Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Τρία Σχόλια

...Σήμερα-αύριο φτάνει νέο φιρμάνι από τον κ. Καλογερόπουλο στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Τι λέει; Να σας πω πρώτα τι δεν λέει: δε λέει πότε και πώς θα πληρώσουν τα Νοσοκομεία εφημερίες. Λεει όμως ότι η επίσχεση εργασίας "είναι αμφισβητούμενο κατά πόσο μπορεί να ασκηθεί από εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα" και επικαλείται την 2547/1990 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.
Τρία σχόλια:
ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΩΤΟ
Φρονίμως ποιών ο κ. Καλογερόπουλος δεν λέει ότι η επίσχεση είναι παράνομη. Λέει ότι είναι αμφισβητούμενη. Πού εδράζεται η αμφισβήτηση; στο επιχείρημα που μόνο γέλια προκαλεί, δηλαδή ότι το Δημόσιο είναι αξιόχρεος οφειλέτης!! Πόσο αξιόχρεος είναι το αποδεικνύει η περίπτωσή μας. Μας οφείλει 3,5 μηνών εφημερίες, δηλαδή περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η επίκληση απόφασης του ΣτΕ που χρονολογείται από το 1990 δείχνει το αδιέξοδο να βρεθεί αξιόπιστη νομολογία, ώστε να στηριχθεί η επιδίωξη να κηρυχθούν οι επισχέσεις παράνομες και καταχρηστικές. Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται στην περίπτωση ενός μηχανικού που εξαφανίστηκε από την υπηρεσία του για ένα χρόνο και εκ των υστέρων ισχυρίστηκε ότι έκανε επίσχεση. Η απόφαση ελήφθη με βάση το προηγούμενο Σύνταγμα και τον προηγούμενο Δημόσιοϋπαλληλικό Κώδικα, κυρίως όμως ελήφθη σε μιά εποχή που όντως το Δημόσιο εθεωρείτο για τη νομολογία αξιόπιστο και αξιόχρεο. Έκτοτε εκδόθηκαν δεκάδες αποφάσεις κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, διότι ακριβώς υπό το πρίσμα της Ευρωπαίκης νομολογίας οι διάδικοι (Δημόσιο-πολίτης) θεωρούνται ισότιμοι. Να θυμίσω κατάσχεση οικοπέδου νοσοκομείου για οφειλόμενες αμοιβές προς τους γιατρούς πρό 4ετίας, όπως και δεκάδες άλλες παρόμοιες αποφάσεις.
Εν πάσει περιπτώσει, αν νομίζει το Υπουργείο ότι ενώ μας χρωστάει θα μας σύρει στα δικαστήρια ας το κάνει, ώστε το ίδιο να οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο και η συμμαχία των προθύμων που σιωπά προκλητικά (αν δεν συνδαυλίζει κιόλας) να οδηγηθεί στο πλήρες ρεζίλεμα.
ΣΧΟΛΙΟ ΤΡΙΤΟ
Θα συνεχίσουμε τις επισχέσεις σε όλα τα Νοσοκομεία διεκδικώντας κατ΄ ελάχιστον αποπληρωμή εφημεριών Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου και χωρίς διαχωρισμούς σε ειδικούς και ειδικευόμενους. Οι ισχυρισμοί ότι τάχα επίσχεση μπορούν να κάνουν μόνο οι ειδικευόμενοι, πέραν του ότι δεν έχουν πλέον βάση, εμπεριέχουν ένα τεράστιο κίνδυνο: να οδηγήσουν τα Νοσοκομεία σε πλήρη κατάρρευση ελλείψει ειδικευομένων και τους γιατρούς σε εμφύλιες διαμάχες.
Δημήτρης Βαρνάβας-Μέλος στη Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ