Τρίτη 19 Απριλίου 2011

"Ξεβρακώνουν" το Λοβέρδο οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων

Με έγγραφά τους οι διοικήσεις των νοσοκομείων παραθέτουν στοιχεία για τις καθ' όλα νόμιμες πρακτικές που ακολουθούν είτε στη διενέργεια διαγωνισμών ή στη δημόσια διαπραγμάτευση που έχει προτείνει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας μέχρις οριστικοποίησης των διαγωνισμών που εκείνη έχει αναλάβει. Καλούν μάλιστα τον υπουργό να αποκαταστήσει την αλήθεια.
Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας διενεργεί επτά διαγωνισμούς για ακριβά υλικά, με στόχο τη μείωση του κόστους. Το φθινόπωρο του 2010 η επιτροπή γνωστοποίησε στις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι αναλαμβάνει το έργο αυτό και ότι θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011. Αυτό δεν έγινε και έδωσε παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Εν τω μεταξύ είχε εξουσιοδοτήσει τις διοικήσεις να προμηθεύονται τα υλικά μέσω της δημόσιας διαπραγμάτευσης και πάντα με γνώμονα τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Υγείας. Οι συμβάσεις δε με τις εταιρείες που επιλέγονται από τη διαδικασία της δημόσιας διαπραγμάτευσης περιέχουν ρητώς τον όρο, πάλι σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΠΥ, ότι με το που ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία της επιτροπής σταματά αυτόματα η προμήθεια των ειδών από τις εταιρείες αυτές.
«Δεν νοείται να έχεις προσφορές από τον Οκτώβριο, να μην τις ανοίγεις και να κάνεις απευθείας αναθέσεις ορθοπεδικών υλικών», έλεγε για τέσσερα νοσοκομεία, «Αττικόν», Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας στη σύσκεψη που είχε με τους διοικητές υγειονομικών περιφερειών και τους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
«Ουδεμία προσφορά παραμένει "σφραγισμένη"», απαντά με έγγραφό της η διοίκηση του «Αττικόν». «Στόχος μου και στόχος των συνεργατών μου είναι η ολοκλήρωση κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας για την οποία φορέας διενέργειας έχει οριστεί το νοσοκομείο», λέει στην «Ε» ο διοικητής τού «Αττικόν» Ηλίας Λαμπίρης. Στο έγγραφό του παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τους τρεις διαγωνισμούς, και το έτος 2010, που σχετίζονται με την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών. Ζητά δε «να αποκατασταθεί η πραγματικότητα για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών από το νοσοκομείο (...) δεδομένου ότι όσα ειπώθηκαν την Παρασκευή θίγουν τη διοίκηση του νοσοκομείου και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση».
Με ανάλογο έγγραφο η διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων αναφέρει ότι το νοσοκομείο «δεν προκηρύσσει τους διαγωνισμούς "αναλώσιμου ορθοπεδικού υλικού" και "υλικών οστεοσύνθεσης", καθώς ο αντίστοιχος διαγωνισμός διενεργήθηκε ενιαία από την ΕΠΥ για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί». Τα είδη αυτά τα προμηθεύεται ύστερα από διαδικασία «δημόσιας διαπραγμάτευσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα» του νοσοκομείου «όπως ορίζει εγκύκλιος της ΕΠΥ». «Οι πρακτικές του νοσοκομείου είναι νόμιμες», είπε στην «Ε» ο διοικητής του νοσοκομείου Θωμάς Μεσσήνης, ο οποίος στο έγγραφό του ζητά να αποκατασταθεί η τρωθείσα υπόληψη της διοίκησης του νοσοκομείου. * 


Σε λίγο δεν θα ξέρει πού να κρυφτεί ο υπουργός .
Τα παραμύθια και τα προσωπικά επικοινωνιακά παιχνίδια πάντα έχουν ένα κακό τέλος.
Όπως και οι αντιλαϊκές πολιτικές.