Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Μέχρι το Μάρτιο το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική.


Επιμελώς φαίνεται να κρύβει η κυβέρνηση τις ακριβείς προθέσεις της για την εισοδηματική πολιτική, αν και μέσα από τις τοποθετήσεις των υπουργών οι βασικοί της άξονες είναι …γνωστοί.Το θέμα μαζί με την περικοπή κατά 10% των επιδομάτων παραπέμπεται σε νομοσχέδιο του Μαρτίου.
Ταυτόχρονα προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι», με την επαναφορά του Ενιαίου Μισθολογίου (αλήθεια με τι μισθούς;), το οποίο όμως παραπέμπεται ως πιθανότητα για το 2011.
Επίσης ξεκαθαρίζει ότι το 10%  ακόμη και αυτών των εγκριθέντων  κονδυλίων στους προϋπολογισμούς  των υπουργείων θα δεσμευθεί και θα παραμείνει ως «απόθεμα ασφαλείας».

Από συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στην εφημερίδα ¨Κεφάλαιο»

…Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Στο ΠΣΑ έχετε προβλέψει ότι το 10% των προϋπολογισμών των υπουργείων θα παραμείνει κατά μία έννοια υπό αίρεση.
 Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αυτό το ποσοστό θα δεσμευθεί και θα παραμείνει ως απόθεμα ασφαλείας. Αυτή η δέσμευση του 10% είναι μία από τις δικλίδες ασφαλείας που έχει προβλέψει το Πρόγραμμα Σταθερότητας για να ήμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας….

… Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Πότε θα ξέρουμε τι θα κάνετε με τους μισθούς και το Ενιαίο Μισθολόγιο;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο θα βγει το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική. Ενδεχομένως να περιλαμβάνει και την ρύθμιση για την μείωση του κονδυλίου των επιδομάτων κατά 10%. Μπορεί όμως να χρειασθεί διαφορετικό νομοσχέδιο για το θέμα των επιδομάτων.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Που θα υπολογισθεί το όριο των 2000 ευρώ για το “πάγωμα” των αυξήσεων;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν είναι ακόμα η στιγμή για να δώσουμε διευκρινήσεις πάνω σε αυτό. Διαπιστώσαμε ότι δεν είναι ακόμα κατανοητό το μισθολογικό πλαίσιο των υπαλλήλων του Δημοσίου. Έχουμε ζητήσει εισηγήσεις για να προσδιορισθεί ακριβώς το πως θα αποφύγουμε να θιγούν τα χαμηλότερα εισοδήματα στο δημόσιο. Αυτή η επεξεργασία, όταν ολοκληρωθεί, θα ανακοινωθεί.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι μετά από αυτά πάμε για Ενιαίο Μισθολόγιο;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αυτή η προετοιμασία που γίνεται ενδεχομένως να συνδυασθεί με την εκκίνηση του ευρύτερου σχεδιασμού για το Ενιαίο Μισθολόγιο, το οποίο εμείς το συνδυάζουμε με την λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών των μισθών στο Δημόσιο ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς με τι αμείβεται ο κάθε υπάλληλος. Όλα αυτά θα μας επιτρέψουν μία ουσιαστική συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ.
 Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Δηλαδή θα έχουμε Ενιαίο Μισθολόγιο το 2011 ;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι εφόσον ολοκληρώσουμε αυτή την προετοιμασία, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να γίνει.


Πηγή:ΑΠΕ