Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ


Ο Προϋπολογισμός του 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των επιταγών του ΣΕΒ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, συνεχίζει και βαθαίνει πάρα πέρα την πολιτική συντριβής των κοινωνικών αναγκών και εργατικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που εναρμονίζεται με το Μνημόνιο και την πολιτική ολοκληρωτικού πολέμου που επέβαλε αυτό στους  εργαζόμενους. Ο προϋπολογισμός αυτός πρέπει να ανατραπεί γιατί είναι:
Προϋπολογισμός φτώχειας και φορομπηξίας: Οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τρόφιμα, ρούχα, εστιατόρια, νερό και ΔΕΗ λόγω αυξημένου ΦΠΑ από 11% σε 13%.,  θα μειώσουν το λαϊκό εισόδημα οδηγώντας στη φτώχεια χιλιάδες εργαζόμενους. Την ίδια ώρα μάλιστα η κυβέρνηση, μειώνει τον φόρο που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.
Προϋπολογισμός άγριων περικοπών: Τα κονδύλια για παιδεία και πολιτισμό περικόπτονται κατά 20% και για την υγεία κατά 1,4 δις. ευρώ. Τα νεοφιλελεύθερα αυτά μέτρα θα οδηγήσουν σε ραγδαία υποβάθμιση τα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα δημόσια νοσοκομεία, προς πάρα πέρα όφελος των ιδιωτών.
Προϋπολογισμός μείωσης μισθών και απολύσεων: Τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου στο δημόσιο πρόκειται να απολυθούν ως πρώτη δόση. Συνολικά οι αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων θα μειωθούν πάρα πέρα και ειδικά αυτών του δημοσίου κατά 12,5% σε σχέση με το 2009.
Προϋπολογισμός ιδιωτικοποιήσεων: Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δώσει σε ιδιώτες και τις τελευταίες επιχειρήσεις που έχουν μείνει στα χέρια του δημοσίου, όπως είναι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η ΤΡΕΝΟΣΕ, η Εγνατία Οδός και τα ΕΛΤΑ. Εξέλιξη που θα σημάνει απολύσεις και ακριβότερες υπηρεσίες.
Προϋπολογισμός ανεργίας: Ραγδαία αναμένεται να αυξηθεί η ανεργία, τόσο το 2011 όσο και τον επόμενο χρόνο. Η απόφαση δε της κυβέρνησης να χορηγεί με ασφυκτικά εισοδηματικά κριτήρια στο εξής το επίδομα ανεργίας, θα οδηγήσει στην απόγνωση χιλιάδες ανέργους.
Προϋπολογισμός διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος: 745 εκ.  λιγότερα σε σχέση με φέτος θα καταβάλλει το δημόσιο στα ταμεία, ενώ σε σύγκριση με το 2009 η μείωση θα ανέλθει σε 3,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητά τους να φθάσει στα όρια!
Προϋπολογισμός χρεοκοπίας: Ενώ οι εργαζόμενοι θα αποχαιρετούν το ένα τους δικαίωμα μετά το άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (τόκοι και χρεολύσια) να δώσει το μυθικό ποσό των 44 δισ. ευρώ, που είναι το διπλάσιο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ακόμη κι έτσι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια φέρνοντας πιο κοντά την αναδιάρθρωση χρέους και νέα προγράμματα λιτότητας.
Απέναντι σε έναν τέτοιο προϋπολογισμό και μια τέτοια προοπτική για μας τους εργαζόμενους, απαιτείται άμεση εργατική απάντηση. Οι εργαζόμενοι καλούμαστε μέσα σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, να ανασυγκροτήσουμε το εργατικό συνδικαλιστικό μας κίνημα. Να υπερβούμε λογικές ενσωμάτωσης στις δυσκολίες ή επιμονής σε ανόητους κομματικούς διαχωρισμούς έξω και πέρα από τα πραγματικά ταξικά μας συμφέροντα. Να κατακτήσουμε μια νέα εργατική ενότητα τώρα και μέσα στην κρίση, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή νικηφόρων αγώνων. Να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές και υποταγμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ μέσα στους αγώνες από τα κάτω και ταξικά, μέσα από τον αυθεντικό συντονισμό σωματείων και ομοσπονδιών. Για ένα ταξικό εργατικό κίνημα χειραφέτησης και ανεξαρτησίας, νίκης και ανατροπής της σημερινής αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ !
 ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2010

e-mail: protatek@yahoo.gr              pas@syte.gr

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τη δημιουργία μιας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ