Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ταλαιπωρία Νεφροπαθών από υπολειτουργία Μονάδων Αιμοκάθαρσης στα Δημόσια Νοσοκομεία Ηπείρου-Σε ιδιωτικούς ομίλους δίνει άδειες λειτουργίας η κυβέρνηση

Για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς ασθενείς στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αναφερθήκαμε με δημοσίευμα στις 31 Μαρτίου.ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Η κυβέρνηση αντί να επιλύσει τα χρονίζοντα προβλήματα των Μονάδων Αιμοκάθαρσης στα Δημόσια Νοσοκομεία της Ηπείρου και της Λευκάδας, που έχουν σχέση με τον αριθμό των απαιτούμενων μηχανημάτων αλλά και με τη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , καταφεύγει στην αδειοδότηση λειτουργίας Ιδιωτικών Μονάδων Αιμοκάθαρσης στην περιοχή!

Οι σχεδιασμοί που υπάρχουν με βάση τις επικείμενες συγχωνεύσεις θα επιτείνουν το πρόβλημα και την ταλαιπωρία των ασθενών .
Αυτό βέβαια που ενδιαφέρει του κυβερνώντες δεν είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά η οικονομική  και στελεχιακή ασφυξία των  δημόσιων νοσοκομείων στα πλαίσια της  εφαρμοζόμενης πολιτικής τους αλλά και των κατευθύνσεων της τρόικας.

Παραθέτουμε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Ηπείρου και αφορά τη περιοχή Λευκάδας, Πρέβεζας, και ΒΔ Αιτωλοακαρνανίας:

{Έναν διπλό Γολγοθά καλούνται να ξεπεράσουν σχεδόν καθημερινά δεκάδες νεφροπαθείς από την περιοχή της Πρέβεζας, αλλά και ευρύτερα από τη Λευκάδα, τη Βόνιτσα και την Αιτωλοακαρνανία.
Ο πρώτος φυσικά και μεγαλύτερος είναι το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και ο δεύτερος είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.
Για πρώτη φορά στα χρονικά λειτουργίας της Μονάδας δημιουργήθηκε λίστα αναμονής, στην οποία βρίσκονται σήμερα περισσότεροι από δέκα νεφροπαθείς, που αναζητούν εναγωνίως Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.
Το πρόβλημα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας σχετίζεται κυρίως με τον αριθμό των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μέχρι πρότινος, σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Δημήτρη Τσούτση, υπήρχαν επιπλέον πέντε μηχανήματα, που ήταν δωρεά ιδιωτικής εταιρείας.  Η νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου ωστόσο διαπίστωσε ότι δεν είχε γίνει η δωρεά, ούτε και η αποδοχή της από το νοσοκομείο.
Η Διοίκηση έκρινε ασύμφορη την πρόταση της εταιρείας για να αναλάβει σε ετήσια βάση το σέρβις των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα πέντε μηχανήματα που εξυπηρετούσαν νεφροπαθείς να πάψουν πλέον να λειτουργούν.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί άμεσα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των νεφροπαθών, που σύμφωνα με τον Γιώργο Σίτο, μέλος του Συλλόγου Νεφροπαθών Πρέβεζας, οδήγησε για πρώτη φορά στη δημιουργία λίστας αναμονής.
Ο κ. Τσούτσης από την πλευρά του τόνισε πως το πρόβλημα υφίσταται και είναι σημαντικό παρότι η Διοίκηση έχει μεταφέρει προσωπικό στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Στις προθέσεις του νοσοκομείου είναι η πρόσληψη ενός νεφρολόγου με μόνιμη θέση, που θα ενισχύσει τους μόλις δύο γιατρούς της Μονάδας.
Παράλληλα, ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού έχει μειωθεί και ακόμη και αν αυξηθεί ο αριθμός των μηχανημάτων, δύσκολα θα μπορέσουν αυτά να λειτουργήσουν.
Σύμφωνα με τον κ. Σίτο οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση βαρύνουν αποκλειστικά τη Διοίκηση, η οποία με τις ενέργειές της οδήγησε τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε πλήρη απαξίωση.
«Εμείς τα λέμε στους γιατρούς με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Γίνονται όμως έτσι αποδέκτες της δυσαρέσκειάς μας αυτοί που δεν έχουν ευθύνη», σημείωσε ο κ. Σίτος.
Εξυπηρετούσαν και επισκέπτες
Από την άλλη, ενόψει της θερινής περιόδου το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί, αφού διαχρονικά η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Πρέβεζας εξυπηρετούσε και ασθενείς, που φτάνουν ως επισκέπτες στην περιοχή.
«Δυστυχώς, δεν μπορούμε πλέον να τους εξυπηρετήσουμε», σημείωσε ο κ. Τσούτσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Λευκάδας υπάρχουν επιπλέον μηχανήματα αιμοκάθαρσης, και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας έχει ζητήσει από την ΔΥΠΕ την παραχώρησή τους. Παρά την αρχική διαβεβαίωση ότι τα μηχανήματα θα μεταφερθούν στην Πρέβεζα, μέχρι στιγμής παραμένουν στο Νοσοκομείο Λευκάδας, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιούνται}.