Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

ΓΡΑΜΜΑ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Αγαπητοί συμπολίτες,
Είμαι άνεργος συμβασιούχος με 50 μήνες περίπου προϋπηρεσία στον δήμο Πρέβεζας ως εργάτης στην καθαριότητα.
Πρόσφατα διάβασα ένα ανυπόγραφο κείμενο στην εφημερίδα «ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ» Αρ. φύλου 8868 με τίτλο «Λόφοι τα σκουπίδια… απαράδεκτη εικόνα της πόλης» στην τελευταία σελίδα της και θεώρησα σωστό να απαντήσω ως πρώην εργαζόμενος στην καθαριότητα. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο άρθρο αφήνει σκόπιμα να εννοηθεί ότι το μόνο πρόβλημα είναι η μυρωδιά και η συσσώρευση σκουπιδιών γύρω από τους κάδους απορριμμάτων και ότι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για όλη αυτή την κατάσταση είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που δεν κάνουν την αποκομιδή και χαλάνε την εικόνα της πόλης.
ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ!
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ είναι το συγκεκριμένο κείμενο.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ δεν είναι η εικόνα της πόλης αλλά τα μέτρα της κυβέρνησης για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ! Και το Ασφαλιστικό ΔΕΝ ΦΟΡΑ ΜΟΝΟ τους εργάτες καθαριότητας στους δήμους, αλλά γενικά ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους είτε ανήκουν στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Ο συντάκτης του κειμένου προσπαθεί με γκεμπελικές μεθόδους να ρίξει όλες τις ευθύνες σε έναν εργασιακό κλάδο. Αναφέρεται σε πολίτες που τάχα παραπονιόνται για το που θα φτάσει αυτή η κατάσταση.
Δηλαδή τι πρέπει να γίνει άμεσα; Να σπάσουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα την απεργία τους; Ή να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΜΕΤΡΑ για το ασφαλιστικό;
Δηλαδή «πειράζει» η απαράδεκτη εικόνα της πόλης, όταν όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει μια σωστή προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος των απορριμμάτων που να τηρεί όλες τις σωστές και νόμιμες προδιαγραφές με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει όλος ο νομός με παράνομες χωματερές, όταν όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για να σταματήσει η καταστροφή του Αμβρακικού;
Είναι πολύ εύκολο ν ασκεί κάποιος κριτική αλλά προτού αρχίσει να εκτοξεύει κατηγορίες δεξιά και αριστερά καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε τι έχουμε κάνει όλοι μας για να καλυτερέψει η εικόνα την πόλης μας.
Στο άρθρο δε λέγεται ΤΙΠΟΤΑ γι’ αυτούς τους ανθρώπους που ξυπνάνε από τα άγρια χαράματα για να ξεβρομίσουν την πόλη. Δεν αναφέρεται ΤΙΠΟΤΑ για τις απαράδεκτες συνθήκες της δουλειάς τους. Ότι αγωνίζονται για να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ότι κινδυνεύουν να κολλήσουν σε καθημερινή βάση ηπατίτιδα και διάφορες άλλες ασθένειες, ότι δεν εμβολιάζονται. Ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό πρόωρων θανάτων στο χώρο με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν ούτε στη σύνταξη να βγούνε. Σας καλώ όλους να έρθετε στην απαράδεκτη χωματερή του Κούκου ώστε να δείτε από κοντά τι τραβάνε χειμώνα, καλοκαίρι οι συνάδελφοι μου. Προσωπικά έχω δουλέψει στην καθαριότητα και ξέρω από πρώτο χέρι τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι. Τους ξέρω όλους με τα μικρά τους ονόματα και τους πονάω γιατί ξέρω ότι στο τέλος αυτοί μόνοι τους θα μαζέψουν όλο αυτό τον όγκο σκουπιδιών. Από την πλάτη τους θα περάσει. Θα τους βγει κυριολεκτικά η πίστη! Νομίζετε ότι αυτό θέλουν; Όχι φυσικά, αλλά δεν έχουν άλλο τρόπο να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Η ΑΠΕΡΓΙΑ είναι το μόνο όπλο που τους απέμεινε. Την προσπάθεια που έχουν αναλάβει αρκετοί να βγάλουν «λάδι» την κυβέρνηση που πετάει στα σκουπίδια τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν θα την αφήσουμε να περάσει! Εγώ όπως και οι χιλιάδες απεργοί από όλους τους εργασιακούς κλάδους συμπαραστέκομαι στο δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μου για αξιοπρεπή εργασία, μισθό και σύνταξη.
ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ. ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!
Και σκεφτείτε: Η μπόχα τη σήψης και της διαφθοράς, της ζαχοπουλιάδας και των σκανδάλων είναι πολύ πιο έντονη από την μπόχα των σκουπιδιών. Η τελευταία κάποια στιγμή θα φύγει, η πρώτη;

Σ. Ρ.
Εποχικός εργαζόμενος στην καθαριότητα, μέλος της απεργιακής επιτροπής αγώνα.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ.
Λίγες ώρες μετά η ΠΟΕ-ΟΤΑ ...ανέστειλε τις κινητοποιήσεις