Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων -Αρχή με τα πρώτα 20 από την 1η του Δεκέμβρη


Με είκοσι νοσοκομεία στην αρχή και τη σταδιακή ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων κάθε 10-20 μέρες ξεκινά την 1.12.2010 η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που τους επιτρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, επιβάλλοντας χαράτσια σε Ταμεία και ασφαλισμένους.
Τα νοσοκομεία που θα ενταχθούν άμεσα στο σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας είναι:
* Αττική: ΚΑΤ, Άγιος Σάββας, Γιώργος Γεννηματάς, Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο, Αττικόν και Μεταξάς.
* Θεσσαλονίκη: Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Θεαγένειο και ΑΧΕΠΑ.
* Επίσης θα περιλαμβάνονται τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία Βόλου, Άγιος Ανδρέας Πάτρας, Βενιζέλειο και Χανίων.
 Άμεσα ετοιμάζονται να μπουν στο σύστημα τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία και τα δύο μαιευτήρια στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
 Η ολοήμερη λειτουργία θα ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη των τακτικών ιατρείων και φτάνει αρχικά μέχρι τις 10 μ.μ., με την πρόβλεψη να επεκταθεί και παραπέρα. Αρχικά η λειτουργία θα γίνει με το υπάρχον προσωπικό που ήδη έχει γονατίσει απ' την υπερενταντικοποίηση και με δέλεαρ κάποια χρήματα θα αναγκαστούν να πάρουν μέρος για να αναπληρώσουν τις δραματικές περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα που το 2010 έφτασαν στα 568 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων εργαζομένων στις κεντρικές υπηρεσίες της Υγείας.
 «Χτενίζουν» τα τιμολόγια
 Η καθιέρωση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων έγινε με το νόμο (3868/2010 - ΦΕΚ Α' 129) και προβλέπει να γίνονται ιατρικές επισκέψεις, εργαστηριακές απεικονίσεις, εξειδικευμένες εξετάσεις και επεμβάσεις μιας μέρας. Ήδη η κυβέρνηση «χτενίζει» την κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών για το τιμολόγιο όλων των πράξεων που θα γίνονται στη διάρκεια της απογευματινής λειτουργίας, καθώς και για τις αμοιβές όσων θα πάρουν μέρος.
 Οι εξετάσεις θα γίνονται μετά από προγραμματικές συμβάσεις των Ταμείων με τα νοσοκομεία και ήδη ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) έχει συμφωνήσει στην υπογραφή της σύμβασης, ενώ ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και τα άλλα Ταμεία με πρώτο το ΙΚΑ. Ωστόσο, εκτός απ' την κάλυψη των Ταμείων, προβλέπει και άμεσες πληρωμές απ' τους ασθενείς ή όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή εκτός από μέσο αφαίμαξης των ασθενών, η ολοήμερη λειτουργία ωθεί και στην ιδιωτική ασφάλιση για να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στην απογευματινή λειτουργία.

 Πηγή: "Ριζοσπάστης"