Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Την άμεση επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του ν.3839/ 2010 ζητεί το Υπουργείο Εσωτερικών

Την άμεση επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων(και βέβαια και των τμημάτων των νοσοκομείων) σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του ν.3839/ 2010 ζητά το Υπουργείο Εσωτερικών
Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει:
        Μετά τη δημοσίευση του ν. 3839/2010 (ΦΕΚ 51 Α΄/29-3-2010) <<Σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με  αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια>>, με την αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.23/1288/οικ. 8652/ 16.4.2010 εγκύκλιό μας, σχετικά με το ως άνω σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων, εδόθησαν επαρκείς οδηγίες για την εφαρμογή, μεταξύ άλλων, και των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου πέμπτου αυτού. Μάλιστα  με την  ως άνω εγκύκλιο ετέθη σχετικό χρονοδιάγραμμα, με το οποίο τάσσονταν προθεσμίες, οι οποίες είχαν χαρακτήρα έντονης υπόδειξης, μέσα στις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες διοικητικού ή προσωπικού θα έπρεπε  να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα οι επιλογές των νέων  προϊσταμένων οργανικών μονάδων .
        Παρόλα αυτά, μετά από σχετική επικοινωνία της υπηρεσίας μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες διοικητικού ή προσωπικού των Υπουργείων και των Γενικών Γραμματειών αυτών, διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία της  επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων, που επιτάσσουν οι ανωτέρω μεταβατικές  διατάξεις, όπως προαναφέραμε , προχωρά με πολύ αργούς  ρυθμούς , χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος που να  δικαιολογεί την καθυστέρηση αυτή.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η καθυστέρηση αυτή,  δεν συνάδει με το σκοπό των μεταβατικών διατάξεων του ν. 3839/2010, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν εφαρμοσθεί άμεσα με βάση το χρονοδιάγραμμα που προαναφέραμε, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση στις πάγιες διατάξεις του νόμου αυτού, γεγονός που θα επιτρέψει στις υπηρεσίες να  λειτουργήσουν με τους ικανότερους προϊσταμένους οργανικών μονάδων.
 Κατόπιν τούτου, καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια και να προβούν,  χωρίς άλλη καθυστέρηση, στις επιλογές προϊσταμένων των οργανικών τους μονάδων, σύμφωνα με τις ως άνω μεταβατικές διατάξεις . Επισημαίνεται  δε ότι οι εν λόγω διατάξεις έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και η αναιτιολόγητη καθυστέρηση θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει το πειθαρχικό παράπτωμα  της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου του Υ.Κ.