Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Κόκκινη κλωστή δεμένη...


…στην ανέμη τυλιγμένη,
δώσ’ της κλώτσο να  γυρίσει
παραμύθι ν’ αρχινήσει..

  ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σας άκουσα στην εισαγωγή σας να αναφέρεσθε στην ανάγκη προστασίας της κοινωνικής συνοχής. Βλέπουμε όμως πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Ο ευαίσθητος χώρος της υγείας πλήττεται από την υποχρηματοδότηση. Και δεν το λέω εγώ αυτό. Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Και το ρωτάω αυτό γιατί η συζήτηση για τα θέματα της υγείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία σέρνεται -ας μου επιτραπεί η έκφραση- πολύ καιρό και όμως δεν βλέπουμε να υπάρχουν λύσεις.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα της υγείας είναι από τα πλέον καυτά ζητήματα, γιατί έχουν την οικονομική τους παράμετρο που είναι σημαντικότατη και κυρίως έχουν την κοινωνική τους αντανάκλαση, μιας και πρόκειται για το κατ’ εξοχήν δημόσιο αγαθό, το οποίο οφείλει το κράτος να προστατεύσει. 
Γνωρίζουμε, επίσης, πάρα πολύ καλά ότι τα χρέη μας και ο χώρος γενικά της υγείας είχε φθάσει στο ναδίρ της αξιοπιστίας, στο ναδίρ της αντιμετώπισης από την πλευρά του δημοσίου. Κληθήκαμε, μέσα στις δυσκολότερες συνθήκες, όλα αυτά να τα αντιμετωπίσουμε: Προμηθευτές, περιορισμό των εξόδων και της σπατάλης. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι μεγάλο πανηγύρι είχε στηθεί εδώ και χρόνια, γύρω από τον χώρο της υγείας, με πολλά ζητήματα τα οποία ούτως ή άλλως εκδηλώνονται και στην καθημερινότητα. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, προσπαθούμε, θέτοντας όμως βάσεις και για ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θα είναι αντάξιο του ελληνικού λαού, να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα. 
Είναι επόμενο, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες και μέσα σε 18 μήνες -δεν υπήρχε περίπτωση- τα θέματα της υγείας που έχουν πολλές και βαθιές ρίζες να λυθούν και να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να τα αντιμετωπίζουμε με μία προοπτική. Μπορεί η καθημερινότητα στον χώρο της υγείας να έχει τις τρέχουσες ανάγκες και απαιτήσεις της, ανάγκες μεγάλες και τραγικές που έχουν άμεση επίπτωση στην παροχή υπηρεσιών υγείας, όμως στο σχέδιο που καταρτίζουμε εντάσσεται και αυτός ο κρισιμότατος χώρος. Για να μπορούμε να μιλάμε για μια υγεία πάνω σε άλλες βάσεις.
Ούτως ή άλλως όλα αυτά δρομολογούνται: Συγχωνεύσεις νοσοκομείων με άμεσο αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη περιστολή των δαπανών, αλλά όχι μόνο λογιστικά και μαθηματικά, κυρίως ποιοτικά. Έτσι ώστε να έχουμε νοσοκομεία καλύτερα, που θα εξοικονομούν χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά που θα εξοικονομούνται θα επιστρέφουν στην παροχή υγείας. Αυτό μεταφράζεται σε αρτιότερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον Έλληνα πολίτη.
Ακόμη και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, προσπαθήσαμε μέσα από το ΙΚΑ, με τα γνωστά προβλήματα, με τις τεράστιες ουρές, με τις τεράστιες σπατάλες, να δημιουργήσουμε έναν θεσμό κάλυψης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από γιατρούς οι οποίοι δεν εντάσσονται οργανικά στο ΙΚΑ, αλλά συνεργάζονται με αυτό ως εξωτερικοί, έτσι ώστε να σταματήσουν οι ουρές. Και όταν θα αναπτυχθεί η λειτουργία αυτού του συστήματος, πράγματι θα υπάρξει βελτίωση, η οποία ήδη αρχίζει να υπάρχει. 
Πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται στον χώρο της υγείας, θέλω να καταλήξω λέγοντας ότι η παροχή άρτιων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τον Έλληνα πολίτη αποτελεί στοιχειώδες δημόσιο αγαθό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή του και την καθημερινότητά του.


Πηγή:ΑΠΕ