Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Οι Νοσοκομειακοί γιατροί της Ηπείρου σε επίσχεση εργασίας από 14 Μάρτη.

Σε μια δύσκολη περίοδο ,που όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν την αντιασφαλιστική επιδρομή της κυβέρνησης ,οι Νοσοκομειακοί γιατροί πανελλαδικά έχουν επιπρόσθετα το πρόβλημα της καταβολής του ποσού της υπερωριακής τους απασχόλησης από τον Δεκέμβρη του 2007!!!
Αυτό έχει οδηγήσει σχεδόν όλες τις περιφερειακές ενώσεις των Νοσοκομειακών γιατρών της χώρας σε επίσχεση εργασίας από τις 11 Μάρτη.
Στην ίδια διαδικασία εισέρχονται και οι Νοσοκομειακοί Γιατροί της Ηπείρου από Παρασκευή 14 Μάρτη. Η μεγάλη τους πλειοψηφία που ζει από το μισθό και την εξοντωτική υπερωριακή απασχόληση και όχι από τα μαύρα χρήματα της παραοικονομίας που κάποιοι εισπράττουν, έχουν πλέον φτάσει στα όριά τους.
Οι Νοσοκομειακοί γιατροί εκτός των άλλων αιτημάτων μας, εδώ και χρόνια ζητάμε ρύθμιση του εργασιακού χρόνου με μείωση των εξοντωτικών ωρών εργασίας. Αυτό σημαίνει κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των γιατρών , αξιοπρεπείς μισθούς, ώστε η υπερωριακή απασχόληση να μην αποτελεί «κίνητρο» αύξησης των αποδοχών, ουσιαστικές αλλαγές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας( ανεξάρτητα τμήματα επειγόντων, δημόσιο σύστημα περίθαλψης κ. α. )
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί η κυβέρνηση ,που εκτός των άλλων είναι εκτεθειμένη στην Ε.Ε. και ο κ. Αβραμόπουλος, σημαίνον στέλεχός της , δεν λύνουν αυτό το πρόβλημα.
Η απάντηση είναι απλή. Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά ένα δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην «ιδιωτική πρωτοβουλία».
Για αυτό αναβάλλει από χρόνο σε χρόνο αυτή τη ρύθμιση ,δεν καλύπτει τις απαιτούμενες θέσεις, ενώ προσπαθεί με υποσχέσεις και τερτίπια να πείσει τους Νοσοκομειακούς γιατρούς να αποδεχθούν το «επίδομα εφημέρευσης» ,καταργώντας την έννοια της υπερωριακής απασχόλησης και απαλλάσσοντας τον εαυτό της από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της για την προάσπιση της υγείας των πολιτών.
Η μη καταβολή των δεδουλευμένων χρησιμοποιείται για να μας πιέσει να υπογράψουμε άρον –άρον μια συμφωνία που θα μας εξοντώσει εργασιακά και θα διαλύσει ουσιαστικά το σύστημα εφημέρευσης των Νοσοκομείων.
Κατεβαίνουμε σε επίσχεση εργασίας ζητώντας τα αυτονόητα, δηλαδή την πληρωμή των δεδουλευμένων μας και καλύπτουμε τα Νοσοκομεία για τα έκτακτα περιστατικά. Καλούμε την ανάλγητη κυβέρνηση εδώ και τώρα να πληρώσει αυτά που οφείλει και να μην το παίζει Πόντιος Πιλάτος και υπερασπιστής των κοινωνικών αγαθών, διότι είναι η μόνη υπεύθυνη που μας ωθεί σε αυτή την έσχατη λύση .
Ταυτόχρονα οι Νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στις απεργιακές κινητοποιήσεις με κορύφωση αυτή της 19 Μάρτη μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να ανατρέψουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, που η κυβέρνηση θέλει εσπευσμένα να περάσει.
Ζητάμε από όσους έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες μας ,να δείξουν κατανόηση, αλληλεγγύη και ενεργό στήριξη. Να μην ενισχύσουν με την στάση τους όσους θα τους υποσχεθούν έναντι «αμοιβής-φακελάκι» να τους λύσουν το πρόβλημα.
Να είναι σίγουροι ότι οι Νοσοκομειακοί γιατροί της Ηπείρου, όπως και παλαιότερα έπραξαν θα είναι συνεπείς με το κοινωνικό τους καθήκον και θα βρουν τρόπους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όσους έχουν ανάγκη.
Άλλωστε η υπεράσπιση στη πράξη ενός συστήματος υγείας δημόσιου και δωρεάν για όλους ήταν πάντα στις προτεραιότητες μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου