Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ο Αγώνας

                                 Της     ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το νερό μαθαίνεται απ΄τη δίψα
Η Στεριά –απ΄το αρμένισμα στα Πέλαγα
Η Έκταση απ΄την οδύνη
Η Ειρήνη απ΄των πολέμων της το χρονικό
Η Αγάπη απ του τάφου το ανάγλυφο
Τα Πουλιά απ το χιόνι (  93-Εμιλυ Ντίκινσον 1830-1886 )

  Γιατί κάθεσαι ήσυχη; Βλέπεις ότι ,ό τι και να κάνεις δεν βγαίνει τίποτα; Αποχαιρετάς καταστάσεις χωρίς να έχεις κουνήσει δακτυλάκι. Αφήνεσαι στη  αδράνεια και στην απάθεια επειδή  έτσι βιώνεις όλες τις καταστάσεις της ζωής σου. Με σκυμμένο κεφάλι και χωρίς να προβάλεις απαιτήσεις και δικαιώματα. Τρως αυτό που σε ταΐζουν. Μπορεί το αίμα σου να είναι ζεστό αλλά εσύ δεν κουράστηκες καθόλου να το ζεστάνεις. Το κάνει η μάνα φύση γενικά και ειδικά το σώμα και ο οργανισμός σου. Δεν σε ρώτησε κανείς αν θέλεις να  είσαι έτσι. Εσύ απλά και σιωπηλά δέχεσαι ότι εμφανίζεται στην ζωή σου. Είναι  αυτονόητο να κυλάει μέσα σου αίμα ζεστό. Ανήκεις στα πρωτεύοντα θηλαστικά αλλά διαφέρεις από τα υπόλοιπα όντα της τάξης σου, λόγω ικανότητας σου να παράγεις έναρθρο λόγο  και αφηρημένες σκέψεις. Αξιοποίησε  αυτή την δυνατότητα σου. Εσύ τεμπέλικο εξελιγμένο ζώο με ζεστό αίμα.
   Ο αγώνας είναι μία επίπονη προσπάθεια ,ατομική η μαζική, απόκτησης δικαιωμάτων και κατακτήσεων σε όλα τα επίπεδα. Δημιουργεί συγκρούσεις.Δεν είναι περίπατος. Απαιτεί θυσίες, κόπο, ιδρώτα και αίμα. Γίνεται συνειδητά για έναν σκοπό έχοντας θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα. Το ξεκίνημα ενός αγώνα δεν συνεπάγεται πάντα επιτυχίας και κοινωνικής αποδοχής. Ηρωικός ή μάταιος, καθημερινός ή πολυετής ,συστηματικός η επετειακός .Όταν ο σκοπός του αγώνα αφορά μία μεγάλη μάζα ανθρώπων επιβάλλεται η μαζική συμμετοχή. Δεν αρκεί  ένα άτομο να αγωνιστεί για την ελευθερία της χώρας του πρέπει να τον ακολουθήσει όλος ο λαός. O Mohandas Karamchand Gandhi (1869-1948) το 1939 και το 1948 συνδύασε την καθιστική του διαμαρτυρία με την πολυήμερη απεργία πείνας. Η Ινδία κέρδισε σταδιακά την ανεξαρτησία της επειδή με το παράδειγμά του προέτρεψε  σε κινητοποίηση όλης της χώρας. Η ηρωική του φυσιογνωμία και ο απλώς τρόπος με το οποίο  διεκδικούσε δικαιώματα για την χώρα του δεν άρεσε στους βρετανούς και σε κάποιους άλλους. Ένας φανατικός Hindu τον σκότωσε  το 1948.
  Ως έλληνας πολίτης ταλαντεύεσαι ανάμεσα στην αδιαφορία και την αδράνεια και την μάχη για τα δικαιώματα σου που καταπατούνται καθημερινά. Μάτια έχεις και ξέρεις και να διαβάζεις .Διάλεξε! Δημοκρατία έχουμε ! Η κρύβεσαι μέσα στα παπλώματα του κρεβατιού σου και δέχεσαι σιωπηλά όλες τις αδικίες ή βγαίνεις στους δρόμους και διεκδικείς. Θα κάνεις την πάπια ή θα φωνάξεις; Μέση γραμμή δεν υπάρχει. Μην κάνεις ζαβολιές !Μην καμώνεσαι ότι ήσουν αγωνιστής ενώ έλαμψες δια της απουσίας σου σε όλες τις διαδηλώσεις. Μην κοκορεύεσαι ότι δεν πήγες στις εκλογές. Μην κριτικάρεις ανέξοδα το μνημόνιο ενώ δεν απέργησες ούτε μία ημέρα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος  και πρέπει να διαλέξεις μην είναι αργά .Ρίξε μια ματιά γύρω σου για να καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνος στην αδικία. Η μάνα πατρίδα σε περιμένει .Η ταν ή επι τας!