Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ο Όργουελ ωχριά μπροστά σας

Όλη η ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, βγήκε από τα χείλη του προέδρου της Επιτροπής Συγχωνεύσεων καθηγητή Λυκούργου Λιαρόπουλου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, κατα τη  χθεσινή συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ»:
Ο κ. Λιαρόπουλος υπογράμμισε ότι στη χώρα μας λειτουργούν 158 δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, πανεπιστημιακά και στρατιωτικά), τα οποία χαρακτηρίζονται από χτυπητές ανισότητες. Τα περισσότερα -είπε- έχουν δημιουργηθεί πριν από 40 και πλέον χρόνια. Είναι ακατάλληλα από κτιριακή άποψη, δαπανηρά στη συντήρησή τους, ακόμη και επικίνδυνα για τους ασθενείς.
«Τα μικρά νοσοκομεία είναι επικίνδυνα και όποιος επιμένει ότι πρέπει να λειτουργούν, δεν παρέχει υπηρεσία στους πολίτες», τόνισε ο κ. Λιαρόπουλος. Ο καθηγητής χαρακτήρισε απαράδεκτη και την έννοια της κλινικής: «Μικρές ομάδες γιατρών προχώρησαν στη σύσταση κλινικής στο νοσοκομείο, η οποία έπρεπε να στελεχωθεί για να μπορεί να εφημερεύει. Δεν μπορεί να υπάρχει η έννοια της κλινικής».
Ο κ. Λιαρόπουλος επεσήμανε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει η διάσπαση δυνάμεων. Στα υπό σύσταση νέα συγκροτήματα νοσοκομείων, θα λειτουργούν μία διοικητική, μία ιατρική και μία νοσηλευτική υπηρεσία. Με απλά λόγια, όταν περισσεύει προσωπικό, θα μπορεί να μετακινείται σε άλλη μονάδα. «Η χώρα μας έχει τους περισσότερους γιατρούς, αλλά δυσανάλογα κατανεμημένους», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Κατά τον Α. Λοβέρδο  και την κυβέρνησή  του, έτσι  "το ΕΣΥ πρέπει να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες των πολιτών".

Έχουμε παλιά νοσοκομεία ή μικρά νοσοκομεία που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες;     
Ναι! 
Τι θα κάνουμε ;
Όχι, δεν θα προχωρήσουμε μέσα από ένα γενναίο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων σε ανέγερση και λειτουργία νέων , σύγχρονων δημόσιων δομών, που να καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες αλλά θα τα καταργήσουμε,  συγχωνεύοντάς τα με άλλα ή θα τα μετατρέψουμε σε Κέντρα Υγείας.

Έχουμε νοσοκομεία υποστελεχωμένα  με ιατρικό, νοσηλευτικό  και λοιπό υγειονομικό προσωπικό;
Nαι σχεδόν  όλα ,λίγο ως πολύ, στην ίδια κατάσταση βρίσκονται.
Και τι θα κάνουμε;
Όχι, δεν  θα προχωρήσουμε σε μια πολιτική μαζικών προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα Υγείας.
Αλλά, εφαρμόζοντας την πολιτική μηδενικών προσλήψεων, θα προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις, όπου στα προκύπτοντα νοσοκομειακά συγκροτήματα (hospital trusts) θα υπάρχει μια διοικητική, μια ιατρική και μια νοσηλευτική υπηρεσία  και το προσωπικό θα μετακινείται από μονάδα σε μονάδα του συγκροτήματος ανάλογα με τις «ανάγκες της υπηρεσίας».

Έχουμε ξεχωριστές κλινικές και  τμήματα σε κάθε νοσοκομείο, με το δικό του προσωπικό το καθένα;
Ναι, γιατί έτσι προβλέπουν τα οργανογράμματα των νοσοκομείων,  όπως προσδιορίζονται από νόμο -πλαίσιο τουλάχιστον από το 1986 .
Και τι κάνουμε ;
Αντί να ενισχύσουμε τα τμήματα και τις κλινικές με προσωπικό, για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες δευτεροβάθμιας περίθαλψης των πολιτών, καταργούμε κλινικές και τμήματα , τα συνενώνουμε σε τομείς και βάζουμε το προσωπικό να καλύπτει όλες τις ανάγκες του τομέα.
Κάνουμε λάστιχο και εξουθενώνουμε εργασιακά  γιατρούς και νοσηλευτές , που θα καλούνται  ειδικά στις βάρδιες και στις εφημερίες αντί για τα  30 κρεβάτια του τμήματος να καλύπτουν  60 και 80  ή και ακόμα περισσότερα κρεβάτια ενός τομέα.
Λογιστικά τι κέρδος έχουμε ; 
Μηδενικές δαπάνες σε προσλήψεις, λιγότερες δαπάνες για  αμοιβές σε υπερωρίες και νυχτερινά των νοσηλευτών , λιγότερες δαπάνες για  αμοιβές σε εφημερίες των γιατρών , εικονική αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, κατάργηση θέσεων προϊσταμένων νοσηλευτριών.


Υποκλίνομαι…
Κύριοι της κυβέρνησης,
ο Όργουελ ωχριά μπροστά σας.