της νοσηλείας, και των επεμβάσεων και σε  ΟΛΟΥΣ αυτούς τους συνανθρώπους μας που  σήμερα υφίστανται αποκλεισμό και απαγόρευση για οικονομικούς λόγους.

Στους ανασφάλιστους   και οικονομικά αδύναμους  πρώτα απ΄ όλα συμπολίτες μας.

Να βάλουμε λοιπόν  τις γνώσεις μας , την εμπειρία μας , τις ικανότητές μας , τον εξοπλισμό μας  και στην υπηρεσία  των αναγκών υγείας και περίθαλψης αυτών των ανθρώπων, που ένα  άθλιο σύστημα σε κρίση τους στέλνει κατ' ευθείαν στην κόλαση.

Δεν φτάνουν τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα  
ούτε  ότι σε κάθε ανακοίνωση των σωματείων, των ομοσπονδιών και των ενώσεων κολλάμε και μια παράγραφο ότι "παλεύουμε για δωρεάν , καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους" .

Πρέπει  ως γιατροί , ως  νοσηλευτές, ως τεχνολόγοι, ως λειτουργοί  και επαγγελματίες υγείας, και να το εννοούμε και να το κάνουμε πράξη.ΤΩΡΑ!

Μόνο τότε θα προασπίσουμε την κοινωνία και ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τη  συντελούμενη συστηματική γενοκτονία.
Μόνο τότε  θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της μαχητικής κοινωνικής αλληλεγγύης.
Μόνο τότε θα δημιουργήσουμε εκείνους τους  ακατάλυτους δεσμούς αλληλεγγύης  με την υπόλοιπη κοινωνία, που θα επιτρέψουν και ΜΕΤΩΠΑ ΥΓΕΙΑΣ να φτιάξουμε και ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Σε αυτό το δύσκολο δρόμο θα κριθούμε όλοι ως λειτουργοί της υγείας  και οι πραγματικές  προθέσεις και  τα κότσια   του καθενός μας.