Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Έμφραγμα στη λειτουργία των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα


 Και να ήταν μόνο εκεί….

Αναδημοσιεύουμε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»


«Έμφραγμα» στις εφημερίες των νοσοκομείων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Εφημεριακά… παρατράγουδα προκαλούν στα νοσοκομεία οι ελλείψεις προσωπικού. Τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα παθαίνουν «έμφραγμα» σε κάθε εφημερία, ενώ πολλά αντέχουν οριακά τον τεράστιο φόρτο των περιστατικών. Το πρόβλημα δημιουργούν τα μεγάλα κενά σε θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, ειδικά στην περιφέρεια, όπου τα νοσοκομεία εφημερεύουν σε καθημερινή βάση, όλο το 24ωρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας νοσηλευτής καλείται να φροντίσει ακόμη και… 40 ασθενείς στη νυχτερινή βάρδια.

Μπλακ άουτ απειλεί το «Γ. Παπανικολάου» στις εφημερίες, αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστος Πουργιάζης: «Στα χειρουργεία καρδιάς μπορεί να ανοίξουμε και 2-3 τραπέζια στην εφημερία, αλλά δεν μπορούμε να καλυφτούμε από νοσηλευτές, αφού αντιστοιχεί ένας σε 30-40 κρεβάτια. Τον περασμένο Δεκέμβριο εξετάστηκαν 5.000 ασθενείς και έγιναν 815 εισαγωγές στις εφημερίες. Στα 14 ιατρεία των επειγόντων υπάρχουν μόλις 12 νοσηλευτές και περίπου 28 γιατροί! Οι νοσηλευτές γίνονται «μπαλάκι» προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες, τονίζει ο κ. Πουργιάζης.

Πολλές εισαγωγές, λίγο προσωπικό

Αναβρασμός επικρατεί στο Ιπποκράτειο, όπου, σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Ελένη Κάβουρα, στις πρωινές εφημερίες (8-2:30) προσέρχονται 120 - 200 ασθενείς, στις εφημερίες 2:30 με 8 το πρωί της επόμενης ημέρας 430 - 500 και στις 24ωρες (Σαββατοκύριακα και αργίες) 750 ασθενείς. «Χωλαίνουμε σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό, αλλά και στην τεχνική υπηρεσία, καθώς δεν αναπληρώνονται οι θέσεις των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται», δηλώνει.

Αλαλούμ προκαλούν στο «Παπαγεωργίου» το ρεκόρ ασθενών στη γενική εφημερία και οι ελλείψεις προσωπικού. «Στα επείγοντα περιστατικά προσέρχονται περίπου 1.200 ασθενείς στη γενική εφημερία. Αν προστεθούν και οι ασθενείς των τακτικών εξωτερικών ιατρείων φτάνουμε τους 2.500 μέσα σε μία ημέρα. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχει στην εφημερία μόνο 30 νοσηλευτές για 1.200 ασθενείς, ενώ θα έπρεπε να έχει 100», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Παναγιώτης Τουχτίδης.

Στον «Αγιο Παύλο» τα προβλήματα δε λείπουν στις εφημερίες. Αίτημα των εργαζομένων και της διοίκησης είναι να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Σε κάθε εφημερία το νοσοκομείο δέχεται κατά προσέγγιση 300 ασθενείς, αλλά το νοσηλευτικό προσωπικό δεν ξεπερνά τα 6 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου. «Είμαστε σε καλή κατάσταση από άποψη προσωπικού, αλλά μακάρι να είχαμε περισσότερο, για να λειτουργούμε καλύτερα», ανέφερε ο διοικητής, Θεόδωρος Γκοράνης.

Μεγάλες ελλείψεις στην Περιφέρεια

Ιστορίες καθημερινής τρέλας διαδραματίζονται και στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. «Τα προβλήματα είναι έντονα σε αρκετά νοσοκομεία, όπως της Νάουσας και της Κατερίνης, αλλά δυτικότερα διογκώνονται, όπως σε Κοζάνη, Φλώρινα και Πτολεμαΐδα, όπου ολόκληρες κλινικές δεν έχουν προσωπικό και κλείνουν. Πολλές κλινικές λειτουργούν χάρη στη θυσία και τον πατριωτισμό των εργαζομένων. Εφημερεύω 18 ημέρες το μήνα, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου στο Νοσοκομείο Βέροιας. Υποδεχόμαστε 100-120 περιστατικά στην εφημερία. Οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων - αλλά και ιατρικό. Ορισμένες θέσεις διευθυντών καλύφτηκαν, αλλά οι διαδικασίες προσλήψεων έχουν παγώσει», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Βογιατζής.

Σέρρες

Ασφυκτιά το Νοσοκομείο Σερρών, όπου γίνονται 27.500 εισαγωγές και 2 εκατομμύρια εργαστηριακές εξετάσεις ετησίως. «Το 2009, το ΤΕΠ υποδέχτηκε 120.000 ασθενείς, δηλαδή περίπου το 55% του πληθυσμού της τελευταίας απογραφής! Μαζί με τα τακτικά ιατρεία φτάσαμε τους 240.000 ασθενείς. Το νοσοκομείο έχει οργανισμό λειτουργίας του 1986 (έγινε τροπολογία το 2005) και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Το προσωπικό του είναι περίπου 880 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και 120 γιατροί, ενώ έχουμε 407 αναπτυγμένα κρεβάτια. Σε κάθε κλίνη αντιστοιχούν τρεις εργαζόμενοι. Χρειαζόμαστε αύξηση κατά 45%. Αν το προσωπικό ανέλθει στα 1.220 άτομα θα είμαστε ικανοποιημένοι», επισήμανε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιάννης Τσιπούρας.


Δράμα

Η έλλειψη δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει προκαλέσει εφημεριακό «έμφραγμα» στο Νοσοκομείο Δράμας, όπου εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρουν ότι μετά από ένα σημείο η δουλειά βγαίνει χάρη στο… φιλότιμο. «Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την παρακολούθηση των ασθενών που νοσηλεύονται. Όλες οι κλινικές εφημερεύουν καθημερινά. Τα έκτακτα και τακτικά περιστατικά που εξυπηρετούνται ημερησίως υπολογίζονται σε 500. Στα επείγοντα προσέρχονται και 200 άτομα την ημέρα, σε τρία τμήματα, στελεχωμένα με 10 νοσηλευτές και νοσοκόμους το καθένα ανά βάρδια. Ωστόσο, οι ίδιοι εργαζόμενοι καλύπτουν και τα απογεύματα, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού», σημειώνει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ελένη Προδρόμου.

«Υπολογίζεται ότι περίπου 10 ειδικευόμενοι ή ειδικοί γιατροί -ένας από κάθε κλινική-, καθώς και ο διευθυντής, συμμετέχουν στην 24ωρη εφημερία. Ωστόσο, σε ορισμένες ειδικότητες έχουμε σοβαρές ελλείψεις, όπως στις παρασκευάστριες. Επιπλέον, το νοσηλευτικό προσωπικό δεν ανανεώνεται και το προσωπικό στον αξονικό τομογράφο δεν επαρκεί. Μόλις τρία άτομα απασχολούνται πρωί απόγευμα και βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή. Οι υπηρεσίες υγείας όμως δεν μπορούν να λειτουργούν με το φιλότιμο!», προσθέτει.

Γουμένισσα

«Αναστενάζει» και το Νοσοκομείο Γουμένισσας, όπου νοσηλευτές εκτελούν χρέη τραυματιοφορέων, γιατροί κάνουν διπλοβάρδιες και το προσωπικό καθαρισμού δεν επαρκεί. «Σε κάθε βάρδια έχουμε περίπου 50 ασθενείς και 15 εργαζομένους. Οι τραυματιοφορείς έχουν να παίρνουν ακόμη και 30 ρεπό! Οι μεγάλες δυσκολίες είναι το απόγευμα και τη νύχτα. Οι περισσότεροι γιατροί είναι ειδικευόμενοι και αγροτικοί. Οι ειδικοί -παθολόγος και χειρουργός- βρίσκονται σε επιφυλακή και καλούνται κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη. Δεν έχουμε την… πολυτέλεια να υπάρχει άλλος γιατρός στα έκτακτα. Για να καλυφτούν οι ανάγκες πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δυο νοσηλεύτριες και ένας τραυματιοφορέας στις κλινικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος των Εργαζομένων, Ξενοφώντας Παπαλέξης

Είπατε κάτι….