Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Συζήτηση στη Βουλή για τη τροπολογία Αβραμόπουλου που παρατείνει τον εργασιακό μεσαίωνα των γιατρών.



Σήμερα στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τα λιμάνια («Κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π. Α.Ε.) και Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.), ρυθμίσεις για το προσωπικό της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. και άλλες διατάξεις»)-έγιναν και παρεμβάσεις από αρκετους βουλευτές (Νασιώκας, Χάϊδος, Ράπτη, Σκουλάς, Λαμπίρης, Λεβέντης,Τσούκαλης,Τιμοσίδης)για την τροπολογία Αβραμόπουλου που παρατείνει την αναστολή των Προεδρικών Διαταγματων (Π.Δ.) για το ωράριο εργασίας των γιατρών.


Στηλιτεύθηκε η τακτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης για τις συνεχείς αναστολές εφαρμογής των Π.Δ., η μη λήψη ουσιαστικών μέτρων τόσο για την επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων σε προσωπικό όσο και για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού,η λογοκοπία του Υπουργού Υγείας και η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών και υπερωριών μη ιατρικού προσωπικού.

Πολλοί βουλευτές δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία.


Εχέι όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την απάντηση του Υφυπουργού Υγείας Γεωργίου Παπαγεωργίου την οποία και παραθέτουμε αυτούσια από τα Πρακτικά της Βουλής(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΓ΄
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008)


...ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας ευχαριστούμε, κύριε Λιμπέρη. Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου για μία σύντομη παρέμβαση. Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κατ’ αρχήν, να διευκρινίσουμε ότι η τροπολογία δεν ήρθε για συζήτηση πραξικοπηματικά, αλλά μετά από συνεννόηση με το Προεδρείο της Βουλής, μια και ο Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα, το δικαίωμα -κάτι που είναι συνηθισμένο- όταν πρόκειται για θέματα επείγοντα ή σοβαρά, αυτά να έρχονται σε νομοσχέδια που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο της τροπολογίας.

ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Γιατί είναι επείγον το θέμα, κύριε Υπουργέ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εγώ δεν σας διέκοψα, κύριε Λαμπίρη. Αυτό κάνετε κάθε φορά εσείς, αλλά και άλλοι συνάδελφοι απ’ αυτή την πλευρά. Για ό,τι δεν σας αρέσει σαν απάντηση, επιχειρείτε με τη διακοπή να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις. Ακούστε, λοιπόν. Το Προεδρείο της Βουλής, λοιπόν, έκρινε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα και ότι θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή, έτσι ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία σ’ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι λειτουργίας των νοσοκομείων, που είναι οι εφημερίες των γιατρών. Εκτός και αν εσείς δεν θεωρείτε –και μάλλον δεν θεωρείτε- σοβαρό το θέμα των εφημεριών των γιατρών των νοσοκομείων και γι’ αυτό με την αρνητική σας θέση θέλετε να «πυρπολήσετε» την όλη διαδικασία συζήτησης, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι απαραίτητο, αφού η δική σας πλευρά, η δική σας συνδικαλιστική παράταξη, έχει συμφωνήσει στο κείμενο δέκα σημείων για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, την πρώτη μετά από είκοσι δύο χρόνια εφαρμογής του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και έρχεστε να κουβεντιάσουμε την τροπολογία για μία παράταση λίγων μηνών, όταν οι ίδιοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και στην κατάθεση που έγινε παραμονές των Χριστουγέννων –αλλά δεν είχε την τύχη λόγω της γνωστής πορείας της συζήτησης- αγωνιάτε για το πότε θα ψηφιστεί, ενώ όταν έρχεστε στην Αίθουσα και σας βλέπουν οι ψηφοφόροι σας ή οτιδήποτε άλλο, λέτε διαφορετικά πράγματα. Όλες, λοιπόν, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, πλην μιας…

ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Από τον Δεκέμβριο…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Λαμπίρη, σας παρακαλώ πολύ. Δεν σας διέκοψε κανένας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

…έχουν συμφωνήσει στο κείμενο των δέκα σημείων, έτσι ώστε για πρώτη φορά να πάμε σε κλαδική σύμβαση. Επειδή, λοιπόν, μέσα στο τελικό σύμφωνο υπάρχει και η δυνατότητα ενσωμάτωσης ενός μεγάλου ποσοστού από της εφημεριακές αποδοχές στις υπάρχουσες τακτικές αποδοχές, ώστε αυτές να αποτελέσουν τη νέα βάση του μισθολογίου -για πρώτη φορά μετά από είκοσι τρία χρόνια που κόπτεστε, αλλά ποτέ δεν το κάνετε- γι’ αυτό και αφήνουμε τη δυνατότητα παράτασης για το δεύτερο εξάμηνο, ώστε αν υπάρξει αυτή η συμφωνία, να ενσωματωθεί. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχε κατατεθεί η τροπολογία και ότι θα συζητούνταν. Επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως πρόβλημα και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είναι σύμφωνο. Επίσης, έχει πάρει και τη σχετική ομόφωνη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο των νοσοκομειακών γιατρών -θα καταθέσω στα Πρακτικά και την επιστολή που έστειλε η Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών και σε μας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο- έτσι ώστε αυτή η τυπική διαδικασία να ολοκληρωθεί και να έχουμε τη χαρά για πρώτη φορά να έχουμε κλαδική σύμβαση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που μας προσαρμόζει και στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά –ας μην κρυβόμαστε- κάνει και πιο αξιοπρεπείς τις σχέσεις εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι μέχρι σήμερα τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Όσον αφορά για τις προσλήψεις, το επαναλαμβάνετε συνέχεια, ενώ το έχετε ελέγξει, διότι κατετέθησαν τα σχετικά έγγραφα από συζήτηση στα Πρακτικά. Συμφωνήσαμε για τεσσεράμισι χιλιάδες γιατρούς με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το 2007, 2008 και 2009. Ήδη το 2007 έχουν προσληφθεί χίλιοι διακόσιοι ειδικευόμενοι γιατροί, κάτι που ξέρετε πάρα πολύ καλά. Είμαστε στην τελική συνεννόηση για τον αριθμό του έτους 2008. Και σας πληροφορώ ότι θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός απ’ αυτούς που έχουμε κάνει συμφωνία. Όσον αφορά για το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο ειπώθηκε, αλλά οι συνάδελφοι έφυγαν –και δεν θέλω να πω ότι δεν ήθελαν να ακούσουν την απάντηση- και εδώ κατετέθη όχι από το Υπουργείο, αλλά από έγγραφα του ΑΣΕΠ ότι οι προσλήψεις για το 2004, 2005, 2006 και 2007 είναι εννέα χιλιάδες επτακόσιες. (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)Επίσης, οι συνταξιοδοτήσεις είναι τρεις χιλιάδες διακόσιες. Άρα, μιλάμε για…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε. Δεν είναι το αντικείμενό μας ο απολογισμός στον τομέα υγείας, ο οποίος είναι όντως πλούσιος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όμως, αυτά αποφεύγετε να τα πείτε, ενώ έχουμε απαντήσει επανειλημμένα και σε σας σε επίκαιρες ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αν θέλετε, λοιπόν, την ομαλή πορεία προς τη συμφωνία, κύριε Πρόεδρε, ψηφίστε την τροπολογία, για την οποία αγωνιάτε -και μην μου διαψεύδετε- στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις για το πότε θα ψηφιστεί. Ευχαριστώ πάρα πολύ.



ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ.

1.Ο Υφυπουργός επισημαίνει την συμφωνία της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο κείμενο δεκα σημείων για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης

2.Ο Υφυπουργός αδειάζει του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λέγοντάς τους ότι άλλα λένε για τη τροπολογία από τα έδρανα του κοινοβουλίου και άλλα στις κατ' ιδίαν συζητήσεις .
Καταψηφίζουν την τροπολογία σήμερα ενώ αγωνιούσαν για το πότε θα ψηφιστεί πριν2-3 μήνες.

3.Ο Υφυπουργός ισχυρίζεται ότι όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις -πλην μιας- έχουν συμφωνήσει στο κείμενο δέκα σημείων για τη υπογραφή κλαδικής σύμβασης.Μέγα παραμύθι!

4.Ο Υφυπουργός ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο όπως επισημαίνει είναι σύμφωνο .

5.Ο Υφυπουργός ισχυρίζεται ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) .Τελικά δεν καταλάβαμε. Ομόφωνη σε τί; Στην υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης; Ψέμμα! Στην ανάγκη κατάθεσης τροπολογίας αναστολής εφαρμογής των Π.Δ.; Επίσης ψέμμα!

6.Ο Υφυπουργός επαναλαμβάνει ότι συμφώνησε το Υπουργείο με τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς για 4500 προσλήψεις γιατρών για το 2007,2008,2009 και ισχυρίζεται ότι ήδη προσελήφθησαν μέσα στο 2007 χίλιοι διακόσιοι ειδικευόμενοι.

Ρωτάμε:Δηλαδή με τους ειδικευόμενους θα καλύψει του Υπουργείο τις 45οο προσλήψεις;

7.Για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι οι προσλήψεις για το νοσηλευτικό προσωπικό συνολικά για τα έτη 2004,2005,2006,2007 είναι εννέα χιλιάδες επτακόσιες. Όχι, που μας έλεγε ο κ. Αβραμόπουλος για κάτι 14500 σε ένα έτος ...και διάφορα άλλα τέτοια γραφικά!




Μετά από όπλα αυτά, δεν μπορούμε να σας πούμε με ακρίβεια ...πόσο μεγάλωσε η μύτη του κ.Υφυπουργού!