Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Η απάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) στις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας


Απαντητική ανακοίνωση στην ενέργεια του Υπουργείου Υγείας να στείλει στον εισαγγελέα τις απόψεις που εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου το ΔΣ της ΕΕΕΘ ,εξέδωσε το ΔΣ της εταιρείας.



Αθήνα, 26/1/2009

Με έκπληξη διαβάσαμε την απαράδεκτη ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Υπουργείου Υγείας στις 23/1/2009 σχετικά με τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) στα πλαίσια διημερίδας με θέμα «Καμπάνια για τη βελτίωση της επιβίωσης των βαρέως πασχόντων ασθενών με σήψη».

Για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, η ανακοίνωση αναφέρεται απλά και αόριστα σε «δηλώσεις του ιατρού κ. Μαυρομμάτη» και όχι ως όφειλε «στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Εταιρείας εντατικολόγος κ. Μαυρομμάτης, Αναπληρωτής Διευθυντής του ΕΣΥ».

Αποσιωπά όσα στατιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν και παραποιεί όσα ανέφερε ο κος Μαυρομμάτης κατηγορώντας τον ότι μίλησε για «δυνητικούς θανάτους χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση». Τα πραγματικά αξιόπιστα στοιχεία της έρευνας και όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕΕΘ εδόθησαν στους δημοσιογράφους και υπάρχουν στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου, ακόμη και των Εισαγγελικών Αρχών. Αναρωτήθηκε όμως κανείς εάν ο Εισαγγελέας διαπιστώσει ότι πέθανε έστω και ένας ασθενής λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ προς τα που πρέπει να αναζητήσει τις ευθύνες ;

Τον Νοέμβριο του 2007 σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου ο κος Μαυρομμάτης (σαν Πρόεδρος της Εταιρείας των εντατικολόγων πάντα) είχε ανακοινώσει παρόμοια στοιχεία από την προηγούμενη καταγραφή της ΕΕΕΘ για την κατάσταση στις Εντατικές. Τότε το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του αναγνώρισε τη σημασία του προβλήματος των Εντατικών και υποσχέθηκε ότι θα λυθεί μέχρι τα Χριστούγεννα (του 2007 !). Ενα χρόνο μετά έχουν γίνει σαφώς κάποια βήματα, αλλά το πρόβλημα παραμένει οξύτατο. Μια Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία δεν έχει σαν στόχο ούτε να απαξιώσει, ούτε να διαφημίσει τις όποιες κυβερνητικές ενέργειες. Οφείλει αντίθετα να καταδείξει το πρόβλημα και να ζητήσει την επίλυση του από τους αρμόδιους φορείς. Το κοινωνικό σύνολο δεν χρειάζεται ενημέρωση, το ξέρει και το βιώνει το πρόβλημα καθημερινά. Χρειάζεται περισσότερες κλίνες Εντατικής.

Σε ένα μόνο σημείο συμφωνούμε με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Υγείας: «Είναι ώρα να σοβαρευτούμε και να αναλάβει επιτέλους, ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, για τις πράξεις του και τα λεγόμενα του».

Το ΕΣΥ έχει «έντιμους, ικανούς, αποτελεσματικούς και σοβαρούς» εντατικολόγους έτοιμους να συνεργασθούν με τις αρμόδιες αρχές για να λύσουμε και όχι να κρύψουμε το πρόβλημα της ανεπάρκειας κλινών Εντατικής που παραμένει οξύτατο για μια δεκαετία τουλάχιστον. Χρειάζονται όμως να επιδείξουν αντίστοιχες αρετές και οι κρατικοί λειτουργοί.

Το ΔΣ της ΕΕΕΘ

  • Οι επισημάνσεις δικές μας.
  • Την ανακοίνωση πήραμε από την πύλη ygeianet