Τα κείμενα που δίδονται στη δημοσιότητα από διάφορους «σοφούς» ή εμπειρογνώμονες των επιτροπών, που έχει διορίσει η κυβέρνηση δια του υπουργού υγείας, δεν δίδονται τυχαία, ούτε σε πλήρη άγνοια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Άσχετα αν ο ίδιος ο υπουργός "αδειάζει" μετά τους διορισμένους συνεργάτες του.
Αυτά είναι όλα μέσα στο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης και του υπουργού προσωπικά. Είναι μέσα στο παιχνίδι προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τις επερχόμενες ανατροπές αλλά και βολιδοσκόπησης των αντιδράσεων και των επιχειρημάτων
Η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας έχουν αναλάβει τη εφαρμογή της πιο αντιλαϊκής πολιτικής των τελευταίων πενήντα χρόνων στη χώρα.
Είναι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στη χώρα μας και τα συμφέροντα του εξυπηρετούν, καθώς και τις δεσμεύσεις που έχουν προσυμφωνήσει με το μνημόνιο.
Και μάλιστα με αξιοζήλευτη μεθοδικότητα και συνέπεια.
Δεν είναι λοιπόν άσχετοι ούτε ερασιτέχνες. Είναι λάθος η αντίληψη αυτή.
Ξέρουν τι κάνουν και το κάνουν καλά.
Στο χώρο της υγείας αυτό συμπυκνώνεται σε δράσεις που από τη μια θα οδηγούν στην αποχώρηση του Δημοσίου από το χώρο και από την άλλη στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους να αλώσουν πλήρως το χώρο και να επενδύσουν κερδοφόρα σε αυτόν
Γι αυτό και παρακολουθώντας τις ανατροπές της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας οι επιχειρηματικοί όμιλοι προετοιμάζονται κατάλληλα. ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Κάτω από αυτό το πνεύμα πρέπει να μελετούνται τα διάφορα πορίσματα των ειδικών.
Διαβάζουμε λοιπόν από την ενδιάμεση έκθεση σελ . 46 ΚΛΙΚ ΕΔΩ
«Αναφορικά με το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, ένα θετικό μέτρο που έχει ληφθεί είναι η ανοιχτή προκήρυξη των θέσεων των Συντονιστών Διευθυντών και η καθιέρωσή τους ως ξεχωριστής βαθμίδας στην ιατρική ιεραρχία.
Ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστεί το υφιστάμενο σύστημα των εφημεριών. Αντί του υφιστάμενου τριζωνικού συστήματος, θα πρέπει να προσδιοριστεί συνολικά σε επίπεδο νομού τί συνιστά μια ασφαλή εφημερία. Αυτό σημαίνει καθορισμό των ειδικοτήτων που θα πρέπει να είναι σε ενεργή εφημερία και σε ετοιμότητα και επανεξέταση του ζητήματος της εφημερίας των κέντρων υγείας, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία. Το ζητούμενο είναι ένα σύστημα εφημεριών αποτελεσματικό το οποίο ταυτόχρονα να συμβάλλει στην εξοικονόμηση κονδυλίων και ανθρώπινων πόρων.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι η στελέχωση των νοσοκομείων γίνεται ακόμα με βάση τις προβλέψεις των οργανισμών τους και τον αριθμό των κλινών. Δεδομένου ότι οι οργανισμοί αυτοί είναι πλέον αναχρονιστικοί και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, θα πρέπει διερευνηθεί η δυνατότητα στελέχωσης με βάση νέους οργανισμούς και κριτήρια παραγωγικότητας».
Ας αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι αναφορικά με το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία η όλη "σοφία" και φαιά ουσία των σοφών ξοδεύτηκε στην επισήμανση ως θετικού το μέτρου της ξεχωριστής βαθμίδας των Συντονιστών Διευθυντών( άλλωστε γνωρίζουμε τη σύνθεση της επιτροπής …).
Από κει και μετά γίνονται εμφανείς τρεις θέσεις , που μην έχετε αμφιβολία, αυτές θα είναι και οι τελικές κατευθυντήριες προτάσεις του υπουργείου ως προς το εφημεριακό , Κέντρα Υγείας, Προσλήψεις και οργανογράμματα μονάδων.
1.Θα αλλάξει και πάλι το εφημεριακό.
Το τι συνιστά "ασφαλή εφημερία" , μην έχετε καμιά απολύτως αυταπάτη, ασφαλώς και θα καθοριστεί από το στόχο «εξοικονόμησης κονδυλίων και ανθρώπινων πόρων», σε συνδυασμό με τις συνεχείς μετακινήσεις των γιατρών μέσα στα νοσοκομειακά trusts.
2.Αυτό που το γνωρίζαμε σαν πληροφορία από πολύ καιρό πριν, εμφανίζεται ως πρόταση της επιτροπής και με το ένα ή άλλο τρόπο θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί από το υπουργείο. Μιλάμε για την υποβάθμιση των ΚΥ που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία.
Βέβαια το «κοντά» δεν προσδιορίζεται αλλά «κοντά» , εφόσον υπάρχει και ένα σχετικά καλό οδικό δίκτυο, μπορεί να είναι και τα 40-50 χιλιόμετρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα συγκεκριμένα ΚΥ να λειτουργούν μέχρι τις 5 μμ και κυρίως σαν πολυϊατρεία. Και η αξιοποίηση του «πλεονάζοντος» ή «σχολάζοντος» προσωπικού στις νοσοκομειακές μονάδες αλλά και στον ΕΟΠΥΥ.
3. Έτσι κι αλλιώς τα οργανογράμματα των μονάδων θα πάνε περίπατο όχι για να φτιαχτούν νέα, όπως αναφέρει η πρόταση της επιτροπής, αλλά γιατί υπάρχει σαφέστατη και διακηρυγμένη , μάλιστα προσφάτως , θέση της κυβέρνησης μετατροπής των δημοσίων υπαλλήλων σε "κρατικούς υπάλληλους". Υπαγωγής δηλαδή απευθείας των θέσεών τους στο αντίστοιχο υπουργείο ώστε να μετακινούνται οι εργαζόμενοι κατά το δοκούν ανάλογα με τις «υπηρεσιακές ανάγκες» . Η στελέχωση λοιπόν θα γίνεται από το υπουργείο ανάλογα με την "παραγωγικότητα" και όχι με τις ανάγκες.
Στην ουσία όμως θα πρόκειται για φαύλο κύκλο.
Μια μονάδα λόγω υποστελέχωσης και ελλείψεων σε κατάλληλο και ειδικευμένο προσωπικό θα έχει εκ των πραγμάτων χαμηλή παραγωγικότητα (το γιατί είναι εύκολο να εξαχθεί).Ε, λοιπόν σύμφωνα με την επικρατούσα "σοφία" αυτή η μονάδα δεν θα ενισχύεται με προσωπικό αλλά θα ενισχύονται εκείνες οι μονάδες που θα επιδεικνύουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα και προφανώς θα βρίσκονται σε κάπως καλλίτερη μοίρα από πλευράς στελέχωσης.
Πού οδηγεί αυτή η λογική;
Στη συρρίκνωση των μικρών νοσοκομειακών μονάδων , στην περαιτέρω απαξίωσή τους και τελικά στο οριστικό λουκέτο.
Έτσι λοιπόν θα έλθουν οι καταργήσεις όχι μόνο των 1400 κλινών που αποφάσισε ο Α. Λοβέρδος αλλά και των 10.000 κλινών που, όπως εκμυστηρεύτηκε, του ζήτησαν.
Μην έχετε καμιά αμφιβολία.
Δεν προχωρούν βλέποντας και κάνοντας
Όλα είναι σχεδιασμένα.
Γι αυτό τρίβουν τα χέρια από ικανοποίηση οι επιχειρηματικοί όμιλοι.