Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Προϋπολογισμός Υπ. Υγείας: Δραματικές περικοπές στις δαπάνες και τσεκούρι σε Νυκτερινά Κυριακές


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr

Ο προϋπολογισμός του Υπ. Υγείας για το 2014 που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια (δείτε εδώ) προδιαγράφει το καταστροφικό σχέδιο διάλυσης της Δημόσιας Υγείας.
Δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, υγείας, των Νοσοκομείων, των αμοιβών του προσωπικού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νέα δραματική περικοπή στα κονδύλια των Πρόσθετων αμοιβών (νυκτερινά, Κυριακές, αργίες, υπερωρίες, εφημερίες επιστημονικού προσωπικού) ετοιμάζει για το 2014 το Υπ. Υγείας για τα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ.
Συγκεκριμένα από τα 91 εκατομμύρια που είχαν διατεθεί για το 2013 ποσό που ήταν μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012 το Υπ. Υγείας κατεβάζει το ποσό αυτό στα 77 εκατομμύρια.
Μιλάμε δηλαδή για μια νέα μείωση που φτάνει στο 16% !!!
Μάλιστα η μείωση για Νυκτερινά Κυριακές είναι πολύ μεγαλύτερη αφού από τα 70 περίπου εκατομμύρια το ποσό αυτό πέφτει στα 57, μιλάμε  δηλαδή για μείωση περίπου 20%.
Το περίεργο μάλιστα είναι ότι η μείωση συγκεντρώνεται όλη στο ποσό των Νυκτερινών και Κυριακών ενώ το ποσό που προβλέπεται για υπερωριακή απασχόληση σχεδόν παραμένει αμετάβλητο. Προφανώς το Υπουργείο θέλει να συνεχίσει τη γνωστή τακτική για αποζημιώσεις με εφημερεύσεις από το σπίτι σε μια σειρά ειδικότητες αλλά και την χορήγηση υπερωριών σε υμετέρους με αποφάσεις των Διοικήσεων των Νοσοκομείων.

Δείτε τα ποσά που είχαν εγκριθεί για το 2013
Νυκτερινά Κυριακές Υπερωρίες Νοσοκομείων
69.080.000
Πρόσθετες Επιστημονικού προσωπικού
11.420.000
Πρόσθετες ΕΚΑΒ
10.500.000
Σύνολο
91.000.000

Τα αντίστοιχα ποσά για το 2014 είναι στο σύνολό τους 77 εκατομμύρια.
Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι με το ποσό των 77 εκατ. πρέπει να πληρωθεί και ένα μεγάλο μέρος του Δεκεμβρίου του 2013 αφού από την επιχορήγηση του τελευταίου τριμήνου του 2013 περικόπηκαν περίπου 5 εκατ.
Τα ποσά που προβλέπονται για εφημερίες του Ιατρικού προσωπικού παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το 2013 και ανέρχονται στα 242 εκατ. 
Είναι προφανές ότι για την καταβολή των δεδουλευμένων το 2014 τα ποσά που διατίθενται δεν θα επαρκούν για την πληρωμή τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν και να καταβληθούν κάθε μήνα αφού τα οφειλόμενα θα ξεπερνούν το πλαφόν και δεν θα εγκρίνονται από τις υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου.
Το πως θα δουλέψουν τα νοσοκομεία μάλλον παραμένει αδιάφορο για το Υπ. Υγείας. Το ζήτημα είναι αν όλοι εμείς οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη.