Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

"Πόκερ" Αβραμόπουλου - Παπαθανασίου για τα χρέη των νοσοκομείων

Αντιγράφουμε από την εφημερίδα "Αυγή":

Πόκερ" Αβραμόπουλου - Παπαθανασίου για τα χρέη των νοσοκομείων 17/01/2009

Μια παρτίδα σκληρού "πόκερ" μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου και Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το θέμα των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους και επιβεβαιώνει το χθεσινό δημοσίευμα της "Α" που έκανε λόγο για "σημάδια εμπλοκής στο θέμα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας".

Ο Δημ. Αβραμόπουλος επιχειρεί να "δεσμεύσει" μέσω ελεγχομένων "διαρροών" στον Τύπο τον Γ. Παπαθανασίου για άμεση καταβολή σε ρευστό του 30% των χρεών προς τους προμηθευτές, αλλά στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η αποπληρωμή του συνόλου των χρεών των νοσοκομείων θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο μέσω ομολόγων.

Σύμφωνα με τις ίδιες "διαρροές" του υπουργείου Υγείας, στην προχθεσινή συνάντηση Παπαθανασίου - Αβραμόπουλου υπήρξε "πακέτο" συμφωνίας των δύο ανδρών για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των χρεών των νοσοκομείων, και μάλιστα στη βάση της καταβολής του 30% σε ρευστό. Όλα αυτά όμως διαψεύδονται κατηγορηματικά από το υπουργείο Οικονομικών. Στενοί συνεργάτες του Γ. Παπαθανασίου, μάλιστα, δηλώνουν επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών εξεπλάγη αρνητικά όταν διάβασε τα χθεσινά δημοσιεύματα μεγάλης μερίδας του Τύπου περί δήθεν "πακέτου" συμφωνίας των δύο ανδρών.

Είναι φανερό ότι ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να εγκλωβίσει επικοινωνιακά τον υπουργό Οικονομικών στη δική του πρόταση για τον τρόπο αποπληρωμής των προμηθευτών. Έτσι, ο Δημ. Αβραμόπουλος εμφανίζει δημοσίως τον Γ. Παπαθανασίου να έχει συμφωνήσει σε πακέτο "μέτρων" για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προκειμένου να τον θέσει αντικειμενικά προ τετελεσμένων. Αλλά η πρόταση του Δημ. Αβραμόπουλου για άμεση καταβολή 1,5 δισ. ευρώ σε ρευστό προς τους προμηθευτές δεν απαιτεί πρωτίστως επικοινωνιακή διαχείριση και υποστήριξη, αλλά δημοσιονομικό έρεισμα, το οποίο όμως δεν είναι ορατό...

Ο υπουργός Υγείας κατόρθωσε, πάντως, να πείσει με αυτόν τον τρόπο τους προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών - μέλη του ΠΑΣΥΠΟΥ να αναστείλουν για δεκαπέντε ημέρες τις κινητοποιήσεις τους... Έτσι, οι προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών αποφάσισαν να μην προχωρήσουν τελικά τη Δευτέρα και την Τρίτη στην προγραμματισμένη απόσυρση των παρακαταθηκών και των εργαλείων τους από τα νοσοκομεία της Αθήνας "ΚΑΤ", Γενικό Κρατικό και "Ευαγγελισμός" και της Βούλας "Ασκληπιείο". Η απόφαση για προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων ελήφθη μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων του ΠΑΣΥΠΟΥ με τον γενικό γραμματέα Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλο - Στράτη.

Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ