Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Το φρικτό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης


 Του Γιώργου Δελαστίκ

Δεξιός είναι ο πρόεδρος της Ισλανδίας ,ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Πολιτικά συνυπεύθυνος για τα χρόνια του νεοφιλελεύθερου παραληρήματος που κατέστρεψε και χρεοκόπησε τη χώρα του.
Βρήκε όμως το πολιτικό θάρρος να πει ένα μεγάλο «ΟΧΙ».Να βάλει βέτο σε μια επαίσχυντη απόφαση που προώθησε και πέρασε στη Βουλή με 33-30 ψήφους η υποτελής κεντροαριστερή κυβέρνηση, υπακούοντας στους όρους που έβαλαν οι Άγγλοι. Μια απόφαση που υποχρεώνει κάθε κάτοικο της Ισλανδίας να πληρώσει 20.000 δολάρια στους Άγγλους και τους Ολλανδούς, επειδή μια ιδιωτική ισλανδική τράπεζα που είχε πελάτες στις χώρες αυτές χρεοκόπησε.!
Το βέτο του Ισλανδού προέδρου στέλνει το θέμα σε δημοψήφισμα που θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου.
Όρμησαν όλοι να κατασπαράξουν και τον Γκρίμσον και την Ισλανδία γι αυτό.
Ο βρετανός λόρδος Πολ Μάινερς, υπουργός Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων ή υπουργός του…Σίτι , όπως αποκαλείται, έδωσε φυσικά πρώτος το μήνυμα έναρξης του ψυχολογικού πολέμου εναντίον των μόλις 232.000 Ισλανδών ψηφοφόρων .
«Η Ισλανδία διακινδυνεύει να πέσει στο στάτους κράτους –παρία αν πει «ΟΧΙ» στο πακέτο ρύθμισης του χρέους» δήλωσε στο BBC.
«Η Ισλανδία έχει πλήρη επίγνωση του ότι θα θυσιάσει κάθε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την πιθανή ένταξή της στην ΕΕ, αν δεν ξεπληρώσει τα λεφτά», πρόσθεσε ο λόρδος.
«Όποια κι αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος , οι Ισλανδοί πρέπει να πληρώσουν…Η κακή τύχη της Ισλανδίας είναι ότι είναι μικρή κι αδύναμη»έγραψε  χωρίς ντροπή σε κύριο άρθρο του και ο «σοσιαλιστικός» Γκάρντιαν.
Χλευάζει την ΕΕ ακόμη και η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ: «Αυτή είναι η στιγμή δοκιμασίας και για την ΕΕ  δυο από τα ηγετικά μέλη της –πεινασμένα για μετρητά- πιέζουν ασφυκτικά ένα κράτος που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ. Η συζήτηση για την ένταξη μπλοκάρεται , εκτός αν οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί  πάρουν τα λεφτά τους. Η ΕΕ έχει φόρμα όταν  εκβιάζει μικρά κράτη!» έγραψε περιφρονητικά.
Δεν είναι όμως μόνο  ότι η ΕΕ θέλει να τιμωρήσει τους Ισλανδούς επειδή αντιστέκονται στα συμφέροντα και στις απαιτήσεις ενός μεγάλου κράτους –μέλους του Διευθυντηρίου, της Βρετανίας.
Ίδια και χειρότερη στάση επιδεικνύει και σε όσους υποτάσσονται πλήρως στις εντολές της, όπως πχ η Ιρλανδία.
Ως παράδειγμα «επιτυχίας» την πρόβαλλαν επί μια δεκαετία, ως νεοφιλελεύθερη  φούσκα, τότε που είχε καταλύσει κάθε εργατικό δικαίωμα και είχε δώσει τα πάντα στις επιχειρήσεις.
Ως υπόδειγμα μας την προβάλλουν και τώρα που λαός και κυβέρνηση, δουλόφρονες στην ΕΕ και στο κεφάλαιο , μετέθεσαν όλο το βάρος της κρίσης όχι στα λαμόγια που πλούτισαν , αλλά στους εργαζόμενους .
Έκοψαν πέρυσι την άνοιξη κατά 7% τότε μισθούς των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ξαναμείωσαν στις 9 Δεκεμβρίου κατά 8% έως 15% τους ίδιους μισθούς. Μείωσαν και τις συντάξεις. Μείωσαν και το επίδομα ανεργίας, μείωσαν ακόμη και το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας που προορίζεται για τους πιο φτωχούς, περιέκοψαν ή κατάργησαν κάθε επίδομα για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Ακόρεστοι όμως οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου την επόμενη της ανακοίνωσης των μέτρων. Επτάστηλος ο τίτλος τους.»Ισχυρό Ιρλανδικό Φάρμακο αποτυγχάνει να καταπραΰνει».Στο ίδιο πνεύμα και το κύριο άρθρο της εφημερίδας:«Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών θα χρειαστεί να σφίξει ακόμη περισσότερο τα λουριά για να καταπραΰνει τις αγορές. Πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές των μισθών», έγραψε .«Άνευ προηγουμένου» χαρακτήρισε τις μειώσεις μισθών ο ΟΟΣΑ, αλλά αυτό δε ικανοποιεί τους «ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού».
Όσο για τη μοίρα που μας επιφυλάσσουν: «Πέρα από σποραδικές δηλώσεις υποστήριξης , η στρατηγική που ακολουθείται από το Ευρωγκρούπ φαίνεται να είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ιρλανδία-να κάνει τις δικές της τρομακτικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και να ελπίσει ότι αυτό θα κάνει ευτυχείς τις αγορές»!
Σαν να μην έφτανε δε το γεγονός ότι θέλουν να εξαθλιώσουν πλήρως τους εργαζόμενους , μας βρίζουν κι από πάνω –μας αποκαλούν εμάς και τους υπόλοιπους μεσογειακούς λαούς της ΕΕ…γουρούνια!!!
Πρόκειται για ένα δήθεν ευφυολόγημα που χρησιμοποιούν τα λαμόγια του Σιτι , τα οποία αποκαλούν PIGS δηλαδή γουρούνια στα αγγλικά, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, από τα αρχικά της ονομασίας τους στην αγγλική γλώσσα.
«Έτος  των  γουρουνιών» ήταν πχ την Πέμπτη ο τίτλος του κύριου άρθρου του Γκάρντιαν, εξηγώντας ότι αυτές είναι «τέσσερις χώρες του κλαμπ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με βουνά από χρέη».
Παρέλειπε φυσικά ο Γκάρντιαν να προσθέσει ότι η Βρετανία θα έχει φέτος …μεγαλύτερο έλλειμμα και από τα τέσσερα «γουρούνια» της Μεσογείου!
Το μόνο κέρδος από αυτή την ιστορία είναι ότι η ΕΕ έχει ρίξει τη μάσκα και το φρικτό, αποτρόπαιο πρόσωπό  της αποκαλύπτεται στα μάτια όλων των Ευρωπαίων.

Πηγή: Εφημερίδα "Πριν"