Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Δημοσιεύματα για σχέδια νέου νοσοκομείου στο γεωγραφικό τρίγωνο Αγρίνιο-Λευκάδα-Πρέβεζα

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αλλάζουν τα πλάνα σχετικά με τις νοσοκομειακές υποδομές στη ∆υτική Ελλάδα. Έτσι, ενώ στα σχέδια είναι η λειτουργία ενός νέου νοσοκομείου στη Λευκάδα, οι ειδικοί (επιτροπή Λιαρόπουλου) υπογραμμίζουν πως θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες του πληθυσμού εάν οι κατασκευαστές μεταφέρονταν στην Πρέβεζα ή το Άκτιο για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους.

Παράλληλα όμως με τις προτάσεις για τα νέα νοσοκομεία,  προτείνουν και το ξεπούλημα του 20% των κλινών τους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες !

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα: (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
Εκτός από συγχωνεύσεις και  λουκέτα προβλέπεται και δημιουργία νέων πρότυπων νοσοκομείων, τα οποία θα αντικαταστήσουν το «σκουριασμένο» ΕΣΥ. H πρόταση που βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Υγείας, υποστηρίζει πως η «απόσυρση» των παλιών νοσοκομείων θα αναζωογονήσει τα οικονοµικά της υγείας, µε τις νέες υποδοµές να τονώνουν το δηµόσιο ταµείο κατά τουλάχιστον 40 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό, στην οδό Αριστοτέλους έχουν ξεδιπλώσει τον χάρτη της Ελλάδας μαρκάροντας οχτώ περιοχές όπου και προτείνεται ανέγερση των νέων νοσοκομείων: στην Τρίπολη, τη ∆υτική Μακεδονία (κοντά στην Κοζάνη), τη Θεσσαλονίκη (µε την απόσυρση του «Ιπποκράτειου»), την Κρήτη (Νοµός Λασιθίου) και τη ∆υτική Ελλάδα (Πρέβεζα ή Άκτιο). Στον πυρήνα των  αλλαγών που δρομολογούνται βρίσκεται και η Αττική, µε τους ειδικούς να κάνουν λόγο για τη δηµιουργία τριών νέων νοσηλευτικών ιδρυµάτων – στα Μελίσσια, τη Βούλα και την περιοχή της Βάρης. Τα σχέδια αυτά, ωστόσο, συνεπάγονται και την παύση λειτουργίας νοσοκομείων όπως είναι για παράδειγµα το «Αµαλία Φλέµινγκ» και το 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ.

Παράλληλα και συμφωνα με του Λυκούργο Λιαρόπουλο, μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για µελλοντική συνεργασία (συµβάσεις) µε τα νέα  νοσοκοµεία.Ειδικότερα και σύµφωνα µε εκτιµήσεις, το 20% των κλινών των νέων νοσοκοµείων µπορούν να «πουληθούν» στην ιδιωτική ασφάλιση, κερδίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο 14 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως.