Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Επιτροπή Προμηθειών Υγείας: Μια ακόμη ..."φούσκα".

Σχετικά με τη Προμήθειες στα Νοσοκομεία και την εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών έχουμε γράψει και στο παρελθόν (διαβάστε εδώ).
Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας είχε επίσης δηλώσει ότι όλα είναι έτοιμα για την εφαρμογή του νέου συστήματος από την 1η Ιανουαρίου 2009 και πως με τη εφαρμογή του θα εξοικονομούσε σε ετήσια βάση 500 εκατ. ευρώ.
Ενάμιση χρόνο μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου και έσκασε σαν βόμβα η αποκάλυψη της εφημερίδας "Ο Κόσμος του Επενδυτή" του Σαββάτου 27 Δεκεμβρίου 2008 σχετικά με επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Προμηθειών (ΕΠΥ) Β.Αραμπατζή.
Τι λέει ο πρόεδρος της ΕΠΥ;
1.Ότι ενώ ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα πληρώνονται από την ίδια την ΕΠΥ, στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2009 δεν υπάρχει σχετικός κωδικός(ΚΑΕ)!
2. Ότι τα μέλη του ΔΣ της επιτροπής παραμένουν απλήρωτα εδώ και δέκα μήνες , ενώ οφείλονται μισθοί και στους υπαλλήλους!
3.Ότι αυτή τη στιγμή στην ΕΠΥ απασχολούνται 26 εργαζόμενοι , από τους οποίους οι 23 είναι με σύμβαση έργου, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον τριπλάσιοι.Μάλιστα , για ορισμένους ακόμη δεν έχει καν υπογραφεί η σχετική σύμβαση εργασίας!
4. Ότι για να αποδώσει η ΕΠΥ χρειάζεται εξειδικευμένα στελέχη που θα αναλάβουν το έργο της σύνταξης των νέων προδιαγραφών αλλά η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιου είδους συνεργασία!
5. Ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διαχείριση προμηθειών 140 νοσοκομείων χωρίς την ύπαρξη πληροφοριακού συστήματος που θα είναι συνδεδεμένο με τις επτά Υγεινομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και με τα νοσοκομεία.Αυτή τη στιγμή ο έλεγχος των προμηθειών γίνεται με τη βοήθεια μόνο δυο συσκευών fax!
ΣΧΟΛΙΟ (...κακεντρεχές)
...Φεύγω κι αφήνω πίσω μου συντρίμια...