Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα 27/3/2008 πραγματοποιήσαμε διαμαρτυρία στον χώρο και τον χρόνο που το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ επέλεξαν για να διαφημίσουν την εμπλοκή τους στην υπόθεση της Πρόληψης, στην ενημερωτική ημερίδα του ΟΚΑΝΑ για την Πρόληψη στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας.

Απαιτήσαμε να μιλήσουμε με τον Υπουργό Υγείας!

Είναι έκδηλη αγανάκτηση μας όταν το τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες δηλώσεων και ενεργειών που αμφισβητούν την σημαντικότητα του έργου μας ή ακόμη και την ύπαρξη του.
Πριν από 2 χρόνια βιώσαμε το κλείσιμο του επίσημου φορέα συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για την εκπαίδευση –κυρίως - των στελεχών πρόληψης, πριν από δύο μήνες διαβάσαμε στο τύπο ότι αναστέλλεται η λειτουργία του ΕΚΤΕΠΝ του φορέα που αξιολογούσε και καταδείκνυε τα αποτελέσματα του έργου μας.

Εδώ και δυο χρόνια βιώνουμε ουσιαστικά στασιμότητα στην χρηματοδότηση των Κέντρων από τον ΟΚΑΝΑ, γεγονός που έχει πλέον ορατή συνέπεια το ενδεχόμενο μη ανανέωσης της σύμβασης με την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΚΕΔΚΕ μας δηλώνει σε όλους του τόνους ότι η μη εξόφληση των οφειλών από τον ΟΚΑΝΑ σημαίνει μη συνέχιση της χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους της Αυτοδιοίκησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσα Κέντρα συνεχίσουν να λειτουργούν για λίγο ακόμα διάστημα θα το οφείλουν σε χρηματοδότηση από τοπικούς φορείς. Τα άλλα θα αναστέλλουν την λειτουργία τους το ένα μετά τα ο άλλο. Αν δεν παρέμβει κάποιος αποφασιστικά το πρωτοποριακό δίκτυο της Πρωτογενούς Πρόληψης θα πάψει να υφίσταται.

Ήδη το Κ.Π. Δυτικής Αθήνας (Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι), έχει ουσιαστικά αναστείλει τις δράσεις του, ενώ για δύο, τρεις και τέσσερις πλέον μήνες παραμένει απλήρωτο το προσωπικό σε αρκετά Κ. Π. (π.χ. Ν. Δωδεκανήσου- Κως)

Τα ψίχουλα δεν λύνουν το πρόβλημα. Ήδη η καθυστέρηση της χρηματοδότησης από τον ΟΚΑΝΑ με βάση τους προϋπολογισμούς των Κ. Π. ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια Ευρώ.

Και το πιο ανησυχητικό, ο επίσημος φορέας υποστήριξης του θεσμού της πρόληψης, ο ΟΚΑΝΑ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας κωφεύουν.

Και ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλου, θα συνδεθεί μελλοντικά η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης με αξιολόγηση κόστους – οφέλους της λειτουργίας τους! Πότε; όταν το ίδιο το κράτος τα σπρώχνει στην παρακμή…

Έχουμε στείλει υπομνήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό και ζητάμε την προσωπική τους παρέμβαση.

Ζητάμε την έμπρακτη συμπαράσταση όλων των συνδικαλιστικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων για τη σωτηρία του έργου των Κέντρων Πρόληψης που είναι ένα έργο υπέρ των αξιών της Ζωής και της Ανθρώπινης Επικοινωνίας!

Ζητάμε την ενεργό προσωπική εμπλοκή συγγραφέων, καλλιτεχνών, αθλητών, όλων των καθημερινών αγωνιστών της Ζωής, γιατί το έργο των Κέντρων Πρόληψης, σε κάθε γειτονιά πόλη ή χωριό καθημερινά δίνει σχήμα στα όνειρά τους για έναν κόσμο Χρωμάτων, Δημιουργικότητας, Λέξεων και όχι Αφασίας, Αλληλεγγύης, Ομαδικότητας, αλλά και Σεβασμού της Μοναδικότητας!

Διεκδικούμε:

1. Άμεσα

Την επαρκή και σύμφωνα με τις ανάγκες των Κέντρων χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Δημόσιες Πηγές που έχουν προβλεφθεί (ΟΚΑΝΑ – ΚΑΠ), παρά την αποσπασματικότητά τους. Είναι αναγκαία για την επιβίωση της δουλειάς μας!

2. Πάγια και σθεναρά

Νομοθέτηση των Κέντρων Πρόληψης ως Αυτοδιοικούμενων Οργανισμών Δημόσιου Χαρακτήρα με πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Εργασιακή εξασφάλιση όλου του υπάρχοντος προσωπικού.

Ενιαίο Δημόσιο Δίκτυο Πρόληψης με Πιστοποίηση των στελεχών και των Κέντρων Πρόληψης ως Φορέων Πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας.

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ