Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Όσα δεν επέτρεψε η ΝΕΤ ( δυστυχώς) να ακούσουν οι έλληνες πολίτες για το Νοσοκομείο Πρέβεζας.


Το Νοσοκομείο Πρέβεζας όλα αυτά τα χρόνια , με δυσκολίες , με αδυναμίες , με  ελλείψεις , αλλά χάρη στην αυταπάρνηση της πλειοψηφίας του προσωπικού του αποτέλεσε αποκούμπι την ώρα της ανάγκης όχι μόνο για τους Πρεβεζάνους  αλλά και για κατοίκους όμορων νομών.

Τα τελευταία  χρόνια, είναι αλήθεια, εξ αιτίας των πολιτικών που εφαρμόζουν οι εκάστοτε  κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις , στα πλαίσια των μνημονίων που συνυπέγραψαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ, το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα, κυρίως λόγω της έλλειψης υγειονομικού υλικού καθημερινής χρήσης , αντιδραστηρίων κλπ αλλά  και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Ουσιαστικά  αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα που δεν το επιτρέπουν να παίξει πλήρως  το ρόλο του ως βασικός πυλώνας δευτεροβάθμιας (αλλά ακόμη και πρωτοβάθμιας) περίθαλψης στην περιοχή.

Δεν το επιτρέπουν πχ μέσω του συστήματος προμηθειών να προμηθευτεί σε επάρκεια ακόμη και καθημερινής ανάγκης  υλικά.

Γιατί όμως δεν έχει χρήματα το Νοσοκομείο;

Είναι γνωστό ότι ειδικα για τα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία δυο είναι οι βασικές πηγές χρηματοδότησής τους.

  • Η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό  
  • Ο ΕΟΠΥΥ μέσω της κάλυψης των νοσηλίων και φαρμάκων των ασφαλισμένων του


Όσον  αφορά τις επιχορηγήσεις από το κρατικό προϋπολογισμό: αυτές είναι πάρα πολύ μικρές και συνεχώς περικόπτονται  από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις – στα πλαίσια μια άγριας πολιτικής περικοπών .
Πρακτικά είναι ένα παρά πολύ  μικρό μέρος του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου.
Όσον αφόρα τον ΕΟΠΥΥ: αυτός πρακτικά έχει επιβάλλει επί της ουσίας στάση πληρωμών στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2012 
ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 1.467.762 ευρώ για νοσήλια και φάρμακα εξωτερικών ασθενών στο Νοσοκομείο!

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι
ο ΕΟΠΥΥ ως κληρονόμος των ασφαλιστικών ταμείων οφείλει από παρελθόντα έτη περίπου 5.000.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Πρέβεζας (ΟΓΑ 3.400.000, ΟΠΑΔ 1.126.000, ΙΚΑ 496.000 )!

Άρα ουσιαστικά στο νοσοκομείο Πρέβεζας οφείλονται 6.500.000 ευρώ περίπου.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου μαζί με τις οφειλές του παρελθόντων ετών είναι 7.772.898 ευρώ.

Και σε αυτά περιλαμβανονται  και τα έξοδα για πληρωμές των πρόσθετων εφημεριών των γιατρών και  τα εξοδα για τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού.

Που σημαίνει: ότι αν καταβάλλονταν όσα οφείλονταν στο νοσοκομείο και αν υπήρχε επαρκής κρατική χρηματοδότηση,  το Νοσοκομείο  δεν θα αντιμετώπιζε με  την οξύτητα που αντιμετωπίζει τα προβλήματα επάρκειας υγειονομικού και άλλου υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού..

Γιατί  χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ;


  • Μα ο ΕΟΠΠΥ από τη γέννηση του είναι καταδικασμένος, γιατί η επιχορήγηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες των ασφαλισμένων που καλύπτει ο οργανισμός και προβλέπεται στα πλαίσια των βάρβαρων περικοπών που εφαρμόζονται  να μειωθεί και άλλο. Προβλέπεται συνολικά ο οργανισμός στα τέλος του 2012 να χρωστά συνολικά 3,5 δις, ευρώ!  
  • Επί πλέον- πάλι λογω των πολιτικών που εφαρμόζουν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις των μνημονίων- η ανεργία έχει εκτιναχθεί στη χώρα μας  σε τρομερά επίπεδα. Ήδη 1.200.000 περίπου εργαζόμενοι επισήμως έχουν τεθεί εκτός παραγωγής. Έχουν πεταχτεί στον καιάδα της ανεργίας. Και η τάση είναι το νούμερο αυτό να ανεβεί εκθετικά το επόμενο διάστημα.Ταυτόχρονα όπου υπάρχει εργασία εκεί κυρίως είναι μαύρη και ανασφάλιστη. Άρα ο οργανισμός στερείται  των ασφαλιστικών εισφορών  που θα  κατέβαλαν αυτοί οι εργαζόμενοι αν ήταν στην παραγωγή, είχαν εργασία και ήταν ασφαλισμένοι.


Με την παράθεση των παραπάνω προκύπτει ότι το μέλλον είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο για το νοσοκομείο της πόλης μας.

Στη ουσία σχεδιασμένα αφήνεται από τις κυβερνητικές πολιτικές να πτωχεύσει, να βαλτώσει, να υποβαθμιστεί, να απαξιωθεί , να αγανακτήσει ο κόσμος μαζί του  και να έλθουν στο τέλος οι υπουργοί μαζί  με τους "σοφούς" τους συμβούλους να το χαρακτηρίσουν ως μη αποδοτικό και να το συρρικνώσουν, να το υποβαθμίσουν, να το αλλάξουν χαρακτήρα ή και ακόμα να το παραχωρήσουν σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Χαρακτηριστικό της τακτικής τους είναι ακόμη και σε αυτό το αίτημα που υποβλήθηκε για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και εργαλείων μέσω  της ένταξής τους στου περιβόητο ΕΣΠΑ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) , οι καθ' ύλην αρμόδιοι  έγραψαν το Νοσοκομείο της Πρέβεζας  στα παλιά  τους τα  παπούτσια, ενώ ενέταξαν σε αυτό το ΕΣΠΑ αιτήματα άλλων νοσοκομείων  της περιοχής, ακόμη και μικρότερης δυναμικότητας από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, με επιχορηγήσεις  της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ!


Εν κατακλείδι:
Με  τις φιλοτιμες προσπάθειες της πλειοψηφίας του προσωπικού,  το Νοσοκομείο εξακολουθεί να αποτελεί αποκούμπι  και καταφύγιο των πολιτών της Πρέβεζας και όχι μονο

 αλλά ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ με κατάρρευση!

Εμείς  ως εργαζόμενοι και λειτουργοί της υγείας θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια μαζί με την  υπόλοιπη  κοινωνία της πόλης και του νομού για τη σωτηρία το Nοσοκομείου, για την αναβάθμισή του σε όλα τα επίπεδα, για να μπορούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ελεύθερα , ισότιμα και δωρεάν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες Υγείας που τους αξίζουν.