Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Υπουργός υπό επιτήρηση ή έτοιμος για "ηρωική έξοδο" ;


Το ανωτερω άρθρο προέρχεται απο την εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή" του Σαββάτου 10 Ιανουαρίου 2009.


Ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα για τα θέματα που αφορούν το χώρο της Υγείας αλλά και την πολιτική τύχη του Αβραμόπουλου.

1.Προμήθειες.
2.Προσλήψεις 5500 νοσηλευτών
3.Συλλογική συμφωνία γιατρών -υπουργείου

1. Για τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας ακόμα και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται πλέον ότι το νέο υπερσυγκεντρωτικό σύστημα προμηθειών είναι αδύνατο να "τρέξει" ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις μέχρι τον Ιούνιο. (Διαβάστε εδώ για την κατάσταση στην Επιτροπή προμηθειών Υγείας ).


2.Για τις προσλήψεις των 5500 νοσηλευτών ούτε λόγος να γίνεται.Μόνο μερικές χιλιάδες μέσω των προγραμμάτων stage μπορεί να γίνει λόγος.Δηλαδή μέσω των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (ανασφάλιστοι και με 400 ευρώ-αν και συζητείται η μείωση του χρόνου της σύμβασης  τους, από τους 18 μήνες που είναι σήμερα στους 7 με παράλληλη  ασφάλισή τους  στο ΙΚΑ ) και ορισμένων από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ παλαιότερων ετών.

3.Όσον αφορά τη συλλογική συμφωνία ΟΕΝΓΕ -Υπουργείου Υγείας είναι πλέον πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι η συγκεκριμένη συμφωνία (με τη μορφή και το περιεχόμενο που υπεγράφη) δεν πρόκειται να επικροτηθεί από τη Βουλή και δεν πρόκειται να ισχύσει.Ήταν σαφέστατος ο υπαινιγμός του Υφυπουργού Υγείας Γ.Παπαγεωργίου πριν 2 μέρες στη Βουλή.(διαβάστε εδώ)

Προφανώς κάποια σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί και αυτή που θα ψηφιστεί θα περιλαμβάνει κάποιες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών, θα παραπέμπει στις καλένδες τις περίφημες χιλιάδες προσλήψεων ( εξ άλλου ήδη έχει ανοίξει η διαδικασία με την άμισθη επί εξάμηνο απόκτηση ειδικότητας από τους γιατρούς- για την οποία η ΟΕΝΓΕ  εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος) και θα αναθεωρήσει εκ βάθρων τις διατάξεις της συμφωνίας όσον αφορά την εξέλιξη και το πολυδιευθυντικό. Πιθανόν και σε πρώτη φάση να μη περιλαμβάνει καν τέτοιες αναφορές και το θέμα να παραπεμφθεί σε επόμενη διαπραγμάτευση.