Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Μερικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τη συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας στις 7 Απρίλη

Ουσιαστικά με το παρόν δημοσίευμα προσπαθούμε να συμπυκνώσουμε μια ενημέρωση του συναδέλφου Χρήστου Κόνιαρη, όπως δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο της Ένωσης Γιατρών Ρεθύμνου (ΚΛΙΚ ΕΔΩ  )

Συγχωνεύσεις Νοσοκομείων:
O Α. Λοβέρδος:
- παραδέχθηκε ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" για τις συγχωνεύσεις, είναι ουσιαστικά η πρόταση του επικεφαλής της επιτροπής συγχωνεύσεων Λ. Λιαρόπουλου.
-χωρίς να κρατά ουσιαστικές αποστάσεις από τις προτάσεις Λιαρόπουλου, είπε ότι  τις τελικές αποφάσεις  για τις συγχωνεύσεις θα τις πάρει το υπουργείο.
-ανέφερε ότι θα υπάρξουν συνενώσεις σε διοικήσεις, μεταφορές κλινικών χωρίς να διευκρινίσει τι θα γίνει με το προσωπικό.
-Για ορισμένα νοσοκομεία όπως Κρέστενα, Γουμένισσα κλπ είπε ότι αυτά για παράδειγμα θα έπρεπε να αλλάξουν λειτουργία και να μεταφερθούν στον Πύργο και στο Κιλκίς.
-Σε απάντηση του, σε σχετική ερώτηση του συναδέλφου Χρήστου Κόνιαρη, ανέφερε ότι το νέο Νοσοκομείο στη Πρέβεζα θα γίνει με δημόσιες επενδύσεις.
-Προσπάθησε επίμονα να βάλει την ΠΟΕΔΗΝ να συμμετέχει στο διάλογο για τις συγχωνεύσεις. Ζητούσε  ακόμα και αν δεν πάνε να στείλουν έστω και υπόμνημα.
-Ανέφερε ότι τη Μεγάλη Τρίτη θα κάνει "διάλογο" για τις συγχωνεύσεις στην Αθήνα, αλλά τα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσει στις αρχές του καλοκαιριού.

Προσλήψεις
Ο Α. Λοβέρδος:
-Επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι το θέμα ακόμα και αυτών των προσλήψεων που είχε δεσμευτεί στην ΠΟΕΔΗΝ το Νοέμβρη (3000 νέες συν 2000 συνταξιοδοτήσεις του έτους 2009) δεν προχωρά. Είπε ότι ο ίδιος τις έχει υπογράψει και ότι θα επιμείνει σε αυτές. Άφησε να εννοηθεί ότι ο περιορισμός τους 1 προς 5 εμποδίζει να προχωρήσουν και ουσιαστικά τις παρέπεμψε στην γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση
-Σε ερώτηση του συναδέλφου Χ. Κόνιαρη πότε θα προκηρυχθούν οι θέσεις δεν απάντησε και ανέφερε μόνο ότι αυτός τις έχει υπογράψει...

Μισθολογικά
Ο Α. Λοβέρδος:
-Είπε  ότι είδε το μισθό ενός εργαζόμενου  ΠΕ στα Νοσοκομεία με 35 χρόνια που δεν ξεπερνά τα 1650 € και ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Kουτρουμάνη ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι στην Υγεία, το Υπουργείο Εργασίας και  στοΥ πουργείο Άμυνας να πέσουν κάτω από αυτά που παίρνουν. Μάλιστα αναρωτιόταν μήπως όταν ενσωματωθεί  το Νοσοκομειακό επίδομα στους  βασικούς μισθούς,  μειωθεί τελικά  ο συνολικός μισθός από τις γενόμενες  κρατήσεις.
Συμπέρασμα: Στη καλύτερη των περιπτώσεων,  οι μη γιατροί υγειονομικοί  εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, θα παραμείνουν με τις ήδη γνωστές και πετσοκομμένες  αποδοχές τους.

-Για τα δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών (νυχτερινά-Κυριακές κλπ)  ανέφερε ότι θα πληρωθούν στις 13  Απρίλη .

Ασφαλιστικά –Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Ο Α .Λοβέρδος:
Ουσιαστικά απέκλεισε την περίπτωση ο  υπάρχον κανονισμός του ΙΚΑ για τα ΒΑΕ  όπως ισχύει σήμερα- που περιλαμβάνει αρκετές κατηγορίες εργαζόμενων (παραϊατρικά, καθαριότητα, κλάδους από εστίαση, τεχνικούς κλπ) - να επεκταθεί και στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Αναφέρθηκε μόνο σε μια δέσμευση του υφυπουργού Εργασίας Κουτρουμάνη ότι το Νοσηλευτικό προσωπικό θα ενταχθεί στα ΒΑΕ.

Μερικές επισημάνσεις
-Οι νέοι εργαζόμενοι ( νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικοί κλπ)  που προσλαμβανονται μετά το 2011, ούτως ή άλλως  μπαίνουν στα ΒΑΕ -φυσικά για όσο ισχύει αυτός ο κανονισμός των ΒΑΕ- αφού έχουν ασφάλιση ΙΚΑ.
Αναφέρεται  το «όσο ισχύει αυτός ο κανονισμός», γιατί ως γνωστόν υπάρχει δέσμευση στο μνημόνιο να μειώσουν κάτω από το μισό τους εργαζόμενους που είναι στα ΒΑΕ σήμερα.
-Η ένταξη ενός κλάδου στα ΒΑΕ μπορεί να αποτελεί κενό γράμμα και να οδηγήσει και σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών αν δεν συνοδεύεται από κάποιες προϋποθέσεις. Όπως:
α. από μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης
Λχ στο ΙΚΑ είναι το όριο είναι στην ηλικία των  60 ετών  για τις περισσότερες κατηγορίες.
Όμως  και οι περισσότεροι παλιοί ασφαλισμένοι στο Δημόσιο αυτό το έχουν
( συνταξιοδοτούνται με 35ετία  και 58ετών).
Για αυτό και  το αίτημα ήταν 5 χρόνια νωρίτερα από τα χρόνια που συνταξιοδοτούντο.
β. με προώθηση σε μισθολογικά κλιμάκια
Αναφέρεταιπρος σύγκριση ότι δόθηκαν 3  μισθολογικά κλιμάκια στα ΒΑΕ στους εργαζόμενους στην καθαριότητα στους ΟΤΑ.
Γι αυτό και υπήρχε το αίτημα όταν βγαίνει κάποιος εργαζόμενος που είναι στα ΒΑΕ με τα 5 χρόνια λιγότερα , όταν δηλαδή βγαίνει πχ με 30 χρόνια, να παίρνει τη σύνταξη που θα έπαιρνε σαν να είχε δουλέψει για 35.


Συμπέρασμα δικό μας:Κουβέντες του Λοβέρδου για να περνάει η ώρα.