Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Η εξέγερση των… ισογείων


Εξέγερση της πλειονότητας των χαμηλόμισθων και μεσαίων εισοδηματικά δημοσίων υπαλλήλων κατά της κυβέρνησης, που περικόπτει μισθούς και επιδόματα, ξεκινάει μέσα στην εβδομάδα. Συγκεκριμένα από τις 4 έως και τις 17 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν απανωτές κλαδικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών (υπάλληλοι υπουργείου, εφοριακοί, τελωνειακοί κ.λπ.), αλλά και γενική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου.
Απεργιακό τσουνάμι από 4 έως και 17 Φεβρουαρίου. 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου
Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, η απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή επιδομάτων (από 5% έως και 20%), σε συνδυασμό με την καθήλωση της εισοδηματικής πολιτικής στο 1,5% (για μικτές αποδοχές έως 2.000 ευρώ) και την αύξηση της φορολόγησης των επιδομάτων εξ αιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησής τους, έχει ως αποτέλεσμα εισοδηματικές απώλειες που αντιστοιχούν ακόμα και στο 1/3 των συνολικών αποδοχών διαφόρων κατηγοριών υπαλλήλων, διευρύνοντας ταυτόχρονα τις ανισότητες μεταξύ των κλάδων.
Για παράδειγμα εκπαιδευτικός με 32 χρόνια υπηρεσίας και συνολικές (μικτές) αποδοχές 2.350 ευρώ, εξαιτίας των περικοπών, θα έχει το 2010 απώλειες 450 ευρώ, ωστόσο υπάλληλος στην εφορία με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας θα έχει απώλειες 800 ευρώ, αλλά σε μικτές αποδοχές 3.000 ευρώ.
Εκρηκτικές αντιθέσεις
Αυτές οι αντιθέσεις γίνονται εκρηκτικές σε σύγκριση με άλλους κλάδους του δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα συνολικά 27,2 δισ. ευρώ που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2010 ως δαπάνη μισθοδοσίας του Δημοσίου ο βασικός μισθός μαζί με τα γενικά, τα ειδικά και τα κλαδικά επιδόματα της συντριπτικής πλειονότητας των υπαλλήλων που υπηρετούν σε δημόσιες υπηρεσίες και κλάδους φθάνουν μόλις τα 11,5 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα σχεδόν 15,5 δισ. ευρώ καλύπτουν ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν κατά κανόνα τριπλάσια επιδόματα σε σχέση με τις απολαβές που απορρέουν από τον βασικό τους μισθό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι δικαστικοί, οι στρατιωτικοί και οι πανεπιστημιακοί, ενώ διπλάσια επιδόματα σε σχέση με τον βασικό τους μισθό έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ.
Οι πλέον σφοδρές αντιδράσεις αφορούν τον χώρο της υγείας καθώς η περικοπή επιδομάτων συνοδεύεται από μείωση κατά 10% των ποσών για νυκτερινά, Κυριακές και υπερωρίες, αλλά και "πάγωμα" των μισθών για όσους έχουν καθαρές αποδοχές πάνω από 1.400 ευρώ.
Μπαράζ κινητοποιήσεων
* Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, θα απεργήσουν οι υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας, οι εφοριακοί (ΠΟΕ-ΔΟΥ), οι τελωνειακοί (ΟΤΥΕ), το ΚΕΠΥΟ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), το Μετοχικό Ταμείο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Εκτυπωτική Μονάδα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ).
* Στις 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία όλων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα με απόφαση της ΑΔΕΔΥ.
* Τέλος, οι εφοριακοί έχουν αποφασίσει να απεργήσουν και στις 17 Φεβρουαρίου.


Πηγή: Αυγή