Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ελιγμοί Α. Γεωργιάδη για εκτόνωση της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση.



Όπως και ο "διάλογος" με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που επέλεξε ( με τη βοήθεια και υπόδειξη του Σαμαρά)  τις τελευταίες ώρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έτσι και οι νέες   "τροποποιημένεςθέσεις της  για τις διαθεσιμότητες των οδηγών αλλά και άλλων κλάδων των νοσοκομείων   (όπως αυτές διατυπώθηκαν σήμερα σε αντιπροσωπεία των οδηγών αλλά και της ΠΟΕΔΗΝ ), δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά επικοινωνιακές κινήσειςγια να κάμψουν τις αντιδράσεις και τη δυναμική που αναπτύσσεται στο κίνημα των υγειονομικών και της ίδιας της κοινωνίας, ιδιαίτερα μέσα από τις κοινές δράσεις και συντονισμούς των πρωτοβάθμιων  σωματείων και φορέων αλλά και απλών πολιτών.
Πριν 6 μέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέσω των κατά τόπους ΔΥΠε ζητούσε:
«Παρακαλούμε όπως αποστείλετε ΑΜΕΣΑ επί των ήδη σταλθέντων στην Υπηρεσία μας πινάκων  τα στοιχεία του προσωπικού που υπηρετεί στους κλάδους ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ, ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥ (ειδικότητας ΟΔΗΓΩΝ) και ΔΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ, ταυτοποιώντας παράλληλα  τη θέση με τον υπάλληλο που την κατέχει, συμπληρώνοντας (ανά εγγραφή) τα εξής επιπλέον στοιχεία: AΦΜ, ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ και ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ.

Επιπλέον στους  αποστελλόμενους πίνακες θα πρέπει να προστεθούν  στήλες με πλήρη καταγραφή των υπηρετούντων  στις κάτωθι περιπτώσεις  

  •  υπάλληλοι που εμπίπτουν στις διατάξεις περί εξαιρέσεων (παρ. Δ του άρθρου 90 του Ν.4172/13
  •  υπάλληλοι οι οποίοι εξαιρούνται αλλά οι θέσεις τους  καταργούνται αυτοδίκαια λόγω υπαγωγής τους στις διατάξεις του άρθρου 125 του Ν.4199/13,  δηλαδή κατάργηση όλου του κλάδου (κενών θέσεων και καλυμμένων, αφορά μόνο στους κλάδους ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ και ΔΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ).
Οι πίνακες θα φέρουν σε κάθε σελίδα τους μονογραφές και ως τελικούς υπογράφοντες θα φέρουν τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προσωπικού, τον Διοικητικό Δ/ντή και τον Διοικητή ή τον Αναπληρωτή Διοικητή.

Τα παραπάνω πρέπει να αποσταλούν στην Υπηρεσία μας, απαραίτητα μέχρι την Τετάρτη 11/12/2013 και ώρα 10:00 και παράλληλα σε έντυπη μορφή (ενυπόγραφα) με COURIER».

Σήμερα ο υπουργός Υγείας μίλησε για προσωρινό πάγωμα της διαδικασίας που οδηγούσε σε διαθεσιμότητες των οδηγώνεπισημαίνοντας  ότι το σχέδιο διαθεσιμότητας  δεν έχει εγκαταλειφθεί και θα επανέλθει μετά τις γιορτές. Απλώς, όπως ανέφερε, δεν θα καταργηθεί ο κλάδος αλλά σε διαθεσιμότητα θα τεθεί ένα μέρος των οδηγών, αφού κάποιοι θα χρειαστεί να παραμείνουν στα Νοσοκομεία για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες σε αυτά. Μάλιστα ήταν σαφής, ότι οι οδηγοί που δεν θα παραμείνουν στα Νοσοκομεία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, με στόχο όπως ανέφερε να μεταφερθούν αργότερα στο ΕΚΑΒ, ενώ η επιλογή των διαθεσίμων θα γίνει μέσω αξιολόγησης.
Αστείες και οι  αιτιολογήσεις που ανέφερε σήμερα  για την καταγραφή και ανάλογη άμεση  αίτηση αποστολής στοιχείων, από το υπουργείο του   για το προσωπικό των υποστηρικτικών υπηρεσιών που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, δηλαδή ΥΕ Φυλάκων – Νυχτοφυλάκων και ΥΕ Προσωπικό καθαριότητας (ΥΕ Καθαριστριών, ΥΕ Πλυντηρίων, ΥΕ Πρεσσαδόρων-Σιδερωτών).

Τι πραγματικά συμβαίνει;
Κατά την άποψή μας ο Α. Γεωργιάδης άρχισε να έρχεται αντιμέτωπος στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας στην Υγεία  με ένα αρκετά διαφορετικό  κίνημα από αυτό που αντιμετώπισε στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας κινητικότητας σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τούτη τη φορά είχε απέναντι του ένα  καλύτερα ( πάντα συγκριτικά)  οργανωμένο κίνημα υγειονομικών,  πολύ πιο υποψιασμένο, καλύτερα   συντονισμένο από τα κάτω σε επίπεδο πρωτοβάθμιων σωματείων, με αρκετά σωματεία ( κυρίως της περιφέρειας)  να έχουν μια καλή γείωση με τις τοπικές κοινωνίες και τον πληθυσμό τους. Ένα κίνημα πιο ριζοσπαστικό στα αιτήματά του , αν θέλετε και πιο  "απειλητικό". Τελικά ένα κίνημα που είχε διδαχθεί και είχε αρχίσει να βγάζει συμπεράσματα από τα αδύνατα και δυνατά του σημεία από τη  σύγκρουση  στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας στην υγεία.
Για να μην πολυλογούμε: ο Γεωργιάδης και η κυβέρνηση μάλλον ( ας το πούμε κι ας θεωρηθεί υπερβολή) αιφνιδιάστηκαν από τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην Υγεία και των τοπικών κοινωνιών, παρά κατάφεραν να αιφνιδιάσουν και να παραλύσουν κάθε αντίδραση. Δεν περνούσε σε ικανοποιητικό βαθμό η προπαγάνδα τους . Εύρισκαν αντιδράσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους της συγκυβέρνησης. Και όσο  περνούσε ο  καιρός και δινόταν το χρονικό περιθώριο στο κίνημα να ανασυνταχθεί  και να συντονιστεί ακόμη καλύτερα από τα κάτω, τα πράγματα θα γινόταν συνεχώς και πιο δύσκολα για την πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση .
Γι αυτό και το θόλωμα των νερών από τον Γεωργιάδη και οι ελιγμοί, οι αναδιπλώσεις  και η αλλαγή στόχων που κάνει τις τελευταίες  ώρες και ημέρες.
Όλα αυτά σκοπό έχουν,  σε συνεργασία και με το κυβερνητικό συνδικαλισμό, να κάμψουν τη δυναμική αυτού του κινήματος, να ενσπείρουν τον εφησυχασμό  για να επανέλθουν δριμύτεροι σε λίγο καιρό
Γι αυτό, καμιά επανάπαυση καμιά αναμονή.  Αντιθέτως, τώρα είναι η ώρα το κίνημα να ανεβάσει τη σύγκρουση με αυτήν την  πολιτική, να αυξήσει στον υπερθετικό βαθμό την πίεση.
Τώρα είναι η ώρα των συντονισμών και των  μαζικών ανατρεπτικών συλλαλητηρίων ενάντια  σε αυτήν την πολιτική, που οδηγεί τη πατρίδα μας και το λαό μας   σε μία δίνη υγειονομικής κρίσης, όπου στη θάλασσα της εξαθλίωσης και της φτώχειας θα επιπλέουν «σωσίβια» πλημμελούς υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης μόνο για όσους μπορούν να πληρώσουν από την τσέπη τους.
 
Εξ άλλου ο ίδιος ο υπουργός στην ίδια συνάντηση εξήγγειλε μετά τις γιορτές το κλείσιμο περιφερειακών Νοσοκομείων και κλινικών. Μάλιστα προσδιόρισε σε 930 τον αριθμό των εργαζομένων από τα περιφερειακά Νοσοκομεία που θα τεθούν αμέσως μετά τις γιορτές σε διαθεσιμότητα.