Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Πρέβεζα οι πνιγμένοι από τα μαλλιά τους πιάνονται!



Δίνει και παίρνει η κουβέντα  στην Πρέβεζα αυτό το διάστημα, με αφορμή και τη δραματική κατάσταση  και κατάρρευση που επικρατεί στις  δημόσιες δομές και υπηρεσίες της Υγείας (Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας του νομού) , όπως άλλωστε αυτό συμβαίνει και σε όλες τις δομές και δημόσιες υπηρεσίες Υγείας πανελλαδικά, λόγω της άγριας, ταξικής, αντιλαϊκής πολιτικής της εφαρμογής των Μνημονίων από τις κυβερνήσεις  και συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τα εξαπτέρυγά τους (ΛΑ.Ο.Σ. αρχικά, ΔΗΜ.ΑΡ. τώρα).

Δίνει και παίρνει και η πολιτική σπέκουλα με αφορμή και τα σενάρια για συγχώνευση-ενοποίηση του   Νοσοκομείου Πρέβεζας, καθώς οι οπαδοί των ιδιωτικοποιήσεων και των  έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) στο χώρο της Υγείας , νομίζουν ότι μπορεί να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη (κάτι σαν  πολιτική ρεβάνς) εγκαλώντας όσους έδωσαν  τα προηγούμενα χρόνια αγώνες, ώστε   να ανεγερθεί ένα νέο σύγχρονο και πραγματικά Δημόσιο Νοσοκομείο  που να καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και εναντιώθηκαν στην επιλογή της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος  μέσω της ανέγερσης και λειτουργίας του Νοσοκομείου με ΣΔΙΤ.

Ας βάλουμε λοιπόν  τα πράγματα στη θέση τους με μερικές επισημάνσεις

1ον 

Κανένα έργο ΣΔΙΤ που να έχει σχέση με την ανέγερση νοσοκομείων  δεν προχώρησε στην Ελλάδα !

Ούτε ακόμη αυτά  τα οποία είχαν δεχτεί οι τοπικές δημοτικές αρχές, είχαν παραχωρηθεί τα οικόπεδα , είχαν προχωρήσει αρκετα οι διαδικασίες.

Όπως πχ αυτά στην περιοχή της Μίκρας της Θεσσαλονίκης (ογκολογικού και του παιδιατρικού νοσοκομείου Μίκρας  ).   (ΚΛΙΚ  ΕΔΩ)

Γιατί;
Μόλις ξέσπασε και στην Ελλάδα η καπιταλιστική οικονομική κρίση , τα περίφημα ιδιωτικά κεφάλαια που δήθεν θα επένδυαν στην υγεία ..απλά έγιναν καπνός!

Και ο λόγος είναι πολύ απλός .Επρόκειτο για κρατικοδίαιτα  «επενδυτικά»  κεφάλαια που θα επένδυαν… πουλώντας αέρα κοπανιστό!!!

Για την ακρίβεια: θα έβαζαν ένα 10% από ίδια κεφάλαια ( για τέτοιου μεγέθους και βεληνεκούς επιχειρηματίες μιλάμε ) και τα υπόλοιπα (90%)  θα τα δανείζονταν από τις τράπεζες !!!

Και μετά αυτά τα  "επιχειρηματικά" συμφέροντα  θα  λειτουργούσαν  το έργο (Νοσοκομείο)  νοικιάζοντας το κτίριο, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό στο δημόσιο, έναντι ακριβού τιμήματος, ώστε και τα δάνεια στις τράπεζες να ξεπληρώνουν και να έχουν και ένα σεβαστό και σίγουρο κέρδος από το κρατικό χρήμα (!!!),  το οποίο κέρδος βέβαια δεν μπορούσαν ούτε να το... ονειρευτούν με το ρίσκο μιας ανοιχτής ιδιωτικής επένδυσης.

Μιλάμε για τέτοιου επιπέδου κουλτούρα...  κρατικοδίαιτου επιχειρείν!!!!

Μόλις ξέσπασε λοιπόν η κρίση , μόλις οι τράπεζες άρχισαν να ζητούν σοβαρά εχέγγυα για να εκταμιεύσουν ένα επιχειρηματικό δάνειο οι εν λόγω «επενδυτές»,  για τους οποίους κόπτονται τόσο πολύ ορισμένοι τον τελευταίο καιρό στην Πρέβεζα,  άρχισαν να  το παίζουν…Αμερικανοί

Κοινώς : Μην τον  είδατε τον Παναή!

Αυτός είναι και λόγος που δεν  προχώρησε κανένα έργο ΣΔΙΤ που να αφορά ανέγερση και λειτουργία νοσοκομείου στην Ελλάδα

Εξ άλλου όσοι σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους στην Πρέβεζα, κάνουν γαργάρα το γεγονός ότι ο τότε Δήμος Ζαλόγγου Πρέβεζας είχε δεχτεί να γίνει το Νοσοκομείο μέσω ΣΔΙΤ, είχε παραχωρήσει  και το ανάλογο οικόπεδο και μάλιστα είχε επιλεγεί και ο τεχνικοοικονομικός σύμβουλος  που θα έκανε το διαγωνισμό.

Ποιος λοιπόν εμπόδισε την τότε κυβέρνηση,  αφού είχε την συγκατάθεση του Δήμου Ζαλόγγου και υποτίθεται την πολιτική  βούληση,   να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στην περάτωση του έργου (δημοπράτηση και ανέγερση  νοσοκομείου μέσω ΣΔΙΤ) ;

Κανείς!

Γιατί λοιπόν  δεν το έκανε είτε η ίδια είτε η κατοπινή κυβέρνηση;

Μα απαντήσαμε μόλις παραπάνω.

2ον

Μήπως μπορούν οι διαρρηγνύοντες τελευταία τα ιμάτια τους στην Πρέβεζα για τα έργα ΣΔΙΤ, να ενημερώσουν το κοινό της πόλης μας  και του νομού για το κόστος του έργου (Νοσοκομείο μέσω ΣΔΙΤ);

Λοιπόν επειδή εσκεμμένα αποφεύγουν μια τέτοια ενημέρωση,  όπως ο διάβολος το λιβάνι, θα την κάνουμε εμείς

Έχουμε και λέμε (ενδεικτικά)
  • Νοσοκομείο Καβάλας  380 κλινών με δημόσια κεφάλαια - προϋπολογισμός με εξοπλισμό  62.000.000 €
  • Νοσοκομείο Ζακύνθου με 165 κλίνες, με δημόσια κεφάλαια - κόστος έργου με εξοπλισμό 32.000.000 ευρώ
  • Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών για παιδιά με 240 κλίνες και τον επιστημονικό εξοπλισμό το κόστος ανήλθε στο ποσό των 45.000.000 ευρώ
  • Νοσοκομείο Λευκάδας (μέσω ΕΣΠΑ) 120 κλινών προϋπολογισμός μαζί με εξοπλισμό 36.000.000 ευρώ (με φπα 23%)  (ΚΛΙΚ ΕΔΩ )


και κάντε τώρα τη σύγκριση

  • Νοσοκομείο Πρέβεζας  ( μεσω ΣΔΙΤ)  164 κλίνες : Ενδεικτικός προϋπολογισμός έργου ...       109 εκ. ευρώ ( +20% κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης) (κλικ ΕΔΩ)


Ποιος θα πλήρωνε αυτό το κόστος;
Μα φυσικά το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της αφαίμαξης των Ελλήνων πολιτών!!!!

3ον 

Στην Πρέβεζα το τελευταίο καιρό  είναι της μόδας οι υποθέσεις εργασίας.
Σε μια τέτοια υπόθεση εργασίας ετέθη λοιπόν το ερώτημα:
«Ας υποθέσουμε ότι το 2008 ξεκινούσε με ΣΔΙΤ το νοσοκομείο της Πρέβεζας. Ίσως σήμερα να είχαμε νοσοκομείο σύγχρονο, ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη μας. Ο κοσμάκης θα μπορούσε να αναζητήσει εκεί θεραπεία και δεν θα έλιωνε στους δρόμους για να πάει στα Γιάννενα ή στην Άρτα για να νοσηλευτεί».

Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης έχουμε ήδη απαντήσει, στο γιατί δηλαδή δεν προχώρησαν τα έργα ΣΔΙΤ με ανεγέρσεις και λειτουργία νοσοκομείων.

Για το δεύτερο σκέλος θα απαντήσουμε  κι εμείς με μια ερώτηση-υπόθεση εργασίας

Έστω λοιπόν ότι είχαμε στην Πρέβεζα ένα νοσοκομείο ανεγερθέν και λειτουργούν μέσω ΣΔΙΤ.

Μπορεί κάποιος να φανταστεί τι θα γινόταν  με τη λειτουργία ενός τέτοιου νοσοκομείου, τώρα που το Δημόσιο έχει επιβάλλει στάση πληρωμών παντού, δηλαδή και σε ιδιώτες και σε προμηθευτές κλπ;

Μπορεί κάποιος, από τους αυτούς που τους αρέσουν οι υποθέσεις εργασίας, να μας πει  τι θα συνέβαινε και τι θα έκανε ο ιδιώτης επενδυτής του Νοσοκομείου μέσω ΣΔΙΤ, όταν το δημόσιο θα είχε 1-2-3 χρόνια να του καταβάλλει το συνολικό  μίσθωμα για τη χρήση του κτιρίου  και του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού;

Για να μπορέσει να ξεπληρώσει τα δάνειά του και να έχει και το κέρδος του;

Και επειδή δεν θα βγει κάποιος να το πει..

Θα το πούμε εμείς.

Θα είχε επιβάλει  συνολικό εμπάργκο και απαγόρευση στη χρήση του Νοσοκομείου  από το Δημόσιο!
Κοινώς …λουκέτο!

4ον

Καλό είναι οι εν τη Πρέβεζα οπαδοί των ΣΔΙΤ στην Υγεία να κάνουν το κόπο να διαβάσουν για αρχή  μερικές μελέτες:




5ον 

Τα " πολιτικά κέντρα" στην Πρέβεζα, που σήκωσαν πρόσφατα   τον καπνό  για τις ΣΔΙΤ στο χώρο  της Υγείας και για το νοσοκομείο της Πρέβεζας ..

με σκοπό να αποκρύψουν,  πίσω από καπνό, από τον Πρεβεζάνικο λαό  τη συγκατάθεσή τους στη βάρβαρη και αντιλαϊκή  πολιτική των μνημονίων.. 
της τρόικα..
και της συγκυβέρνησης..
και τελικά της συνευθύνης  τους για την κατάρρευση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών Υγείας..

μήπως μπορούν να μας απαντήσουν..
γιατί η Λευκάδα  κατάφερε να  εντάξει την ανέγερση Δημόσιου νοσοκομείου με συγχρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ..

και μάλιστα να το δημοπρατήσει..

και εδώ η Πρέβεζα..

έμεινε στα αζήτητα;

Τι έκαναν τα συγκεκριμένα "πολιτικά κέντρα" για να έχει και η Πρέβεζα μια ανάλογη αντιμετώπιση;



Αλλά θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία..

 ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ!