Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Για τις Διοικήσεις στα Νοσοκομεία και τις προσλήψεις...αναμείνατε στο ακουστικό σας.



….Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Τώρα εμείς λέμε να ρυθμιστεί μεν το χρέος, αλλά βέβαια θα ήταν τραγικό σε μια περίοδο κρίσης ό,τι χρήματα που αυτή η Κυβέρνηση δίνει στην υγεία (γιατί βλέπετε ότι συνεχώς και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών στηρίζουν την υγεία, γιατί είναι προτεραιότητά μας) να μην εξυγιάνουμε και το σύστημα.
Και θα σας πω κάτι χαρακτηριστικό: εμείς μέσα σε αυτές τις πρώτες 100 ημέρες, αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα τα άλλα είναι προσχηματικά. Και προσλήψεις με το ΑΣΕΠ κάναμε κατεπείγουσες, 211 νοσηλευτές για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όταν ακούγαμε τόσα χρόνια ότι το ΑΣΕΠ κωλυσιεργεί, εμείς το καταφέραμε και 83 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατορθώσουμε μέσα σε ένα μήνα να ανοίξουμε. Είναι θέμα όμως βούλησης.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Άλλες προσλήψεις θα γίνουν κα Υπουργέ;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά κ. Παπαχρήστο. Έχουμε ήδη προκηρύξει τέλη Δεκεμβρίου της χρονιάς που μόλις έκλεισε 3.103 θέσεις με το ΑΣΕΠ.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Νοσηλευτών;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νοσηλευτών. Και εδώ πρέπει να σας πω ότι κάναμε αγώνα δρόμου για να βγει αυτή η προκήρυξη. Με το νέο νόμο που πέρασε ο συνάδελφος ο Γιάννης Ραγκούσης για τις προσλήψεις, ήταν η πρώτη προκήρυξη με το νέο νόμο μόλις πήρε  ΦΕΚ, ακριβώς για να μην χάσουμε τις πιστώσεις του 2009.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πότε θα ολοκληρωθεί αυτό;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρόνο που διανύουμε τώρα και ταυτόχρονα το 2010 θα βγάλουμε και τη νέα προκήρυξη των 3.000 θέσεων, που έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Άρα σύνολο 6.000 θέσεις.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μέσα στο ’10.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και αυτά βέβαια δεν είναι εξαγγελίες είναι πλέον συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κυρία Υπουργέ, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων πότε θα αλλάξουν;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εκεί εφαρμόζουμε κι εμείς το σύστημα της ανοιχτής διακυβέρνησης, όπως και για όλες τις θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι σε φάση αξιολόγησης, πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση πια να έχουμε και τα τελικά αποτελέσματα. Γιατί είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε νέες διοικήσεις για να μπορούν να εφαρμόσουν και τις νέες πολιτικές στο χώρο της υγείας.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θα φύγουν όλοι; Είχα πάντα την περιέργεια όταν άλλαζε Κυβέρνηση κα Υπουργέ, δεν υπάρχει κανένας άξιος από την προηγούμενη; Όλοι πρέπει να φύγουν;
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Άμα γίνεται διαχειριστικός έλεγχος βρε Βασίλη;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό λέω. Αν τελειώσει ο διαχειριστικός έλεγχος κι ένας έχει κάνει καλά τη δουλειά του;
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Δεν φαίνεται αυτό.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Που το ξέρεις εσύ;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω ως εξής: στην ανοιχτή διακυβέρνηση έχουν δικαίωμα όλοι να υποβάλλουν τα χαρτιά τους και να αξιολογηθούν. Αυτή είναι η απάντηση. Δεν αποκλείουμε κάποιον. Από εκεί και πέρα βέβαια η αξιολόγηση σε τέτοιες θέσεις λαμβάνει πολλά υπόψη.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ασφαλώς, δεν λέω αυτό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το τεχνοκρατικό υπόβαθρο, την εμπειρία, αλλά βέβαια και την πίστη και τη συνέπεια σε κάποιες πολιτικές αρχές. Γιατί, πώς να υλοποιήσεις μια πολιτική αν δεν την πιστεύεις; Έτσι δεν είναι;
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ακριβώς.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Χρειάζονται και τυπικά και πολιτικά προσόντα. Ένας καλός συνδυασμός. Η αξιοκρατία έχει πολλές διαστάσεις.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κυρία Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πολύ γι' αυτή την επικοινωνία.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Καλή σας μέρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.


ΤΟ φέρνει από δω, το φέρνει από κει αλλά έμμεσα και όμορφα το λέγει αυτό που θέλει να πει  η Υπουργός.
Η πρώτη προκήρυξη (3187 θέσεις) για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. (την οποία παρεμπιπτόντως την είχε «ετοιμάσει» η προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσε το 2009») θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος.Η προκήρυξη .Γιατί, για τις προσλήψεις...Κύριος οίδε πότε θα ολοκληρωθούν. Όσο για τη νέα προκήρυξη, αυτή θα βγει (έτσι απλά!) μέσα στο 2010.

Λοιπόν για να μην έχουμε αυταπάτες .Ανάλογα και με την «πορεία της Οικονομίας» , μέσα στο 2010 θα βγουν τα αποτελέσματα της πρώτης προκήρυξης (αυτής του 2009).Από αυτή τη προκήρυξη το Υπουργείο θα προσλάβει γύρω στους 1500 (από τις 3187 θέσεις) , γιατί τόσα είναι τα κονδύλια που έχει εγγράψει. Και ας λέγει η κ.Υπουργός για τις "πιστώσεις του 2009". Για τις  υπόλοιπες θέσεις… έχει ο Θεός μέσα στο 2011!
Μέσα στο 2010 θα ανοίξει την νέα προκήρυξη ,η οποία θα βγάλει αποτελέσματα προς τους τελευταίους μήνες  του 2010.Και οι  προσλήψεις αυτών των θέσεων θα πάνε από… 2011 και μετά .

 Αλλά και για τις Διοικήσεις ήταν σαφής η Υπουργός: Χρειάζονται και τυπικά και πολιτικά προσόντα.ένας καλός συνδυασμός.Η αξιοκρατία έχει πολλές διαστάσεις!!!