Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

"Μάθε παιδί μου γράμματα"! Φορολογούν τα πτυχία!



Έχουν λυσσάξει!
Και το εννοώ.

Πριν μερικές μέρες έριξαν στην πιάτσα (αλλά την απέσυραν μετά λόγω της γενικευμένης κατακραυγής ) τη σκέψη να βάλουν φόρο ακινησίας  στους ιδιοκτήτες που  κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους.

Χθες δημοσιεύτηκαν (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) τα  αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία  « το υπουργείο Οικονομικών στήνει «παγίδα» σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, με στόχο να εντοπίσει τα πραγματικά τους εισοδήματα και να τους φορολογήσει, ώστε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

Και διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι η τρόικα εσωτερικού σκοπεύει να φορολογήσει 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες με βάση τον αριθμό των πτυχίων τους (πτυχίο ή πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά)! 

Το νέο σύστημα φορολόγησης, το οποίο αναμένεται να περιληφθεί στο υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια, μέσω των οποίων θα προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα.

[Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχει επισημάνει η «Ν», τα κριτήρια τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία είναι τα εξής:
* το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας,
* ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος,
* τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος,
* η αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος, ή το ενοίκιο που καταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή,
* τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται κ.λπ.
* η ειδικότητα και οι επιστημονικοί τίτλοι,
* ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για τις επιχειρήσεις ή καθαρής αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
* ο συντελεστής απόδοσης που έχει να κάνει με τη σχέση ανάμεσα στα ακαθάριστα και καθαρά εισοδήματα και ο οποίος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο].

Το  νομοσχέδιο δηλαδή εισάγει ως τεκμήριο μαζί με την ύπαρξη πολυτελούς θαλαμηγού και Πόρσε, την κατοχή πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών (όσα περισσότερα τόσο μεγαλύτερο το τεκμήριο φόρου που θα πρέπει να πληρώσει κανείς)

Μάθε παιδί μου γράμματα!