Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Τι προβλέπει η τροπολογία για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατατέθηκε τροπολογία στο σχέδιο νόμου "Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους αποχωρούντες από την υπηρεσία δικαστικούς λειτουργούς", που προβλέπει την ένταξη ορισμένων ειδικοτήτων των μονίμων υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).


Συγκεκριμένα στη τροπολογία :

1.Προβλέπεται θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας για τους άνδρες και 53ου για τις γυναίκες.
2.Στο προσωπικό που υπάγεται στις διατάξεις ΒΑΕ χορηγείται επιδομα ειδικής απασχόλησης, που υπολογίζεται και στις συντάξιμες αποδοχές.
3.Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος στα ΒΑΕ είναι να έχει συμπληρώσει 15 συντάξιμα έτη και να έχει υπηρετήσει αποκλειστικά στη θέση αυτή τουλάχιστον 12 έτη, από τα οποία τα 3 κατά τα τελευταία 13 έτη πριν από τη συμπλήρωση του αναφερόμενου ορίου ηλικίας(58ο-53ο) και να καταβάλει την ειδική πρόσθετη εισφορά 4,3% επι του βασικού μισθού και επί του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, αναδρομικά από τότε που διορίσθηκε ή μονιμοποιήθηκε.
4.Το προσωπικό που ήδη υπηρετεί σε αυτά τα επαγγέλματα μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή του στα ΒΑΕ και τότε του παρέχεται πλασματικός χρόνος. Σ΄αυτή την περίπτωση τους χορηγούνται μέχρι 3 επί πλέον μισθολογικά κλιμάκια και το επίδομα ειδικής απασχόλησης εντάσσεται στο συντάξιμο μισθό τους.
5.Όσοι απο τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους δεν επιλέξουν τη συνταξιοδότησή τους με το καθεστώς των ΒΑΕ , η τελική σύνταξή τους θα υπολογιστεί με προσαύξηση 0,35% για κάθε έτος υπηρεσίας τους στις αναφερόμενες ειδικότητες των ΒΑΕ.
6.Το προσωπικό που έχει προσληφθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, πρέπει μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευσή του να υποβάλλει αίτηση, καταβάλλοντας και την πρόσθετη ειδική εισφορά, αναδρομικά , για το χρονικό διάστημα από 8/4/1999 έως και την ημερομηνία αίτησης και εφεξής.
7.Σε όσους υπηρετούσαν αποκλειστικά και πριν από την 8/4/1999 στις αναφερόμενες ειδικότητες που υπάγονται στα ΒΑΕ, χορηγείται για κάθε 7 χρόνια πραγματικής απασχόλησης και μέχρι την 8/4/1999, ένας χρόνος πλασματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
8.Το προσωπικό που υπάγεται στις διατάξεις των ΒΑΕ λαμβάνει μετά τη συμπλήρωση 5 ετών πραγματικής υπηρεσίας 1 μισθολογικό κλιμάκιο bonus , μετά τη συμπλήρωση 10 ετών πραγματικής υπηρεσίας άλλο 1 μισθολογικό κλιμάκιο και με τη συμπλήρωση 15 ετών πραγματικής υπηρεσίας στα ΒΑΕ ακόμη 1 μισθολογικό κλιμάκιο.
9.Οσοι επιλέξουν να παραμείνουν στην εργασία και μετά το 58ο και 53ο αντίστοιχα έτος της ηλικίας τους , θα έχουν προσαύξηση στη σύνταξή τους κατά 0,35% για κάθε έπιπλέον έτος παραμονής τους στην υπηρεσία, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται στα ΒΑΕ.

Την τροπολογία μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.