Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας:ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ.



Από την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ

Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ

Το πανεργατικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο της 10ης Σεπτέμβρη σηματοδοτεί τη νέα περίοδο κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και συνολικά με την κυβέρνηση που, παρά την κοινωνική κατακραυγή, εξακολουθεί να υπηρετεί με θράσος τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των χρηματαγορών.
 
Η πολιτική της κυβέρνησης, που αξιοποίησε ακόμα και το καλοκαίρι για να περάσει νέα αντικοινωνικά και αντιδραστικά μέτρα, έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της κοινωνίας

Η ακύρωση του «νεοφιλελεύθερου κοινωνικού πειράματος» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα υπό την εποπτεία κυβέρνησης-ΕΕ- ΔΝΤ- αγορών δεν είναι πλέον μια συνδικαλιστική ή πολιτική επιδίωξη. Είναι κοινωνική ανάγκη.
Η ανατροπή όλου αυτού του συμπλέγματος οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης των εργαζομένων και της χώρας πρέπει ν΄ αποτελέσει μόνιμο  στόχο συσπείρωσης και κοινής δράσης των υπαλλήλων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αυτό-απασχολουμένων, των νέων της ανεργίας και της επισφάλειας, των αγανακτισμένων πολιτών, των ανθρώπων που η κρίση περιθωριοποιεί και εξωθεί καθημερινά στη ζώνη της φτώχειας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης


ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ :
1.     Εξακολουθεί να διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με ποιοτικές, ΔΩΡΕΑΝ, καθολικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας – τριτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας.
2.     Θα οργανώσει την καθολική αντίσταση των νοσοκομειακών γιατρών σε κάθε μέτρο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Καλεί τις και τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στις Ενώσεις Γιατρών και καλεί τις Ενώσεις να συγκαλέσουν καλά προετοιμασμένες Γενικές Συνελεύσεις μέχρι τέλους Σεπτέμβρη, στις οποίες θα γίνει προσπάθεια να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. Στις συνελεύσεις αυτές, εκτός από τα οξυμμένα τοπικά προβλήματα, θα συζητηθούν τα συνολικά προβλήματα των γιατρών και θα υπάρξουν προτάσεις για συνολική αντεπίθεση του νοσοκομειακού κινήματος από κοινού με όλους τους πολίτες που βιώνουν την τραγική κατάσταση της χώρας.
3.     Στις αρχές Οκτώβρη το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θα συγκληθεί σε διευρυμένη συνεδρίαση από κοινού με τα ΔΣ των Ενώσεων και εκπροσώπους που θα ορίσουν οι Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να χαραχτεί μια μακροπρόθεσμη τακτική διεκδικήσεων και αγώνα.
4.     Η ΟΕΝΓΕ θα συντάξει υπόμνημα, εκθέτοντας αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις θέσεις της για τα ζητήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων και ΚΥ, δίνοντας έμφαση σε όσα ανακύπτουν στο πρόσφατο σχέδιο νόμου. Το υπόμνημα θα επιδώσει στα πολιτικά κόμματα και στο υπουργείο Υγείας. Παράλληλα το υπόμνημα θα επιδοθεί μέσω των Ενώσεων σε όλους τους βουλευτές κάθε νομού.
5.     Η ΟΕΝΓΕ θα συμμετέχει σε όλες τις παν-ιατρικές κινητοποιήσεις κατά των απαράδεκτων κυβερνητικών μεθοδεύσεων για την ΠΦΥ.
6.     Θα αντιδράσει δυναμικά στην επιβολή εξετάσεων ειδικότητας στους νέους γιατρούς, διότι παρά τις φτηνές ρητορίες του κ. Λοβέρδου οι εξετάσεις δεν θα μικρύνουν καθόλου την πολύχρονη  λίστα αναμονής. Απλά θα πετάξουν εκτός ειδικότητας το μεγαλύτερο μέρος των νέων γιατρών, πράγμα που στις συνθήκες ανταγωνισμού θα σημάνει αυτομάτως την επαγγελματική και επιστημονική τους περιθωριοποίηση.
7.     Διεκδικεί την ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
8.     Απαιτεί την εφαρμογή «πόθεν έσχες» στους πανεπιστημιακούς που διευθύνουν κλινικές και εργαστήρια ή κατέχουν θέσεις ευθύνης στο δημόσιο σύστημα υγείας.
9.     Αντιτίθεται σθεναρά στην ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης και απαιτεί τη θέσπιση μηχανισμών ελέγχου στην βιομηχανία αγωγών που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι η προκλητικά στοχοποιημένη δραστηριότητα του ΣΕΥΥΠ και οι δεκάδες παραπομπές γιατρών ΕΣΥ στο υπηρεσιακό συμβούλιο του ΥΥΚΑ με αβάσιμες και έωλες κατηγορίες οδηγούν σε αμυντική άσκηση της ιατρικής, η οποία αποβαίνει σε βάρος της περίθαλψης των ασθενών. Τέλος, περιστατικά γιατρών ΕΣΥ που τίθενται σε αργία για  παντελώς αβάσιμους και ανυπόστατους λόγους, αντί να προασπίζουν πλήττουν βάναυσα το δημόσιο συμφέρον. 
10.    Συνεχίζει να καλύπτει και να στηρίζει τους πολύμορφους αγώνες των Ενώσεων κατά των περικοπών στα προγράμματα εφημεριών, εναντίον των αυθαίρετων ενοποιήσεων Κλινικών και Τμημάτων, της εφημερίας των νοσοκομείων με βάση τους Τομείς, των μειώσεων κλινών και καταργήσεων/συγχωνεύσεων Νοσοκομείων και ΚΥ με όρους Μνημονίου, κατά των δραστικών μειώσεων των αποδοχών μας.
11.    Καλύπτει και στηρίζει τις αντιδράσεις των Ενώσεων για τις αυθαίρετες μετακινήσεις γιατρών σε άλλες, συχνά απομακρυσμένες υγειονομικές μονάδες, για κάλυψη εφημεριών και άλλων αναγκών.
12.    Καλεί τις Ενώσεις να προχωρήσουν σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς σε μόνιμο αποκλεισμό των εισπρακτικών μηχανισμών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
13.    Θα συνεχίσει την προσπάθεια συντονισμού με τις άλλες Ομοσπονδίες του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, με τα Πρωτοβάθμια Συνδικάτα και τις πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των εργαζομένων από τα κάτω, μέχρι την οριστική απαλλαγή της χώρας από τα εξουσιαστικά δεσμά κυβέρνησης- Μνημονίου-Μεσοπρόθεσμου-ΕΕ- ΔΝΤ.