Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Τι γίνεται με την επέκταση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου;


ΡΕΥΣΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σε καταγγελία της σύμβασης με τη ΔΕΠΑΝΟΜ προχώρησε ο εργολάβος
Σε εκκρεμότητα η οικονομική αποτίμηση των εργασιών-Δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση οι οφειλές προς τον ανάδοχο.

Η καθυστέρηση στην αλλαγή διοίκησης της ΔΕΠΑΝΟΜ συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του νοσοκομείου Ρεθύμνου, στο οποίο έχει απομείνει μόνο το 2% των εργασιών για την αποπεράτωσή του. Ένα έργο που έχει περάσει από σαράντα κύματα, με τις επανειλημμένες διακοπές των εργασιών του, καθώς η διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ, υπηρεσία του υπουργείου Υγείας για την ανέγερση δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, δεν ανταποκρινόταν στο υπόλοιπο ποσό των δεδουλευμένων προς τον ανάδοχο, της τάξης των 710.000 ευρώ.
Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν να καταγγελθεί η σύμβαση έργου από τον εργολάβο τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από την υποβολή αιτήματος, ενέργεια στην οποία δεν έλαβε καμία απάντηση.
Με το δεδομένο ωστόσο ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη ΔΕΠΑΝΟΜ εντός διμήνου, εκ των πραγμάτων το σχετικό αίτημα ικανοποιείται, όπως προβλέπει άλλωστε η νομοθεσία.
Κατόπιν αυτού, οι οφειλές των εργασιών του κτιρίου της επέκτασης, αναμένεται να επανεξεταστούν, μετά τον διορισμό νέας διοίκησης στην συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι, σύμφωνα και με τον εργολάβο, πως οι οφειλές των 710.000 ευρώ τις οποίες αποδέχεται η ΔΕΠΑΝΟΜ, δεν συμπεριελήφθησαν στη σύμβαση έργου, καθώς δεν έγινε ακόμα η οικονομική αποτίμηση των εργασιών. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο ανάδοχος, για να συμπεριληφθεί το ποσό στη σύμβαση, πρέπει να έχει εκταμιευθεί προηγουμένως. Παρά ταύτα, υπάρχουν έγγραφες αναφορές για τα οφειλόμενα, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί, να υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους της κοινοπραξίας του έργου να προσφύγει στην δικαιοσύνη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κτίριο της επέκτασης ακόμα και αν ολοκληρωθεί κάποτε, δεν θα είναι εφικτό να λειτουργήσει, καθώς απαιτείται νέα εργολαβία για συμπληρωματικές εργασίες με κόστος δαπάνης τις 450.000 ευρώ. Πρόκειται για την δημιουργία ράμπας στο ισόγειο που θα στεγαστεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών στη βόρεια πλευρά της επέκτασης, για την είσοδο και έξοδο των ασθενοφόρων.
Επίσης την εγκατάσταση δεξαμενής νερού, για το σύστημα υδροδότησης και πυρόσβεσης, αλλά και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
Και ενώ το υφιστάμενο κτίριο του νοσοκομείου ασφυκτιά από την έλλειψη χώρων, που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την παρούσα κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη και το ολιγάριθμο ανθρώπινο δυναμικό που έχει ξεπεράσει πλέον τις αντοχές του, γίνεται αντιληπτός ο τρόπος λειτουργίας των κλινικών. Το ζητούμενο λοιπόν για ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, είναι η αποπεράτωση της επέκτασης που θα ανακουφίσει έστω και μερικώς τη σημερινή εικόνα που επικρατεί.

Κυρίως όμως επιζητούν την στελέχωση του νοσοκομείου, το οποίο εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πολιτών του νομού, εκ των πραγμάτων υπολειτουργεί, πόσο μάλλον και σήμερα, δεδομένου ότι παραμένει ακόμα ακέφαλο από διοίκηση.

Οι ελπίδες όλων επαφίενται σε άμεσες παρεμβάσεις του υπουργείου, για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του νοσηλευτικού ιδρύματος.