Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Νοσοκομείων (3)


Δεν είναι μόνο η πολιτική αντίθεση που έχουμε με τον τρόπο που επιχειρείται η λεγόμενη αναδιάρθρωση των Νοσοκομείων.Αναδιάρθρωση που, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, έχει σκοπό από τη μια την υποταγή της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στους όρους του μνημονίου που συμφώνησαν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  με την τρόικα και από την άλλη στην  πλήρη παραχώρηση  της Υγείας στην κερδοσκοπική δράση του κεφαλαίου.

Η αντίθεσή μας είναι και στην  επιστημονικότητα του  επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης των Νοσοκομείων.
Όχι μόνο γιατί η επιστημονικότητά του είναι πλήρως  εμβαπτισμένη στα δόγματα  του άκρατου νέο –φιλελευθερισμού, αλλά γιατί ακόμα και σε τεχνοκρατικό επίπεδο έχει τρομερά κενά και σχεδόν μηδενική τεκμηρίωση.
Ένα πολύ μεγάλο μέρος της «τεκμηρίωσης» του  περίφημου σχεδίου βασίζεται στο σλόγκαν:
 «Η πραγματικότητα αυτή συναντιέται σε πολλές χώρες που σήμερα προχωρούν σε ανασχεδιασμό της νοσοκομειακής τους υποδομής» .
Δηλαδή αφού άλλες χώρες έχουν προσανατολιστεί σε ανασχεδιασμό της νοσοκομειακής υποδομής τους στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης ... ε, τότε κι εμείς πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Δέχονται δηλαδή οι συντάκτες εκ των προτέρων,ότι  οι ανατροπές αυτές που συντελούνται σε αυτές τις χώρες (όπου τέλος πάντων συντελούνται) στο χώρο της υγείας είναι εξ αρχής θετικές! Χωρίς μάλιστα  να υπάρχουν- και να τα παραθέτουν- επιστημονικά δεδομένα για τις επιπτώσεις τους στην Δημόσια Υγεία.
Σε οποιαδήποτε άλλη επιστήμη αν έκανες μια τέτοια τεκμηρίωση, το πιθανότερο είναι να παρέμενες στη κατάσταση του αιωνίου προπτυχιακού  φοιτητή.

Εντύπωση επίσης μας έκανε ότι σε όλο τους το πόνημα οι συντάκτες δεν αναφέρουν λέξη για το μεταναστευτικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του στη Δημόσια Υγεία ,ούτε φαίνεται να το παίρνουν υπόψη τους στο περίφημο σχέδιο τους.
Ενώ αναφέρουν ότι η μεταβολή στο επιδημιολογικό προφίλ(γήρανση πληθυσμού , 5 οι σύγχρονες  κύριες αιτίες νοσηρότητας, δηλαδή τα Καρδιαγγειακά νοσήματα , το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο - ΑΕΕ, τον Καρκίνο, το Διαβήτη και την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια – ΧΑΠ.) επιβάλλει τις αντίστοιχες μεταβολές ,δεν αναφέρουν λέξη  για τις επιπτώσεις που έχει στο επιδημιολογικό προφίλ το σύγχρονο μεταναστευτικό ρεύμα που ταλαιπωρεί τη χώρα.
 Μάλιστα μιλάμε για μια κατηγορία του πληθυσμού της χώρας (νόμιμοι και μη μετανάστες) που αγγίζει σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς τα 1.050.000-  1.140.000 άτομα δηλαδή το 10-11% του πληθυσμού .( ΚΛΙΚ ΕΔΩ )
Σε αντίθεση με τον πολιτικό τους προϊστάμενο και υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο που όπου σταθεί και όπου βρεθεί ομιλεί  περί «υγειονομικής βόμβας»(ΚΛΙΚ ΕΔΩ) και του ΚΕΕΛΠΝΟ του οποίου οι έρευνες δείχνουν μια συγκεκριμένη κατάσταση. (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Πού είναι λοιπόν αυτά τα δεδομένα στο πόνημα των σοφών;
Πουθενά!
Το ερώτημα είναι γιατί;
Εμείς μέχρι στιγμής εικασίες μπορούμε να κάνουμε για δυο απαντήσεις.
1η Οι άνθρωποι έκαναν μια δουλειά  του ποδαριού, ίσα-ίσα για να δώσουν μια επιστημονικοφάνεια στις ανατροπές που επιχειρεί η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας.
2η Ένα πολυ μεγάλο τμήμα πληθυσμού που  διαμένει στη χώρα (μετανάστες =1.150.000) και τα συγκεκριμένα  σοβαρά και ιδιαίτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει   είναι έξω από την επιστημονική εμβέλεια των συντακτών, στην ουσία γι αυτούς "δεν υπάρχει".

Όποια κι αν είναι η απάντηση,  να το χαίρονται το πόνημά  τους!