«Τα όργανα άρχισαν» στο Νοσοκομείο του Βόλου μετά την αποχώρηση των συμβασιούχων εργαζομένων και κυρίως των 31 νοσηλευτών που στελέχωναν τη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Οι καυγάδες και γκρίνιες του προσωπικού έχουν ξεκινήσει για τα καλά, καθώς πρέπει να καλύψουν και τις πρωινές και τις νυχτερινές βάρδιες.
«Μαλώνουν οι εργαζόμενοι στους διαδρόμους για τις βάρδιες, γιατί ως γνωστό η κακομεταχείριση φέρνει γκρίνια κι αυτό είναι δικαιολογημένο για τους ανθρώπους που εργάζονται πλέον στο Νοσοκομείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας.
Η αποχώρηση των συμβασιούχων και κυρίως των 31 νοσηλευτών και νοσηλευτριών έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στο Νοσοκομείο κι αυτό γιατί με τους υπάρχοντες νοσηλευτές δεν μπορούν να βγουν οι βάρδιες.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μοσχοτζόπουλο σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου υπάρχουν προβλήματα κι αυτό γίνεται εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της κατάχρησης των βαρδιών πρωί-βράδυ.
«Δεν γίνεται μία νοσηλεύτρια να πιάνει δουλειά το πρωί, να σχολάει στις 3 το μεσημέρι και να έρχεται πάλι για δουλειά στις 10.30 το βράδυ μέχρι στις 7.30 το πρωί για να καλύψει και τη νυχτερινή βάρδια. Δεν θα αντέξει ούτε πνευματικά ούτε και σωματικά», υποστήριξε ο κ. Μοσχοτζόπουλος, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στο Νοσοκομείο.
Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε πως ακούγονται διάλογοι όπως «κάνε εσύ πρωί-νύχτα σήμερα και βλέπουμε τι θα κάνουμε την άλλη μέρα», με αποτέλεσμα να υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κενά στις πρωινές βάρδιες, μιας και όσοι κάνουν δύο βάρδιες σε μία μέρα, την επόμενη δεν μπορούν να εργαστούν και παίρνουν ρεπό.
Η κατάσταση αυτή που μόλις έχει ξεκινήσει πιθανολογείται πως θα φέρει κι άλλα προβλήματα, καθώς είναι φύσει αδύνατον να ανταποκριθούν όλοι οι νοσηλευτές, όσοι δηλαδή έχουν παραμείνει, στα καθήκοντά τους.
Επιπλέον ο κ. Μοσχοτζόπουλος σημείωσε πως «για τον γιατρό είναι κάπως διαφορετικό να κάνει βάρδια το βράδυ, μιας και μπορεί να πάει στο γραφείο του για λίγο, να ξεκουραστεί και να πάρει δυνάμεις. Για τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες όμως δεν μπορεί να γίνει το ίδιο, γιατί είναι πάνω-κάτω στους διαδρόμους όλη την ώρα».
Τέλος να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο για νέες προσλήψεις συμβασιούχων, ενώ μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται κι άλλη «έξοδος», καθώς σταδιακά λήγουν κι άλλες συμβάσεις εργαζομένων.
Αντί για γκρίνια μήπως θα ήταν καλύτερα οι εργαζόμενοι να προχωρούσαν σε κινητοποιήσεις (πχ επισχέσεις εργασίας, καταλήψεις γραφείων διοίκησης , συλλαλητήρια μαζί με άλλους φορείς και εργαζόμενους της πόλης κλπ), διεκδικώντας άμεση κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό;
Το πρωί- νύχτα (δηλαδή διπλοβάρδια) είναι παράνομο και ουδείς μπορεί να υποχρεώσει νοσηλευτή σε τέτοια ωράρια.Μπορούν να το αρνηθούν.
Οι συμβασιούχοι που περιμένουν (όταν και εφόσον έλθουν ), όταν θα αποχωρήσουν πάλι το ίδιο πρόβλημα θ΄ αφήσουν.
Σχετική προηγούμενη ανάρτησή μας εδώ.