Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Ο Υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα έλθει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο για ψήφιση η Συλλογική Συμφωνία Υπουργείου Υγείας-ΟΕΝΓΕ.

Σήμερα στη Βουλή με αφορμή επερώτηση  Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ο Υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου δήλωσε ότι η Συλλογική Συμφωνία Υπουργείου Υγείας -ΟΕΝΓΕ θα έλθει για κύρωση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.
Άφησε όμως με ένα ιδιαίτερο τρόπο ανοιχτό το θέμα του πολυδιευθυντικού .

Παραθέτουμε το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:

...Η κλαδική σύμβαση είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας δεκαπέντε-είκοσι μηνών, στην οποία συμμετείχα και εγώ, γιατί ήταν από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα ως Υφυπουργός Υγείας. Θεωρώ πως και οι δύο πλευρές και η πλευρά του Υπουργείου Υγείας, αλλά και η πλευρά των συναδέλφων νοσοκομειακών γιατρών, έχουν την ίδια συμμετοχή και συνέβαλαν στον ίδιο βαθμό ώστε να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία, η οποία θα δώσει και λύση στο πρόβλημα των ανωτάτων ωρών απασχόλησης, που υποχρεωνόμαστε –δεχτείτε το- από την ευρωπαϊκή Οδηγία και επιπλέον θα αποτελέσει και τη βάση ενός νέου μισθολογίου, που για περισσότερα από δέκα χρόνια ήταν καθηλωμένο και κανείς δεν συζητούσε. 
Έχουμε καταλήξει, λοιπόν, σ' αυτό το κείμενο που υπεγράφη από τον Υπουργό κ. Αβραμόπουλο και από το Προεδρείο της ΟΕΝΓΕ και μέσα στο μήνα αυτό θα έρθει να κυρωθεί για να γίνει νόμος του κράτους, έτσι, ώστε να μπούμε στην εφαρμογή αυτού του νέου συστήματος. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Μέσα στον Ιανουάριο. 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μέσα στον Ιανουάριο μήνα.


Η χρηματοδότηση σε ένα μεγάλο βαθμό θα προέρθει και προέρχεται και από τον προϋπολογισμό του 2009. Στο κονδύλιο της μισθοδοσίας έχουμε μία αύξηση κατά 200 εκατομμύρια. Δεν γίνεται πολλές φορές η ανάγνωση από κάποιους συναδέλφους –όχι από σας, κύριε Πρόεδρε- και αναφέρονται μόνο σε ένα ποσό 10 εκατομμυρίων που αφορά έκτακτες ανάγκες. 
Το κονδύλιο λοιπόν της μισθοδοσίας είναι 200 εκατομμύρια και ό,τι επιπλέον χρειαστεί, είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με την ηγεσία και την προηγούμενη αλλά και τη νέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αφού έγινε με την εγγύηση του Πρωθυπουργού, ώστε να προχωρήσουμε στην οικονομική κάλυψη όλων των συνεπειών της κλαδικής σύμβασης, είτε αυτή θα αφορά την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είτε τα νέα επιδόματα και την αύξηση είτε την εξέλιξη με το πολυσυζητούμενο πολυδιευθυντικό σύστημα, το οποίο όταν θα έρθει για συζήτηση στην ολομέλεια, νομίζω πως θα υπάρχουν περιθώρια όλοι να εκφράσουμε την άποψή μας και να βρούμε τα κοινά σημεία στα οποία θα πρέπει να βαδίσουμε.... 


Τώρα με τα 200 εκατ τι ακριβώς θα κάνουν;
Θα δώσουν τις αυξήσεις στους γιατρούς (αυτές που προβλέπει η συμφωνία) , τις προσλήψεις 2500 γιατρών το α΄εξάμηνο του 2009 και τις 5500 προσλήψεις νοσηλευτών;
Σαν χλωμό δεν φαίνεται;